Hemző Károly-emlékest – videó

2018. szeptember 27-én Hemző Károlyra emlékeztünk a Pillantás a mába – Hemző-díj 2014–2018 kiállítás kapcsán.

Bánkuti András, Sopronyi Gyula, Mónus Márton és Szarka Klára a Hemző Károly-emlékeseten 2018. szeptember 27-én a Capa Központban © Capa Központ

Hemző Károly, aki 2018-ban (június 11-én) lett volna kilencvenéves, soha nem tanított hivatalos keretek között, de fotográfus generációk számára adott példát sikerességből, kreativitásból, a szakma iránti szenvedélyből. Vajon a huszadik századi mesterek – mint Hemző – képesek-e máig hatni? Vagy a fotográfiában a jelen és a közelmúlt között már átléphetetlen szakadék tátong? Erről, a fotográfiai díjak és ösztöndíjak szerepéről, és sok másról beszélgettek a kerekasztal résztvevői: Bánkuti András fotóriporter, Mónus Márton fotóriporter, Sopronyi Gyula fotográfus, Szarka Klára fotótörténész, a Pillantás a mába – Hemző-díj 2014-2018 kiállítás kurátora.

Kellenek ma mesterek? Vannak-e még tanítványok? – Hemző Károly-emlékest a Capa Központban

Hemző Károly (1928–2012)

Hemző Károly © hemzokaroly.hu

Hivatásos fotóriporteri pályája a Honvéd Sport Egyesületnél kezdődött a 20. század közepén. A magyar sportfényképezés egyik megújítójaként több mint két évtizeden át követte kamerájával a magyar bajnokok ünnep- és hétköznapjait. Majd a Magyar Szemle című lapnál riporterként és képszerkesztőként fotográfus generációk számára jelentett zsinórmértéket igényes munkája a ’70-es és ’80-as években. Két könyvet publikált lovakról, s ezekkel új alapokra helyezte az állatok művészi fotografálását Magyarországon. Az elsők között kapott lehetőséget rá, hogy a Műcsarnokban fotóművészként megmutatkozzon 1976-ban. Újszerű és formabontó tárlata mára már legendává lett szakmai berkekben. Önmagukon túlmutató fotó-triptichonjait évekig elemezték az esztéták és művészettörténészek.

Szülővárosa, Budapest krónikása volt fél évszázadon át. Talán nincs még egy fotográfus, aki ennyit és ilyen változatos módon örökítette meg a fővárost. Emlékezetes könyvekben és kiállításokon adott ízelítőt munkásságának ebből a részéből. 2010-ben Hemzőváros címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban mutatta be a fővárosról készült képeit. Abban a múzeumban, ahol nagy megtiszteltetésként fogadták be becses adományként életművének egy részét.

Az elmúlt harminc évben feleségével, Lajos Marival készült szakácskönyvei nemcsak a széles nagy közönség számára tették a nevét ismertté, hanem a magyar gasztronómiai fotóban is új fejezetet nyitottak.

Hemző tagja volt a legfontosabb szakmai szervezeteknek, többek között a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban, a Magyar Fotográfiai Múzeumban, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményében és az Országos Széchényi Könyvtárban.

Érdemes és Kiváló művész, Táncsics Mihály-és Balázs Béla-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje volt. (Forrás: hemzokaroly.hu)


Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük