Heti Fortepan (2021/1)

A Fortepan képes cikksorozata új formátumban, vadonatúj tartalmakkal és új felületen jelentkezik szeptember 18-a óta minden pénteken délelőtt a hetifortepan.capacenter.hu címen. A korábban az Index nagyképes felületén futó, mostantól a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ gondozásában megjelenő cikksorozat a Fortepan digitális fotóarchívumhoz beérkező fényképeken megelevenedő történeteket dolgoz fel gazdagon illusztrált bejegyzésekben.
A 2021. januárban és februárban megjelent cikkeket most összegyűjtöttük egy posztban.

Tíz megfejtés – Saját nagyszüleit ismerte fel a Fortepan fotóján a Kossuth-díjas építész

Karácsony előtt arra kértük az olvasókat, hogy segítsenek nekünk: 15 helyről mutattunk 17 olyan fényképet, amelynek nem ismertük a helyszínét vagy a történetét. Néhány hét után örömmel jelenthetjük, hogy mostantól tízzel kevesebb az olyan Fortepan-fotók száma, amelyekről semmit nem tudunk. Írta: Zubreczki Dávid, képszerkesztő: Virágvölgyi István.
Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Hírességek a kifutópályán – A Ferihegyi repülőtér neves vendégei

Van egy hely Magyarországon, ahol az összes híresség megfordul: a Ferihegyi repülőtér. A szocializmus évtizedeiben még tömegek gyűltek össze egy-egy neves vendég, például Yves Montand, Gagarin, Brezsnyev vagy Mickey egér érkezésére. Többek között baráti országok politikusai, nyugati előadóművészek és magyar sportolók integettek a fényképezőgépeknek a repülőgép ajtajából és sétáltak el a tiszteletükre érkezett sokaság előtt. Írta: Gáspár Balázs, képszerkesztő: Virágvölgyi István.
Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Üss, zsötem, bosszúálló, anya – Tetoválások a késő Kádár-korban

Kezdetleges módszerek és szegényes mintakészlet jellemezte az 1980-as évek tetoválókultúráját, amely leginkább a börtönökben virágzott. Fiáth Titanilla börtönpszichológus, kulturális antropológus írása. Írta: Fiáth Titanilla, képszerkesztő: Virágvölgyi István.
Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Luxus a hegycsúcson – Húsz szédítő év a galyatetői nagyszállóban

A „magyar Semering” ünnepelt, új üdülőházától az élmunkások földi mennyországáig. Hamisítatlan huszadik századi történet az ország legmagasabb, állandóan lakott pontjáról, ahol az 1930-as évek luxusberuházását néhány évvel megnyitása után szemrebbenés nélkül tette magáévá az új rendszer az 1950-es évekre. Írta: Lukács Zsolt, képszerkesztő: Virágvölgyi István.
Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Szappangyári kompozíciók – Amatőr fotók az ötvenes évek üzemi mindennapjairól

Ma már gyár sincs, de a bérszámfejtők mosolya és a női focicsapat pózolása megmaradt. Amikor a szappangyári dolgozók nyilaitól vonyított a dollárfarkú imperialista fenevad: kőbányai munkaverseny és lencsevégre kapott proletariátus Keveházi János képein. Írta: Kolozsi Ádám, képszerkesztő: Virágvölgyi István.
Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Egy bomba sztori – Dél-Olaszországból felszállt amerikai katonák világháborús bombáját találták meg Ferencvárosban

Tavaly december 11-én este második világháborús amerikai bombát találtak Budapesten, egy ferencvárosi építkezésen. Az egytonnás robbanószerkezet hatástalanítása miatt kb. egy kilométeres körben kellett lezárni a környéket. De vajon pontosan hogyan és mikor került ide ez a bomba? Meglepő pontossággal megállapítható. Veres Viktor fotóriporter, amatőr repüléskutató írása. Írta: Veres Viktor, képszerkesztő: Virágvölgyi István.
Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Így építik újra a múltat – Erre használják a látványtervezők a Fortepan képeket

Ha egy kosztümös filmhez le kell csekkolni, hogy egy pesti utcasarok hogyan festett a hatvanas években, hogy pontosan hány szögletesek is voltak az újságosbódék a harmincas években, hogy milyen tapéta dívott a hetvenes évek presszóiban, vagy akár az a kérdés merül fel, hogy mivel érdemes kitakarni egy Demszky-karót, a látványtervezők elsőként archív fotók között kutatnak, amihez gyakran használják a Fortepant is. Írta: Bujdosó Bori, képszerkesztő: Virágvölgyi István.
Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

A 70-es évek egy srác szemével – Groteszk utcai jelenetek Kereki Sándor 50 év után publikált pillanatképein

Az ügető lelátójáról feszülten figyelő emberek, gyerekek, akik egy autó tetejéről nézik a népligeti autóversenyt és egy újságolvasásba feledkező férfi az Andrássy úton. Ezeket a bámulatba ejtően jó utcai képeket egy pesti fiú készítette, aki gimnazistaként kezdett fotózni és egyetemistaként már fel is hagyott ezzel a hobbival. Kereki Sándornak ma mintegy 1800 fényképe került fel a Fortepan oldalára, ötven évvel elkészítésük után. Írta: Zubreczki Dávid, képszerkesztő: Virágvölgyi István.
Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Kövesd a Heti Fortepan új cikkeit is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük