Posztigazság és pszeudotudomány – Zeitgeist kiállítás

A Parallel Intersection Budapest 2019 című nemzetközi csoportos kiállítás a négyéves PARALLEL Európai Fotográfiai Platform projekt második ciklusának záróprogramja a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A két részből álló tárlaton a tavalyi, második ciklusban résztvevő fotográfusok munkái négy nagyobb egységbe rendezve láthatóak a Zeitgeist című kiállításon. Ismerd meg a Posztigazság és pszeudotudomány című szekciót!

A Zeitgiest kiállítás Posztigazság és pszeudotudomány című szekciója © Capa Központ
A Zeitgiest kiállítás Posztigazság és pszeudotudomány című szekciója © Capa Központ

„Brit tudósok 2016-ban a posztigazság fogalmát választották az év szavának. Az Oxford szótár szerkesztői definíciója szerint a szó egy »olyan helyzetet leíró jelző, mikor a tárgyilagos tények kevésbé hatnak a közvéleményre, mint az érzelmeken, személyes hiten alapuló érvek«. Ez a globálisan jelenlévő és érzékelhető fogalom és jelenség ihlette a – szó által jelzett – terembe kerülő munkák kiválasztását.

A bemutatott munkák esetében az alkotók nem csupán a fotográfia dokumentáló funkcióját és hitelességének kérdéseit feszegetik, de a befogadók hiszékenységét is próbára teszik. A teremben látható alkotások közül több a társadalmat érintő globális és lokális politikai döntésekkel foglalkozik, legyen szó akár a globális klímaváltozást szabályozó elvekről (Diogo Bento), a közterületeken elszaporodó kártékony állatokról (Dániel Szalai) vagy épp a gyógyszeripar csodákat ígérő termékeiről (Marie Lukasiewicz). A tudományos eredmények, a történelmi-kulturális tények és mítoszok kérdőre vonása (José Alves) mellett van olyan alkotó, aki maga hozza létre a tudomány és az áltudomány határán lévő műveit (Dries Lips).

Miközben egyes művek alapos kutatómunkát követően, a kutatási eredmények felhasználásával készültek, addig mások épp a kísérletezési folyamat révén láttak napvilágot. Az alkotók egyszerre komolyan és humorosan, játékosan, mégis reflektáltan mutatják be választott témáikat a fotográfia eszköztárának széleskörű használatával.” (Gellér Judit kurátor)

Kiállító alkotók: Szalai Dániel (HU), Diogo Bento (PT), Dries Lips (BE), José Alves (PT), Marie Lukasiewicz (FR)

Szalai Dániel: Stadtluft Macht Frei, fig. 3, 2019 © Szalai Dániel
Diogo Bento: Cím nélkül, részlet a Szabályos rendellenesség című sorozatból, 2019 © Diogo Bento
Dries Lips: 635954 pont, 598239 háromszög, 2019 © Dries Lips
José Alves: Cím nélkül, 2019 © José Alves
Marie Lukasiewicz: Részlet A korallfehéren túl című sorozatból, 2019 © Marie Lukasiewicz

A Parallel Intersection Budapest 2019 kiállítás október 6-ig ingyenesen megtekinthető a Capa Központban.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük