Halász Dániel: A fotókon túl

A hónap alkotóját arra kértük, hogy mutassa be azokat a személyeket, dolgokat, kedvenceket, amelyek nem (csak) a fotográfiához kapcsolódnak, de szereti őket, inspirálóak számára.

A fotókon túl a tágabb értelemben vett képzőművészet, az irodalom, a film, a zene és a gyaloglás jelenti a legfőbb feltöltődést és inspirációs forrást. Az utóbbi időből két kiállítás maradt meg különösen: Tracey Emin Detail of Love című tárlata Xavier Hufkens galériájában Brüsszelben, illetve a tavaly júniusban nyílt Trinkhall Museum gyűjteménye Liègeben.

Emin hatalmas vásznakat és egy sor gouache képet mutatott be arról, hogy az elmúlt év milyen érzéseket hozott fel az életében a szerelem, az elvesztés, a fizikai intimitás, a szexualitás és a vágy tekintetében. Nyers, őszinte, ugyanakkor érzékeny és érzéki, önéletrajzi anyag.

© Tracey Emin

A Trinkhall Museum tavaly júniusban nyílt meg újra és negyven éve bővülő gyűjteményében háromezer festmény, rajz, szobor, textil alapú installáció található értelmi fogyatékos művészektől a világ minden tájáról. Zárójelben itt említeném meg a szintén liège-i La Cité Miroir művészeti központot, ami térként már önmagában is izgalmas, ugyanis egy sportközpontot, egy uszodát alakították át kulturális térré.

© Trinkhall Museum

Az olvasás és a könyvek szintén elképesztő inspirációs forrást jelent és hálás vagyok az életnek, hogy még az egyetem előtt dolgozhattam antikváriumban a Múzeum körúton. Örök kedvenceim egyike Émile Ajar (vagyis Romain Gary) Előttem az élet című regénye Momóról, az arab fiúról, akit a zsidó Rosa mama nevel Párizsban. Újabb felfedezésem Leon de Winter holland írótól a SuperTex című könyv.


Zenében nagyon ki tud kapcsolni a nomád, bonyolult posztkolonialista történelemüket megéneklő tuareg desert blues és általában az afrikai Száhel-övezet zenéje, Mali, Szenegál, Niger ritmusai. Közülük a nyugati világban Ali Farka Touré, Tinariwen, Rokia Traoré, Fatoumata Diawara és Oumou Sangaré a legismertebbek.

Természetesen nem maradhatnak ki az inspirációk közül a filmek sem, és itt Werner Herzog munkásságát emelném ki, mert ő remek nagyjátékfilmeket és dokumentumfilmeket egyaránt rendezett. Lezárásként pedig egy „beszélő fejes” filmet, a Humant ajánlom mindenkinek: három év alatt, kétezer interjút készítettek az alkotók hatvan országban, ugyanazt a negyven kérdést feltéve az alanyoknak. A több verzióban is elkészült film rendezői változata három órás és ingyenesen elérhető.

Nézd meg Halász Dániel, 2021. április hónap alkotójának többi posztját is!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük