A hatalom falai – digitálisan újratöltve

A határkerítések kérdése a koronavírus miatti határzárak idején aktuálisabb, mint valaha, és a téma most körüljárhatóvá válik egy kifejezetten az onlájn térre optimalizált bemutatóban. A hatalom falai című kiállítás a világ vezető fotófesztiválján, a franciaországi Rencontres d’Arles-on mutatkozott be tavaly nyáron. A tárlat kurátora, munkatársunk, Virágvölgyi István most úgy ültette át az onlájn térbe a teljes tárlatot, hogy azt mindenki egyénileg vagy a javasolt útvonal mentén, teljes egészében megtekintheti.

„Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy az európai kultúra nyitott és befogadó. Ezzel együtt az elmúlt években határfalak épültek a kontinens számos országában. Persze falat építeni, hogy megvédjünk egy területet, nem újdonság. Még Hadrianus faláig sem feltétlenül kell visszatekinteni, egész történelmünk alatt falak szabdalták az európai tájat. A többnyire dokumentarista fotográfiákat felvonultató tárlat olyan ma is álló határkerítéseket és a környezetüket vizsgálja, amelyeket valamilyen európai hatóság emelt és ma is betöltik funkciójukat, hogy ezzel akadályozzák a ki- vagy bejutást bizonyos európai területekre. Ugyan kiváló példákat találhatunk határkerítésekre világszerte – mint például az USA-Mexikó határán, a két Korea közt, Izrael és Ciszjordánia, Pakisztán és India határán vagy éppen Dél-Oszétiában, csak hogy néhányat említsünk – ez a válogatás csak egy kontinensre, Európára koncentrál. Teszi ezt azért, hogy a különböző határkerítések sokféleségét és rétegzettségét be tudja mutatni, három szekcióban: A politikai befolyás falai, A szegregáció falai és A migráció falai.” (Virágvölgyi István kurátor)

Válts teljes képernyős nézetre a jobb alsó sarokban!

Ez A hatalom falai – Határkerítések Európában című kiállításának virtuális változata. Az eredeti tárlat 2019. július 1. és 2019. augusztus 25. között volt látható a 2019-es Rencontres d’Arles nemzetközi fotófesztiválon. A kiállítás a Capa Központ támogatásával valósult. meg.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük