A hónap alkotója: Keleti Éva

A hónap alkotója rovatunkban különböző aspektusból – aktualitások mentén és személyes nézőpontból – mutatunk be egy kortárs fotográfust vagy vizualitással foglalkozó alkotót, szakembert. Mivel foglalkozott a közelmúltban? Milyen helyeken fordul meg, mi érdekli a hétköznapokban? Ki a legfontosabb fotográfus számára, melyik a kedvenc könyve, milyen zenét szokott hallgatni? Ilyen, és ehhez hasonló témákról kérdezzük a hónap alkotóját.

A hónap alkotója 2021 szeptemberében Keleti Éva.

Keleti Éva © Bácsi Róbert László

Keleti Éva 1931. augusztus 18-án született Budapesten. Az ELTE fizika-kémia szakos hallgatójaként került gyakornoknak a Magyar Fotó Állami Vállalathoz 1951-ben. Félbehagyta az egyetemet s a nagy generáció tagjaitól (Langer Klára, Reismann Marian, Hollenzer Béla, Sándor Zsuzsa, Vadas Ernő, Papp Jenő, Botta Ferenc) tanulta a szakmát. 1956-ig a Magyar Fotónál, majd utódjánál az MTI–Fotónál dolgozott riporterként. Olyan, mennyiségileg is óriási, újító szellemű és magas minőségű fotóanyagot hozott létre az MTI-nél 1954 és 1976 között, hogy a publikált fényképei alá írt szerzői kreditje, „MTI Fotó: Keleti Éva”, fogalommá lett.

1976 és 1989 között az Új Tükör című képes hetilap képszerkesztője, a korszerű magyar képes magazin egyik meghatározó huszadik századi formálója volt, miközben fotográfusi életművét is gyarapította. Különösen a portré, a tánc- és színházi fotográfia területén, valamint a fekete-fehér mellett a színes fényképezés terén újult meg fényképészeti eszköztára. Az Új Tükörnél több tucat fiatal fotográfusnak adott lehetőséget a megmutatkozásra, elindítva ezzel őket a pályán, illetve igyekezett tágítani a publikálók körét vidéki, vagy valamilyen más okból akkoriban kevéssé elismert kollégák megjelentetésével. Majd az Europress fotóügynökséget vezette visszavonulásáig.

Ma is a magyar fotográfiai közélet meghatározó alakja. Elnöke volt a Magyar Fotóriporterek Társaságának, tagja a World Press Photo Foundation nemzetközi elnökségének. Neki köszönhető, hogy a WPP kiállítások eljutottak Magyarországra is. A MÚOSZ tiszteletbeli elnöke. Számos esetben vett és vesz részt, nemegyszer elnökként, magyar és nemzetközi zsűrik, testületek munkájában (Varázslatos Magyarország, Magyarország 365, Fotóriporteri Életmű-díj kuratóriuma). Kiállításokat szervezett (1956-os forradalom, Magyarország a Duna gyöngye, Yousuf Karsh, Robert Capa, Kinyílt fiókok, Fotó Várkonyi), s több könyvet és könyvsorozatot szerkesztett és társszerkesztett (Elfelejtett képek, Várkonyi László, Vadas Ernő, valamint a Film, Színház, Muzsika és a Riportművészet sorozat).

Számos jelentős hazai és nemzetközi kiállításon mutatta be régebbi és újabb műveit. Legutóbb a Műcsarnokban 2019-ben Élet/Kép címmel reprezentatív retrospektívjére két évtizednyi kihagyás után újra fotografálni kezdett nyolcvannyolc évesen. Megannyi hazai és nemzetközi díj és kitüntetés birtokosa, többek között Prima Primissima díjas és Kossuth-díjas.

Keleti Éva képei a Capa Központban 2017-ben, a LÁTKÉP – Az elmúlt félévszázad magyar fotográfiája 1967-2017 című tárlaton voltak láthatóak.

Nézz meg egy válogatást Keleti Éva munkáiból és kövesd a blogunkat, hogy jobban megismerhesd a fotográfust és munkásságát!

Bácsi Róbert László © Keleti Éva
Csákányi Eszter © Keleti Éva
Csányi Sándor és Tenki Réka © Keleti Éva
A Csordás-ikrek © Keleti Éva
Dragomán György és Szabó T. Anna © Keleti Éva
Fischer Ádám © Keleti Éva
Kulka János © Keleti Éva
Maurer Dóra © Keleti Éva
Nádasdy Ádám © Keleti Éva
Pa-dö-dö, Láng Györgyi és Falusi Mariann © Keleti Éva
Törőcsik Mari © Keleti Éva
Tóth György © Keleti Éva
Tóth József „Füles” © Keleti Éva
Urbán Tamás és Urbán Ádám © Keleti Éva
ifj. Vidnyánszki Attila és Vecsei H. Miklós © Keleti Éva

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük