Fókusz és Távolság: Szabó Benke Róbert – videó

A Capa Központ Fókusz és Távolság című beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhatunk meg tényeket és titkokat. Olyan sikeres alkotókat kérdezünk, akik számos kiállítást, hazai és külföldi elismerést, bizonyos esetekben oktatói gyakorlatot tudhatnak magukénak. A gyerekkortól indulunk, beszélünk a kezdeti motivációkról, nagy témákról, szakmai dilemmákról, kedvencekről, kudarcokról, sikerekről, végül pedig a fókusz a jelenlegi tevékenységre és a jövőbeli tervekre irányul. A szavakat képek kísérik és fordítva.

Szabó Benke Róbert 1970-ben született Törökkanizsán, Jugoszláviában. Külkereskedelmi levelezőként és fordítóként diplomázott Karlócán, majd 1991-ben, a rendszerváltozásban új reményre ébredő Magyarországra, Budapestre költözött. A volt Jugoszláviában már foglalkozott fotográfiával, bemutatkozó kiállításai után (1989 Szabadkai Népszínház, 1991 Media-nox Galéria, Maribor, Szlovénia) alkotói tevékenységét 1991 és 2019 között Budapesten folytatta. Leginkább rendezett fotográfiával foglalkozik, emellett performanszairól és képzőművészeti divatbemutatóiról ismert. Együttműködött Magyarország legjelentősebb kurátoraival, művészeivel, több tucat hazai és külföldi kortárs művészeti kiállításon vett rész. Munkái megtalálhatók úgy hazai mint külföldi köz- és magángyűjteményekben. 2005-ben elnyerte a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat. Ex-FFS és ex-MFSZ tag. 2019-től a Dagobah bolygón visszavonulva várja a birodalom bukását, az ifjú padavanok oktatási lehetőségét és a legújabb remény ébredését. 2019-ben a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeumban, Újvidéken (MSUV – Muzej Savremene Umetnosti Vojvodine, Novi Sad) rendezték meg jubileumi, monografikus kiállítását.

Szabó Benke Róbert a Capa Központban, 2019. december 11-én © Capa Központ

2019. december 11-én Szabó Benke Róbert volt a Capa Központ Fókusz és Távolság című beszélgetéssorozatának a vendége, Winkler Nóra kérdezte.

Válogatás Szabó Benke Róbert képeiből

Szabó Benke Róbert: Fölszedjük gyökereinket, Pastor, 1987 © Szabó Benke Róbert
Szabó Benke Róbert: Konyi Baba triptichon, 2002 © Szabó Benke Róbert
Szabó Benke Róbert: Cunyi Yashi, 2003 © Szabó Benke Róbert
Szabó Benke Róbert: D. Mária, részlet a Hajadonok című sorozatból, 2004–2005 © Szabó Benke Róbert
Szabó Benke Róbert: M. Zsófia, részlet a Hajadonok című sorozatból, 2004–2005 © Szabó Benke Róbert
Szabó Benke Róbert: P. Zsuzsanna Rebeka, részlet a Hajadonok című sorozatból, 2004–2005 © Szabó Benke Róbert
Szabó Benke Róbert: Ljubav, 2005 © Szabó Benke Róbert
Szabó Benke Róbert: Moszkva tér, 2006 © Szabó Benke Róbert
Szabó Benke Róbert: Hangmester lejátssza Konyi Kanako kedvenc retró lemezét, 2007 © Szabó Benke Róbert
Szabó Benke Róbert: DR LOVE, Ontario, 2008–2011 © Szabó Benke Róbert
Mark von Rosenstiel: Szabó Benke Róbert, 2019 © Mark von Rosenstiel/Szabó Benke Róbert

Nézd meg a Fókusz és Távolság beszélgetéssorozat többi részét is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük