Fókusz és Távolság (2019)

A Capa Központ Fókusz és Távolság című beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhatunk meg tényeket és titkokat. Olyan sikeres alkotókat kérdezünk, akik számos kiállítást, hazai és külföldi elismerést, bizonyos esetekben oktatói gyakorlatot tudhatnak magukénak. A gyerekkortól indulunk, beszélünk a kezdeti motivációkról, nagy témákról, szakmai dilemmákról, kedvencekről, kudarcokról, sikerekről, végül pedig a fókusz a jelenlegi tevékenységre és a jövőbeli tervekre irányul. A szavakat képek kísérik és fordítva.

2019-ben Illés Barna, Sióréti Gábor, Hangay Enikő, Cseh Gabriella, Sopronyi Gyula és Szabó Benke Róbert voltak a Fókusz és Távolság vendégei, Winkler Nóra beszélgetett velük.

Illés Barna

Illés Barna fotográfus, vizuális művész több mint húsz éve van jelen a magyar művészeti életben. 1996 óta rendszeresen állít ki egyénileg és csoportos tárlatokon. A fotográfiák mellett munkái közt találhatók videók, installációk, animáció, hang installáció és festmény is.

Sióréti Gábor

Sióréti Gábor a Szellemkép Szabadiskolában tanult fényképezni, jelenleg ugyanitt kurzusokat vezet. Fotóriporter és képszerkesztő a Magyar Narancs című hetilapnál, emellett hosszú távú, önálló fotóművészeti projekteken dolgozik.

Hangay Enikő

„Általában sok összetevős és bővíthető, színes fotósorozatokban gondolkodom, amelyeket a kiállítótér sajátosságait figyelembe véve installálok. Mióta kézbe kaptam először édesapám, majd a fotóprofesszorom, végül pedig az első keresetemből vett használt fényképezőgépet, naponta fotózom a mindennapi élet elérhető és ezerarcú jelenségeit.” (Hangay Enikő)

Cseh Gabriella

Cseh Gabriella fotográfiával már tizenévesen foglalkozott, majd a Magyar Iparművészeti Egyetemen és a Paris Photographic Institute-ben tanult. Érdeklődése a kezdetektől a műnek a múltat a jövővel összekötő szerepére koncentrál. Művei éppúgy fókuszálnak egyéni narratívára, mint kulturális emlékezeti vagy szociális érzékenységű tematikára.

Sopronyi Gyula

Sopronyi Gyula a hazai és nemzetközi fotós szakmában elismert fotográfus. 1997 és 2011 között 17 alkalommal díjazták munkásságát a Magyar Sajtófotó Pályázaton és kétszer nyerte el az Év Fotóriportere díjat, 2011-ben Balogh Rudolf­-díjjal tüntették ki. Az utóbbi évek sorozatai egyfajta művészi debütnek, de legalábbis egy alkotói pálya határozott újrapozicionálásának tekinthetők.

Szabó Benke Róbert

Szabó Benke Róbert leginkább rendezett fotográfiával foglalkozik, emellett performanszairól és képzőművészeti divatbemutatóiról ismert. Együttműködött Magyarország legjelentősebb kurátoraival, művészeivel, több tucat hazai és külföldi kortárs művészeti kiállításon vett rész.

Nézd meg a Fókusz és Távolság 2018-as évadját is, ahol Móricz-Sabján Simon, Erdei Krisztina, Esterházy Marcell, Ajpek Orsi, Fazekas István, Hossala Tamás és Szatmári Gergely voltak a vendégek!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük