Őszi könyvajánló

Még tart a jó idő, de lassan itt az ideje feltölteni a könyvespolcunkat a borongós őszi napokra. Ehhez ajánlunk öt könyvet, albumot, amelyek kaphatóak a Capa Központban.

Az év fotói 2019

Az év fotói 2019 © Magyar Sajtófotó/Capa Központ

A MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 38. Magyar Sajtófotó Pályázatra 267 fotográfus 2488 pályaművet küldött. A nemzetközi zsűri elnöke Szlukovényi Tamás, tagjai Daniela Mrazkova, Ron Haviv, João Silva és Stiller Ákos voltak. A könyv a pályázatra beküldött és a kiállításon látható képekből, sorozatokból válogat. Szigeti Tamás, a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás kurátora szerint „a sajtófotó kiállítás közel négy évtizede a legjobb alkalom a közös emlékezésre. A fotóriporterek munkáin keresztül újra láthatjuk, felidézhetjük az előző esztendő legfontosabb politikai eseményeit, szomorú és vidám történéseit, az egyre nagyobb hangsúllyal jelentkező globális és helyi környezeti változásokat. Felidézhetjük a kiemelkedő sportversenyeket, eredményeket, visszaidézhetjük a legemlékezetesebb kulturális rendezvényeket és újra szembesülünk a sokszor elszomorító, megoldatlan társadalmi problémákkal, vagy éppen örülhetünk annak, ha a képek a helyzet javulásáról számolnak be”.

Urbán Tamás: Felesleges Pillangó

Urbán Tamás: Felesleges Pillangó © Capa Központ

Felesleges Pillangó negyven évének felét rácsok mögött töltötte, így volt ideje kitetoválni teljes testét. Szokatlan jelenség volt a szocialista Magyarországon, ugyanis a börtönök mellett a budapesti underground szcénában is otthonosan mozgott, a Sziámi együttessel koncertezett a Fekete Lyukban, rajzolt, festett, rejtvényeket készített és naplót írt. Urbán Tamás fotóriporter a szegedi Csillagbörtönben találkozott vele először 1988-ban, az album az ezt követő hat év alatt – Pillangó 1994-es haláláig – készült fotókból, a Tamás által összegyűjtött tárgyakból, iratokból és Pillangó naplójából válogat. Olvass bele a könyvbe!

Fotográfiai tanulmányok, Thomaz Farkas

Fotográfiai tanulmányok, Thomaz Farkas © kikofarkas.com.br

Thomaz Farkas (1924–2011) magyar származású fotográfust Brazíliában a modern fotográfia és dokumentumfilm egyik legnagyszerűbb képviselőjeként tartják számon. Egyedi művészeti örökséget hagyott hátra, különösen a brazil kultúra megörökítésével. A könyv Farkas Fotográfiai tanulmányok című, 1949-ben a Museu de Arte Moderna de São Paulo [São Pauló-i Modern Művészetek Múzeuma] intézményében megrendezett kiállításának hetvenedik évfordulóját ünnepli. A kiadvány célja, hogy könyv formájában reprodukálja az akkor forradalminak számító kiállítást, így az alaprajzot, az elrendezést és a kiállított fényképeket az eredeti formájukban mutatja be. Ezen kívül Farkas egy korábban publikálatlan fotóesszéje és három tanulmány is megtalálható a könyvben.

Tekerj!

Tekerj! © fortebolt.hu

A Fortebolt és a Budapest Bike Maffia kiadványa képes album és kerékpártörténeti kalandozás is egyben: Poós Zoltán író a tőle megszokott múltidézéssel mutatja be a hazai bringázás történelmét az 1900-as évek legelejétől a ’80-as évekig. Mindamellett, hogy visszatekint, a mai biciklis szervezeteket is felsorakoztatja, amelyek hivatásként, hobbiként tekintenek a kerékpározásra, és társadalmat formáló akcióikkal nap mint nap erősítik a bringás közösségeket Budapesten.

Alex Kershaw: Vér és pezsgő – Robert Capa élete és kora

Alex Kershaw: Vér és pezsgő – Robert Capa élete és kora © Park Könyvkiadó

A Park Könyvkiadó 2006-ban jelentette meg Robert Capa Kissé elmosódva című, több mint 100 képet tartalmazó regényes önéletrajzát, mielőtt a magyar állam megvásárolta volna a fotográfus mestergyűjteményét. Ezután John Steinbeck Orosz naplója és Irvin Shaw Izraeli riportok című kötete következett Capa 70, illetve 94 fotójával. A rövid életű, de sokat megélt fényképészről számos életrajz született, a Vér és pezsgő című kötetében ezúttal Alex Kershaw tesz kísérletet arra, hogy megfejtse a 20. század egyik legendás alakjának titkát. Alex Kershaw (1966) író, újságíró Angliában született, tanulmányait az Oxfordi Egyetemen végezte. 1994 óta az Egyesült Államokban él. A The Guardian, a The Sunday Times Magazine és az Observer rendszeres szerzőjeként számos híres fotóriporterrel állt közeli munkakapcsolatban. Fő érdeklődési területe a második világháború története, erről a témáról eddig kilenc sikeres dokumentumregényt publikált. Nézz meg három könyvet, amelyet olvasott Capa!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük