A Capa Központ 2019-es Futures-tehetségei: Bilak Krystyna

A tizenegy európai ország tizenegy fotográfiai intézménye együttműködéseként megvalósuló European Photography Platform Futures projektjének egyik fő célja feltörekvő tehetségek felfedezése és a nemzetközi fotográfiai életbe, különös tekintettel a műtárgypiacra való bevezetése. A platform partnereként a Capa Központ a Budapest Portfolio Review 2019 keretében választott ki öt fiatal alkotót, akik csoportos bemutatkozáson vehetnek részt az idei Unseen Amsterdamon. Ismerd meg a Capa Központ idei Futures-tehetségeit, akiket a fotográfiához fűződő viszonyukról, munkájukról, jövőbeli terveikről kérdeztünk!

Bilak Krystyna

Bilak Krystyna (1993) Munkácson született, jelenleg Budapesten élő művész. 2017-ben szerzett alapfokú (BA) diplomát a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar Fotográfia szakán, majd 2019-ben mesterdiplomát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia MA képzésén. Tekinthetjük-e a fotográfiát a kiterjesztett megismerés eszközeként? Bilak Krystyna e kérdést kutatja korábbi munkáiban, melyek során emberek és a tér együtthatását is vizsgálja, a percepció különböző területeibe nyújt betekintést a fotó eszközével. Miközben az ember kognitív működését kutatja, saját megismeréséhez tesz lépéseket. Bilak Krystyna felderítő eszközként tekint a fotográfiára. Az ismeretlen területek megismerését a médium lehetőségeinek feszegetésével, illetve határterületi témák kísérletezésével végzi. Eleinte személyes témákkal vázolta fel önmagát a fotográfia segítségével, később pedig a médium sajátosságai és annak viszonya az emberhez és a valósághoz kezdte foglalkoztatni. Aktuális érdeklődése tárgyát részleteiben, sokféleképpen vizsgálja, különböző médiumok használatával kísérletezik az összkép megértése céljából. Jelenleg a képek segítségével létrehozott irányított nézőpont és a képolvasás sajátosságai érdeklik. Korábbi tevékenységei során magyar és nemzetközi kiállításokon szerepelt. 2016-tól a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagja. 2017-ben a Magyar Fotóművészetek Szövetség Fotográfiai ösztöndíjában részesült. 2018-tól a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja. 2019-ben elnyerte a Budapest Portfolio Review fődíját.

Bilak Krystyna: Komplement, részlet a sorozatból © Bilak Krystyna

Mikor és hogyan találkoztál először a fotográfiával? Miért és hogyan vált fontossá számodra?

Évekkel ezelőtt kezdtem el foglalkozni a fotóval, mint egy érdekes tevékenységgel. Tetszett, hogy meg tudok örökíteni látványokat, melyeket mintha kisajátítanék a fényképezés gesztusával. Később ez kinőtte magát, érdekelt a fotó tágabb értelmezése. A hároméves alapképzés során a fotográfia médiumának különböző műfajaival, lehetőségeivel, praktikus felhasználásával és történetével ismerkedhettem meg. Ezáltal rájöttem, hogy megtaláltam azt az eszközt, kifejezési módot, mellyel megismerhetem a világot.

Miként látod a fotográfiához fűződő viszonyodat, hogyan használod ezt a médiumot?

Eleinte személyes jellegű témákkal körvonalaztam önmagam és a fotográfia kapcsolatát, aztán egyre jobban elkezdett érdekelni maga a médium és annak viszonya az emberhez és a valósághoz. Ha egy kérdésemre, bár csak részben, de választ kapok, megértek valamit, akkor az elősegíti fejlődésemet, továbblépésemet. Most már tudatosan használom a médiumot és a hatásait, konceptuálisan fogalmazok meg témákat. Határterületeket vizsgálok, s ezzel folyamatosan szélesítem alkotói attitűdömet.

Milyen kérdések foglalkoztatnak leginkább általában, és hogyan reflektálsz ezekre a munkáidban?

A fényképezést egy felderítő eszköznek tekintem, egy lehetőségnek, mely által megismerhetem önmagam, a környezetem, megértem a dolgok működését. Mindig más-más kérdések foglalkoztatnak, az aktuális élethelyzetem is alakítja az érdeklődésemet. Sokszor nem a mindennapi helyzetekből próbálok ötletet meríteni, hanem valami egészen távoliból. Érdekelnek a fotó médiumával kapcsolatos kérdések, mint például a fotóba vetett általános bizalom, a fotók mindennapi használata, a fényképezés felvilágosító hatása vagy képeken keresztül formálódó virtuális önkép. Megfogalmazásaim nem konkrét kijelentések, inkább kérdések, vizsgálódások, kísérletek, melyek segítségével én is válaszokat kapok vagy fejlődök.

Bilak Krystyna: Komplement, részlet a sorozatból © Bilak Krystyna

Hogyan látod a fotográfia jelenlegi helyzetét, illetve jövőjét?

A fotográfia, amennyire rendszert alkotó, olyannyira szabad megfogalmazást kínáló médium. Értelmezésének és készítésének különböző síkjai teszik lehetővé a végtelen szabadságát. A fotográfia jelenleg széleskörűen kiszolgálja az emberek igényeit a magánéletben, médiában, művészeti szférában, tudományban, stb. Szükség van-e arra, hogy ismerjük a fotográfiát vagy elegendő csak a bevált módszerek szerint használni? Nehéz eltekinteni ettől a kérdéstől. Úgy gondolom, szükség lenne a fotográfia funkciójának, hatásának és jelentésének ismeretére. A tudásnak, amely segít eligazodni, hogy milyen jelrendszerek bűvöletében élünk, nem csak a szakma kiváltságának kellene lennie. A jövő egy nagy kérdés, főleg a fotó széleskörű felhasználása miatt, de úgy látom, a továbbiakban egyre több izgalmas kérdést fog felvetni, hiszen folyamatosan fejlődünk, eszközeink gyorsan változnak, a vizualitás befogadása egyre telítődik, szelektálódik.

Min dolgozol most, mik a terveid a közeljövőben?

Jelenleg a Komplement című munkám foglalkoztat, mellyel nemrég diplomáztam a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterszakán.  A képek végtelen halmazában próbáljuk megtalálni az igazság mérföldköveit, ám régmúlt idők érzékeivel próbálkozunk. A fényképek értelmét nem a tárgyukba feledkezve, hanem a működésükön keresztül kellene definiálnunk. Sorozatom két megközelítésből épül fel. Egyfelől képi rébuszokat hozok létre a kép megfejtésének igényével, másfelől az irányított olvasat jellemzőit használom a képek létrehozásához, a nézés irányításához. Az emberi testet használom elsődleges referenciaforrásnak a képek dekódolásához. Célom a képek visszafejtésére késztetni a nézőt, egy lassabb olvasatra és játékos megértésre invitálni. A továbbiakban szeretnék új médiumok felé nyitni. Szeretném megteremteni az inspiráló közeget, valamint az alkotáshoz való helyszínt. Ahogyan most, úgy a jövőben is pályázatokkal igyekszem elérni a munkáim újabb bemutatását. A közeljövőben az Art Market Budapest vásáron a Capa Központ standján jelenik meg a Komplement sorozat.

Válogatás Bilak Krystyna Komplement című sorozatából

Bilak Krystyna: Komplement, részlet a sorozatból © Bilak Krystyna
Bilak Krystyna: Komplement, részlet a sorozatból © Bilak Krystyna
Bilak Krystyna: Komplement, részlet a sorozatból © Bilak Krystyna
Bilak Krystyna: Komplement, részlet a sorozatból © Bilak Krystyna
Bilak Krystyna: Komplement, részlet a sorozatból © Bilak Krystyna
Bilak Krystyna: Komplement, részlet a sorozatból © Bilak Krystyna
Bilak Krystyna: Komplement, részlet a sorozatból © Bilak Krystyna
Bilak Krystyna: Komplement, részlet a sorozatból © Bilak Krystyna
Bilak Krystyna: Komplement, részlet a sorozatból © Bilak Krystyna

A Capa Központ másik négy 2019-es Futures-tehetsége:
Ádám Anna
Geibl Kata
Kocsi Olga
Koleszár Adél

1 Comments

  1. Pingback: Gyűjtemény 2019 legjobb fotó válogatásaiból

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük