Szemtestvér – Hajdú D. András és Dr. Hardi Richárd beszélgetése

A kongói esőerdő szívében gyógyítja a szürkehályogtól megvakult betegeket immár huszonöt éve Dr. Hardi Richárd szemorvos. A 2019-ben forgatott 35 perces Szemtestvér című dokumentumfilm két hónapon át követi Hardi doktor nem mindennapi nehézségekkel teli hétköznapjait. Háromezer kilométer megtett út, számtalan megvizsgált beteg és több, mint száz műtét volt annak a hatvan napnak a mérlege, amíg a film forgott.

2020. július 30-án a Capa Központban vetítettük először nyilvánosan a Szemtestvér című dokumentumfilmet, ezt követően a főszereplő Dr. Hardi Richárd szemorvossal és Hajdú D. Andrással, a film operatőrével Virágvölgyi István kurátor beszélgetett.

Virágvölgyi István, Dr. Hardi Richárd és Hajdú D. András a Capa Központban 2020. július 30-án © Capa Központ
A Szemtestvér című film plakátja

„A dokumentumfilm lélegzetelállítóan gyönyörű helyszíneken játszódik, a középpontjában a misszionárius doktor áll, aki életét a kongói betegek megsegítésére tette fel, egy olyan országban, ami a háborúiról és a mindent beszövő korrupciójáról ismert. A Kongói Demokratikus Köztársaság a világ egyik legszegényebb országa, ahol gyakorlatilag nem létezik szemészeti ellátás. Abban a megyében, ahol Hardi doktor dolgozik – Magyarország területének a kétszereséről van szó, nincsenek se szilárd burkolatú utak, se tömegközlekedés –, ő az egyetlen szakképzett szemorvos. A távolságok miatt a betegek jó része nem tud eljutni Richárd doktor rendelőjébe, így ő maga évente többször is, csillagtúraszerűen indul szemészeti missziókra, az őserdei régióba, a betegeihez. Richárd doktornak volt egy álma, nem kevesebb, mint hogy megteremtse és fenntarthatóvá tegye a szemészeti ellátást abban a régióban, ahol dolgozik. Ezért két éve nekikezdett egy európai színvonalú szemészeti centrum felépítésének, és bármilyen hihetetlennek hangzik, ez a kórház adományokból egy éven belül fel is fog épülni; emellett a helyi kongói fiatalok orvosegyetemi képzését is támogatja.” (Hajdú D. András)

Szemtestvér

Hajdú D. András és Dr. Hardi Richárd beszélgetése

Hajdú D. András A kongói dzsungel magyar hőse című sorozata 2020. november 15-ig látható a 38. Magyar Sajtófotó Kiállításon. A képanyag a Természet és tudomány (sorozat) kategória 1. helyezettje lett.

2020 májusában Hajdú D. András, a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíjasa volt a hónap alkotója a blogunkon. Ismerd meg jobban a fotográfust és munkásságát!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük