A Parallel Platform és tagjainak bemutatása

A kortárs fotográfia, amely egyszerre provokatív és eklektikus, ellenszegül a határoknak és a definícióknak. A fotográfia mára egy olyan kulturális-társadalmi-művészeti gyakorlattá alakult át, amely esztétikák, technológiai eljárások és résztvevők széles körét alkalmazza. Ez a sokféleség alapvetően hozzájárult a PARALLEL megalkotásának ötletéhez. Ismerd meg a platformot és tagjait!

A PARALLEL egy kreatív európai fotográfiai szervezeteket (múzeumok, galériák, kulturális központok, fesztiválok, művészeti iskolák és kiadók) összekapcsoló platform. Az Európai Közösség országaiból tizennyolc intézmény végzi a programban résztvevő feltörekvő művészek és kurátorok kiválasztását és mentorálását, valamint teremt lehetőséget az ő munkáikat bemutató kiállítások létrehozására, így építve tovább a nemzetközi művészeti hálózatot.

A hálózat kiterjedt mérete és változatos profilja biztosítja, hogy a kreativitás ösztönzése érdekében megvalósuló program széles körben és termékeny közegben valósuljon meg. A program két fázisban teljesíti be céljait: „kreatív tanácsadás” – a feltörekvő alkotók kiválasztása, tutorálása, az egymástól tanulás ösztönzése, kurátori támogatás; „kiállítási platform” – a kiállítókat, egyetemeket és művészeti iskolákat tömörítő, széles kiállítói hálózat felállítása. A PARALLEL projekt a Procur.arte szervezet tervei alapján, az ő vezetésükkel, valamint az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával jött létre.

Parallel Intersection

A képhez tartozó alt jellemző üres; prl555-2000x1300-60-1024x666.jpg a fájlnév
© procurarte.org

A Parallel Intersection a projekt kulcsfontosságú eseménye. Itt látható első alkalommal az összes, új alkotó által létrehozott munka. Az Intersection célja, hogy elősegítse az alkotók közötti eszmecserét, illetve támogassa a kommunikációt az új művészek és kurátorok között. A Parallel Intersectiont minden évben más városban rendezik meg.

2019-ben a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban rendezik meg a Parallel Intersectiont, amely a négyéves projekt második ciklusának záróprogramja.

A PARALLEL Platform tagjai

Procur.arte (PT)

A Procur.arte egy lisszaboni székhelyű kulturális egyesület. Az egyesület 2005 óta munkálkodik a kreatív iparágak fejlesztésén és terjesztésén a művészet, a kultúra, a kreativitás és az innováció területén létrehozott kritikus hangvételű és konstruktív projekteken keresztül.

https://www.procurarte.org/
https://www.instagram.com/procur.arte/

Galleri Image (DK)

A Galleri Image fotókat, videókat, performanszokat és installációkat mutat be, és támogatja az újításokat ezen médiumokban. Már ismert és elismert művészek alkotásainak kiállításán túl azon dolgoznak, hogy megtalálják és támogassák a szárnyaikat bontogató művészeket Dániában és a nemzetközi porondon.

http://www.galleriimage.dk/index.php/en/
https://www.facebook.com/galleriimage/
https://www.instagram.com/galleriimage/

Fondazione Fotografia Modena (IT)

A Fondazione Fotografia Modena egy kiállítási és képzési központ, amely a fotóművészetnek és a kortárs képalkotásnak szenteli figyelmét. Tevékenységein keresztül felületet biztosít a párbeszédre, illetve a képek által a kultúránkban betöltött, meghatározó szerep kutatására.

http://www.fondazionefotografia.org/en/
https://www.facebook.com/fondazionefotografiamodena/
https://www.instagram.com/fondazionefotografiamodena/

Format Fesztivál (UK)

A Format az Egyesült Királyság vezető nemzetközi fesztiválja a kortárs fotó és a hozzá kapcsolódó médiumok területén. A Format az Egyesült Királyságban és nemzetközi szintéren is rendez programokat egész évben: nemzetközi felkéréseket, nyilvános pályázatokat, rezidens programokat, konferenciákat és együttműködéseket.

https://formatfestival.com/
https://www.facebook.com/formatfestival/
https://www.instagram.com/formatfestival/

Fotófesztivál Lodz (PL)

© fotofestiwal.com

A Fotófesztivál változatos formájú és típusú fotók bemutatására ad lehetőséget. Olyan fórum, ahol a művészetről és a társadalomról lehet beszélgetni, és amely arra ösztönöz, hogy alternatív módokat keressünk a fotóművészet megvitatásához és kiállításához. Mindenekelőtt azonban továbbra is egy olyan rendezvény, ahol az emberek találkozhatnak egymással.

http://fotofestiwal.com
https://www.facebook.com/Fotofestiwal.Lodz
https://www.instagram.com/fotofestiwal/

Kaunasi Fotógaléria (LT)

© kaunasgallery.lt

A galéria lehetővé teszi a litván és a nemzetközi közönség számára, hogy felfedezze a kapcsolatot a fotóművészeti hagyomány és az új koncepciójú projektek között, teret adva az innovatív kortárs műalkotásoknak és a hagyományos humanista fotóprojekteknek egyaránt.

https://kaunasgallery.lt/en/
https://www.facebook.com/Kaunasgallery.lt
https://www.instagram.com/kaunasgallery/

ISSP (LV)

Az ISSP magas színvonalú képzést és kapcsolatépítési lehetőségeket kínál a fotósok számára, kiállításokat és rendezvényeket szervez, és új utakat teremt a határokon átnyúló eszmecsere előmozdítására a fotóművészet terén.

https://www.issp.lv/en
https://www.facebook.com/issp.lv/
https://www.instagram.com/issp_latvia/

Katalog Journal of Photography & Video (DK)

A KATALOG egy skandináv fotóművészeti magazin. A Museet for Fotokunst aktuális kiállításaival kapcsolatos cikkek mellett nemzetközi fotográfusokat is bemutat, illetve kiállításokat ismertet és recenziókat közöl.

http://katalog-journal.com
https://www.facebook.com/katalogjournal/

Landskrona Foto (SE)

A Landskrona Foto az egyik legfontosabb skandináv intézmény a fényképezéssel kapcsolatos ismeretek átadása, kutatása és megőrzése terén. Alapvető tevékenységei között megtalálható a kiállításszervezés, a fotótörténelem és az ezzel kapcsolatos kutatások, a fényképészet kulturális örökségének megőrzése, egy kétévente megrendezett fesztivál, valamint a kortárs művészek támogatása.

https://www.landskronafoto.org/en/
https://www.facebook.com/LandskronaFoto/
https://www.instagram.com/landskronafoto/

Organ Vida (HR)

Az Organ Vida Fotográfiai Egyesület egy vezető horvát intézmény a kortárs fotóművészeti gyakorlatok támogatása és kutatása területén, Horvátországban és a nemzetközi színtéren.

https://organvida.com/
https://www.facebook.com/OrganVida/
https://www.instagram.com/organvida_festival/

UGM (SI)

Az UGM a modern és kortárs művészetek egyik legfontosabb múzeuma Szlovéniában. A festmények, szobrok és nyomatok mellett fényképek, videók, multimédiás installációk és interaktív művészeti projektek is láthatóak az intézményben.

http://www.ugm.si/en/
https://www.facebook.com/ugm.maribor/
https://www.instagram.com/ugm_maribor/

A Fotográfia Finn Múzeuma (FI)

A múzeum kiállítások, gyűjteménykezelés, oktatás, kutatás, nyilvános és közösségi programok széles választéka segítségével igyekszik a fotóművészetet- és kultúrát terjeszteni és erősíteni Finnországban.

https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/en
https://www.facebook.com/valokuvamuseo
https://www.instagram.com/valokuvamuseo/

Le Château d’Eau (FR)

A Le Château d’Eau programja a fotózás összes arcát igyekszik bemutatni, ezért a fotózás történetének legnagyobb nevei is megtalálhatóak benne. A másik jelentős tevékenységi területe olyan könyvek és monográfiák kiadása, amelyek az egyes kiállításokat mutatják be. Nem csak a város építészeti örökségének egyik gyöngyszeme, hanem nemzetközi hírnévnek örvendő kulturális intézmény.

http://www.galeriechateaudeau.org/wp/english/
https://www.facebook.com/Lechateaudeau/
https://www.instagram.com/lechateaudeau/

YET Magazin (CH)

© yet-magazine.com

A YET magazin egy fényképezéssel kapcsolatos, svájci kiadvány, amely a kortárs nemzetközi fotográfiával foglalkozik. Célja, hogy több különböző fényképészeti stílust mutasson be műfajra, médiumra és témára vonatkozó megszorítás nélkül.

https://yet-magazine.com/
https://www.facebook.com/YETmagazine/
https://www.instagram.com/yetmagazine/

PhotoIreland (IE)

A PhotoIreland Alapítvány az írországi fotózással kapcsolatos, kritikus szemléletű párbeszédet kívánja erősíteni, és Írországban élő művészek munkáit szeretné nemzetközi szinten is ismertté tenni. A PhotoIreland elkötelezett a fotóművészet mélyebb és kritikus megértése mellett.

http://photoireland.org/
https://www.facebook.com/PhotoIrelandFoundation/
https://www.instagram.com/photoireland/

Tbilisi Fotográfia & Multimédia Múzeum (GE)

A Tbilisi Fotográfia és Multimédia Múzeum az első olyan grúz intézmény, amely teljes egészében a különböző formákban – fotográfia, újmédia, videó – megjelenő kortárs képpel foglalkozik. A Múzeum kiállítások, viták és oktatási programok segítségével népszerűsíti a fotográfiát mint a társadalmi és kulturális változások katalizátorát.

https://tpmm.ge/en/
https://www.facebook.com/tbilisiphotographyandmultimediamuseum/
https://www.instagram.com/tbilisi_pmm/

NGO Mystetski Mandry/Odessza Fotónapok (UA)

Az Odesszai/Batumi Fotónapokat 2015-ben alapították az ukrán társadalmi-politikai eseményekre való reflexióként. A gazdasági nehézségek ellenére a fesztivált, amely fotográfusok számára ad bemutatkozási lehetőséget, minden évben két helyszínen (Odessza és Batumi) rendezik meg.

http://thephotodays.org/en/
https://www.facebook.com/odesaphotodays/
https://www.instagram.com/odesaphotodays/

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ (HU)

A Capa Központ, Magyarország egyik vezető vizuális intézménye, megalakulása óta a fotográfus szakma és a fotográfia iránt érdeklődő nagyközönség érdekeit és igényeit hivatott szolgálni. A céljai szerint országos és európai hatókörű intézmény a jelenkor megközelítésében és eszközrendszerével népszerűsíti a fotográfia műfaját.

https://capacenter.hu/en/
https://www.facebook.com/capakozpont
https://www.instagram.com/capacenter/

A PARALLEL projekt a Procur.arte szervezet tervei alapján, az ő vezetésükkel, valamint az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával jött létre.

A Parallel Intersection kiállítás a programban résztvevő fotográfusok munkáit két nagyobb egységben mutatja be. A 2019-ben, a program harmadik ciklusába beválogatott alkotók portfólióikat a Showcase című tárlaton prezentálják poszterszerű, egységes formában a Capa Központ Project Room termében. A tavalyi, második ciklusban résztvevő fotográfusok munkái pedig négy nagyobb egységbe rendezve láthatóak a Capa Központ Zeitgeist című kiállításán.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük