Misztikum – Zeitgeist kiállítás

A Parallel Intersection Budapest 2019 című nemzetközi csoportos kiállítás a négyéves PARALLEL Európai Fotográfiai Platform projekt második ciklusának záróprogramja a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A két részből álló tárlaton a tavalyi, második ciklusban résztvevő fotográfusok munkái négy nagyobb egységbe rendezve láthatóak a Zeitgeist című kiállításon. Ismerd meg a Misztikum című szekciót!

A Zeitgiest kiállítás Misztikum című szekciója © Capa Központ
A Zeitgiest kiállítás Misztikum című szekciója © Capa Központ
A Zeitgiest kiállítás Misztikum című szekciója © Capa Központ

„A 21. századi ökológiai katasztrófát előrevetítő tudományos krízis idején a korábban megrendíthetetlennek hitt tények, összefüggések megkérdőjelezhetővé válnak, ezzel párhuzamosan pedig a spirituális, rituális, mágikus gyakorlatokat és más, a fősodorból kiszorított praktikákat újra nagyobb érdeklődés övezi. A fotográfia történetében a spirituális témák legutóbb olyan nagy válságperiódusokban kaptak ekkora hangsúlyt, mint az első és a második világháború időszaka.

A szekcióban bemutatott sorozatok alkotói jellemzően olyan hétköznapi, spirituális, sok esetben szertartásos jelenségeket vizsgálnak, amelyek részét képezik a jelenkori mindennapi életnek. Bizonyos munkák a különböző léptékű válsághelyzetek megélésével és ezzel összefüggésben az önismeret kiemelt szerepével foglalkoznak: a stressz, a szorongás elemzésével és rituális gyógymódjainak ábrázolásával kísérleteznek (Nils Stelte), esetleg a lehetséges megoldásokat rejtő tudatalattiba engednek bepillantást egy hipnózisülés (Louisa Boeszoermeny) vagy egy dél-afrikai sámán (szangoma) által vezetett, az álmokat középpontba állító szertartás (André Viking Andersen) bemutatásán keresztül. A blokkban az (ön)gyógyítási gyakorlatok mellett olyan hétköznapi rituálék is helyet kapnak, mint az egyik legősibb közösségi eseményként ismert, de különböző formában évezredek óta tovább hagyományozódó disznóvágás (Fabio Cunha). Végül ebben a szekcióban is helyet kapnak az intimebb, jellemzően családi körben végbemenő szertartásokat ábrázoló projektek: egy titokzatos privátfotó kalandos történetének feltárása, amely a boszorkányperekről ismert Salemben álló egykori családi házat ábrázolja (Laura Konttinen); a halál, a gyász, az elvesztett személyhez kötődő tárgyak, helyszínek elengedése (Ana Zibelnik), valamint a termékenységgel, a szüléssel, a gyermekvállalással kapcsolatos kockázatok ellen alkalmazott hagyományok, babonák újraértelmezése (Róisín White).

A művészek egy része objektíven, dokumentarista igénnyel készült fotókon keresztül mutatja be az említett kortárs rituálékat, más részük pedig épp azzal kísérletezik, hogy szubjektív nézőpontból, költői megoldásokkal érzékeltesse a nehezen megfogható, misztikus, spirituális témákat.” (Mucsi Emese kurátor)

Kiállító alkotók: Ana Zibelnik (SI), André Viking (DK), Fábio Cunha (PT), Laura Konttinen (FI), Louisa Boeszoermeny (DE), Nils Stelte (DE), Róisín White (IE)

Louisa Boeszoermeny: Részlet A dolgok közelsége című sorozatból, 2019 © Louisa Boeszoermeny
Fábio Cunha: Részlet a Még mindig a saját kezünkkel öljük le a disznókat című sorozatból, 2019 © Fábio Cunha
Laura Konttinen: Részlet a Mikor a feketerigók visszatérnek című sorozatból, 2019 © Laura Konttinen
Nils Stelte: Részlet a Reneszánsz című sorozatból, 2019 © Nils Stelte
André Viking: Cím nélkül, részlet a Kekulé álma című sorozatból, 2018–2019 © André Viking
Róisín White: Részlet A gyerek tenyerét ezüsttel keresztezzük című sorozatból, 2019 © Róisín White
Ana Zibelnik: Részlet a Rajtunk a sor című sorozatból, 2019 © Ana Zibelnik

A Parallel Intersection Budapest 2019 kiállítás október 6-ig ingyenesen megtekinthető a Capa Központban.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük