Csendélet, környezet, utazás – tematikus válogatások Pécsi-ösztöndíjas sorozatokból (2020)

Sorozatunkban a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj támogatásával készült munkákat mutatjuk be tematikus válogatás alapján. 2020-ban négy téma jelent meg: csendéletek, az ember és környezete, tó és tópart, ázsiai országok.

Csendéletek

A csendélet, „a műalkotás egy típusa, amely olyan élettelen tárgyak elrendezését örökíti meg, mint gyümölcs, virágok vagy hangszerek, gyakran szimbolikus jelentéstartalommal. A műfaj a tizenhetedik század során érte el a csúcspontját, különösen Németalföld területén. A fényképezés feltalálásának pillanatától kezdve az egyik kedvenc témája volt a fotográfusoknak, akik különösen alkalmasnak találták azt a felszerelésük nehézkes voltához és a hosszan tartó expozícióhoz” – olvasható a The Thames & Hudson kiadó gondozásában 2015-ben megjelent Fotográfiai szótárban. A csendélet később is a fotográfia egyik izgalmas műfaja maradt, ahogy azt Barta Zsolt Péter, Drégely Imre és Kovács Melinda Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjjal készült képei is bizonyítják.

Az ember és környezete

Hogyan élünk természetes és mesterséges környezetünkben? Milyen nyomukat hagyunk magunk után a természetben és a városban, és milyen hatást gyakorolunk egymásra és a tájra? Haid Attila, Kudász Gábor Arion és Bartha Máté Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjjal készült képei ezekkel a ma különösen aktuális kérdéssel foglalkoznak.

Tó és tópart

Hermann Ildi, Simon Márk és Pályi Zsófia Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjjal készült sorozatai a magyarországi tavakat és az azokhoz kapcsolódó jelenségeket és jelentéseket mutatják meg.

Ázsiai országok

Szíria, Afganisztán, Tibet, Japán – utazás Belső-Ázsiából a Távol-Keletig, a világ legnagyobb földrészén át magyar fotográfusok, Szilágyi Lenke, Szabó Zoltán, Ridovics András és Gárdi Balázs Pécsi-ösztöndíjjal készült képein keresztül.

Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj archívum

„Az 1991-ben létrehozott Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj célja, hogy »segítse az önálló művészeti tevékenységet folytató, tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához«. […] Az ösztöndíj rendszerének fontos eleme, hogy a zsűri által kiválasztott alkotók sorozataikat  fizikai formában mutatják be. A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj huszonötödik évfordulójára készülő archívum létrehozásának legfontosabb célja egy két és fél évtizedes hiány pótlása: digitálisan is bemutatni, hozzáférhetővé, láthatóvá és kutathatóvá tenni az összes, ösztöndíjas időszakban készült alkotást. A teljességre és pontosságra törekvés jegyében az archívumot folyamatosan szerkesztjük és frissítjük, a sorozatok leírását angol nyelven is publikáljuk.” (Gellér Judit kurátor, az archívum gondozója)

Pécsi 25. Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 1991–2016 – tanulmánykötet

Az ösztöndíj fennállásának 25. évfordulóján, 2016-ban a Capa Központ szervezte meg a Pécsi 25. című kiállítást, amelyhez kapcsolódva tanulmánykötet is megjelent. A kötetben Gellér Judit, Horányi Attila, Mélyi József, Perenyei Monika és Zsámboki Miklós tanulmányai olvashatóak. A könyv kapható a Capa Központban.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük