Halász Dániel: A fotókon túl

A hónap alkotóját arra kértük, hogy mutassa be azokat a személyeket, dolgokat, kedvenceket, amelyek nem (csak) a fotográfiához kapcsolódnak, de szereti őket, inspirálóak számára.

A fotókon túl a tágabb értelemben vett képzőművészet, az irodalom, a film, a zene és a gyaloglás jelenti a legfőbb feltöltődést és inspirációs forrást. Az utóbbi időből két kiállítás maradt meg különösen: Tracey Emin Detail of Love című tárlata Xavier Hufkens galériájában Brüsszelben, illetve a tavaly júniusban nyílt Trinkhall Museum gyűjteménye Liègeben.

Emin hatalmas vásznakat és egy sor gouache képet mutatott be arról, hogy az elmúlt év milyen érzéseket hozott fel az életében a szerelem, az elvesztés, a fizikai intimitás, a szexualitás és a vágy tekintetében. Nyers, őszinte, ugyanakkor érzékeny és érzéki, önéletrajzi anyag.

© Tracey Emin

A Trinkhall Museum tavaly júniusban nyílt meg újra és negyven éve bővülő gyűjteményében háromezer festmény, rajz, szobor, textil alapú installáció található értelmi fogyatékos művészektől a világ minden tájáról. Zárójelben itt említeném meg a szintén liège-i La Cité Miroir művészeti központot, ami térként már önmagában is izgalmas, ugyanis egy sportközpontot, egy uszodát alakították át kulturális térré.

© Trinkhall Museum

Az olvasás és a könyvek szintén elképesztő inspirációs forrást jelent és hálás vagyok az életnek, hogy még az egyetem előtt dolgozhattam antikváriumban a Múzeum körúton. Örök kedvenceim egyike Émile Ajar (vagyis Romain Gary) Előttem az élet című regénye Momóról, az arab fiúról, akit a zsidó Rosa mama nevel Párizsban. Újabb felfedezésem Leon de Winter holland írótól a SuperTex című könyv.


Zenében nagyon ki tud kapcsolni a nomád, bonyolult posztkolonialista történelemüket megéneklő tuareg desert blues és általában az afrikai Száhel-övezet zenéje, Mali, Szenegál, Niger ritmusai. Közülük a nyugati világban Ali Farka Touré, Tinariwen, Rokia Traoré, Fatoumata Diawara és Oumou Sangaré a legismertebbek.

Természetesen nem maradhatnak ki az inspirációk közül a filmek sem, és itt Werner Herzog munkásságát emelném ki, mert ő remek nagyjátékfilmeket és dokumentumfilmeket egyaránt rendezett. Lezárásként pedig egy „beszélő fejes” filmet, a Humant ajánlom mindenkinek: három év alatt, kétezer interjút készítettek az alkotók hatvan országban, ugyanazt a negyven kérdést feltéve az alanyoknak. A több verzióban is elkészült film rendezői változata három órás és ingyenesen elérhető.

Nézd meg Halász Dániel, 2021. április hónap alkotójának többi posztját is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük