Csendéletek Pécsi-ösztöndíjas sorozatokban

Sorozatunkban a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj támogatásával készült munkákat mutatjuk be tematikus válogatás alapján. Az első téma a csendélet, „a műalkotás egy típusa, amely olyan élettelen tárgyak elrendezését örökíti meg, mint gyümölcs, virágok vagy hangszerek, gyakran szimbolikus jelentéstartalommal. A műfaj a tizenhetedik század során érte el a csúcspontját, különösen Németalföld területén. A fényképezés feltalálásának pillanatától kezdve az egyik kedvenc témája volt a fotográfusoknak, akik különösen alkalmasnak találták azt a felszerelésük nehézkes voltához és a hosszan tartó expozícióhoz” – olvasható a The Thames & Hudson kiadó gondozásában 2015-ben megjelent Fotográfiai szótárban. A csendélet később is a fotográfia egyik izgalmas műfaja maradt, ahogy azt Barta Zsolt Péter, Drégely Imre és Kovács Melinda Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjjal készült képei is bizonyítják.

Barta Zsolt Péter: Natures Mortes

Barta Zsolt Péter: Kaktusz I., Budapest, 1992 © Barta Zsolt Péter/pecsiosztondij.capacenter.hu

„Az »üzenet«. Tudatos művész nem választja meg esetlegesen ábrázolása tárgyait. Barta Zsolt Péter képei pedig maximális tudatosságról és szándékosságról árulkodnak. A csendélet valóban az a műfaj, amely a legalkalmasabb a szerves természet rekvizítumainak felmutatására: erre szolgál per definitionem, és érthető, hogy az ideológiailag terhelt európai művészetben csak viszonylag későn jelent meg. A csendélet alapvető üzenete: a szerves élet csak múló pillanat a szervetlen természet ember- és életfölötti, nagy körforgásában. A csendélet melankóliáját ez a fájdalmas tudat adja: ünnepélyessé pedig a múlandó élet, a szerves természet szépségének megörökítése teszi – és itt teljesen lényegtelen, hogy kinek mi a szép.” (Adamik Lajos: Paleofotográfia. Barta Zsolt Péter csendéleteihez. Fotóművészet, 1993.)

Barta Zsolt Péter: Cápafog, Nápoly, 1993 © Barta Zsolt Péter/pecsiosztondij.capacenter.hu
Barta Zsolt Péter: Tengeri sün, Nápoly, 1993 © Barta Zsolt Péter/pecsiosztondij.capacenter.hu

Barta Zsolt Péter 1991-ben, 1992-ben és 1993-ban nyerte el a Pécsi-ösztöndíjat. Nézd meg a sorozat többi képét a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj archívumának oldalán!

Drégely Imre: Csendélet

Drégely Imre: Asztal, 1–9., 1994 © Drégely Imre/pecsiosztondij.capacenter.hu

„A fénykép alaptermészete érdekel: a részletek, a felnagyítás, a látvány illúziója. Világom a sötétkamra világa. A festészet inspirál, de a fotószerűséget keresem. Azt a stádiumot szeretném felidézni, amikor közelről átéljük képrögzítést: a rajzológép, később a camera obscura, végül a Polaroid által. Eszközeim a képkivágás, az életlenség, tónusok szabad kezelése. Szemléletem lírai. Képeim a hagyományos csendéletet, enteriőrt, tájképet utánozzák. Azokat a képeket szeretem, amelyek jelentése nehezen értelmezhető, több titkot rejt, mint az igazi látvány…” (Drégely Imre, 1994. január)

Drégely Imre: Csendélet léggyel, 1–9., 1994 © Drégely Imre/pecsiosztondij.capacenter.hu
Drégely Imre: Kehely, 1–4., 1994 © Drégely Imre/pecsiosztondij.capacenter.hu

Drégely Imre 1991-ben, 1992-ben és 1993-ban nyerte el a Pécsi-ösztöndíjat. Nézd meg a sorozat többi képét a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj archívumának oldalán!

Kovács Melinda: Csendéletek

Kovács Melinda: Hasonlat I. (sorozat), 45 x 45 cm, 1993 © Kovács Melinda/pecsiosztondij.capacenter.hu

„A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj idején csendéleteket készítettem, a sorozat címei: Hasonlat és Bársony. Fényképeimet meghatározzák a festészetből átörökölt jegyek. Kedvelem a barokk művészet fény-árnyék kezelését és színvilágát, az ábrázolásmódját, ahogy a tárgy egész testisége, kiterjedése és tömege megjelenik – függetlenül attól, mit ábrázol a kép. Nem véletlenszerűen választottam ki, mi szerepeljen fotóimon, lehetett esztétikus tárgy és ocsmány húsdarab is. Szeretem a csendéletekben a nyugodt készülődést. A tárgyak külön-külön is, és együttesen is olyan jelentést, értelmet hordoznak, ami több az elhelyezett forma látványánál. Úgy gondolom, az ábrázolt tárgy vagy a tárgyak együttese határozza meg, mi lesz a kép: nature morte vagy still life.” (Kovács Melinda, 1995)

Kovács Melinda: Hasonlat II. (sorozat), 45 x 45 cm, 1993 © Kovács Melinda/pecsiosztondij.capacenter.hu
Kovács Melinda: Bársony III. (sorozat), 21 x 21 cm, 1995 © Kovács Melinda/pecsiosztondij.capacenter.hu

Kovács Melinda 1992-ben, 1993-ban és 1994-ben nyerte el a Pécsi-ösztöndíjat. Nézd meg a sorozat többi képét a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj archívumának oldalán!

Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj archívum

„Az 1991-ben létrehozott Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj célja, hogy »segítse az önálló művészeti tevékenységet folytató, tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához«. […] Az ösztöndíj rendszerének fontos eleme, hogy a zsűri által kiválasztott alkotók sorozataikat  fizikai formában mutatják be. A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj huszonötödik évfordulójára készülő archívum létrehozásának legfontosabb célja egy két és fél évtizedes hiány pótlása: digitálisan is bemutatni, hozzáférhetővé, láthatóvá és kutathatóvá tenni az összes, ösztöndíjas időszakban készült alkotást. A teljességre és pontosságra törekvés jegyében az archívumot folyamatosan szerkesztjük és frissítjük, a sorozatok leírását angol nyelven is publikáljuk.” (Gellér Judit kurátor, az archívum gondozója)

Pécsi 25. Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 1991–2016 – tanulmánykötet

Az ösztöndíj fennállásának 25. évfordulóján, 2016-ban a Capa Központ szervezte meg a Pécsi 25. című kiállítást, amelyhez kapcsolódva tanulmánykötet is megjelent. A kötetben Gellér Judit, Horányi Attila, Mélyi József, Perenyei Monika és Zsámboki Miklós tanulmányai olvashatóak. A könyv kapható a Capa Központban.

Nézd meg a többi, Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj támogatásával készült sorozatokból álló válogatást is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük