Karácsonyi könyvajánló (2021)

Válassz ajándékot karácsonyra a Capa Központban kapható könyvekből, albumokból!

CAPAZINE – LET’S PLANT

© Capa Központ

„A 2021-ben a LET’S PLANT hívószóval indított CAPAZINE fotográfiai műhelymunka a kert fogalmát járta körül. Ahogy minden kert más és más – legyen szó belső kertről, saját kertről, városi vagy közösségi kertről, gyümölcs- és zöldség-, botanikus vagy épp díszkertről –, úgy a műhelymunka résztvevői is eltérő megközelítéssel vizsgálták e körülhatárolható tereket. A CAPAZINE – LET’S PLANT alkotói – Bankó József és Martinkó Márk, Balogh Viktória és Páczai Tamás, Bielik István és Magócsi Márton, Biró Eszter és Kerekes Emőke, Bohus Réka és Fabricius Anna, Ladjánszki Máté, Lázár Eszter és Váczi Lilla, valamint Pfliegel Bálint és Rácmolnár Milán – a növények életének és jelentőségének különböző aspektusait vizsgálva hívják fel a figyelmünket a növények szerepének és szeretetének lehetőségeire.” (Gellér Judit kurátor, a CAPAZINE – LET’S PLANT workshop egyik vezetője) Olvass bele a kiadványba!

Halász Dániel: Határvidék

© Capa Központ

„Határvidék Budapest és valami más között – ezt mutatja be Halász Dániel Határvidék című fotósorozata. Az átmenet zónáját, úgy, hogy magát az átmenést is átélhetővé teszi. Fotói Budapesten készültek, de nem a kihagyhatatlan látnivalók, a mesés történelmi emlékek, a zavaros-bölcs Duna, vagy a járókelőkkel teli Andrássy út mentén, hanem olyan, jórészt ismeretlen helyeken, helyzetekben, ahonnan két lábon vagy gondolatban csak egy ugrás a valahol máshol. Halász Dániel a főváros földrajzi és virtuális perifériáit két alkotói módszer segítségével deríti fel.” (Mucsi Emese kurátor)

Urbán Tamás: Felesleges Pillangó

© Capa Központ

„Felesleges Pillangó negyven évének felét rácsok mögött töltötte, így volt ideje kitetoválni teljes testét. Szokatlan jelenség volt a szocialista Magyarországon, ugyanis a börtönök mellett a budapesti underground szcénában is otthonosan mozgott, a Sziámi együttessel koncertezett a Fekete Lyukban, rajzolt, festett, rejtvényeket készített és naplót írt. Urbán Tamás fotóriporter a szegedi Csillagbörtönben találkozott vele először 1988-ban, az album az ezt követő hat év alatt – Pillangó 1994-es haláláig – készült fotókból, a Tamás által összegyűjtött tárgyakból, iratokból és Pillangó naplójából válogat.” (Virágvölgyi István kurátor) Olvass bele a könyvbe!

André Kertész és Szigetbecse (szerk.: Kincses Károly)

© regikonyvek.hu

„André Kertész – saját bevallása szerint – mindent, ami művészetét, látásmódját, személyiségét megalapozta, meghatározta, amiből majd nyolc évtized alkotásai táplálkoztak, azt Szigetbecsén és a környező becsei tájban szerezte. Szigetbecse és a környéke minden más magyar településnél fontosabbá vált számára az idők során. „Becse sem a rokonok miatt lett fontos és meghatározó, hanem mert olyan közel kerülhettem a természethez és azokhoz, akik közt ez történt velem. Később akár Tiszaszalkán, akár Esztergomban vagy Harasztiban, akár Franciaországban vagy New Yorkban fényképeztem tájat vagy embert, a becsei táj és a becsei emberek születtek újjá minden képen.” Az első látogatását aztán húsz éven keresztül nagyon sok követte. Utoljára a halálát megelőző évben, 1984-ben járt itt.” (Kincses Károly)

Gyorgyevics Tamás: Széchenyi Zsigmond élete

© moly.hu

„A ​magyar vadászat talán legismertebb alakja mindmáig töretlen hazai és nemzetközi népszerűségét 14 magyar és 8 idegennyelvű könyvének, illetőleg az abban szereplő természeti és szociológiai tanulmánynak is beillő írásainak, valamint a kötetekben megfogalmazott erkölcsi iránymutatásainak köszönheti. 2015-ben „Ahogy elkezdődött” című önéletrajzát a honi vadászirodalom legjobb könyvének választották. Nem véletlenül… Pályáját és életművét ebből az Amicus Kiadó gondozásában megjelent, vadonatúj, 420 oldalas tanulmányból még alaposabban megismerhetik az olvasók, a sárpentelei gyermekévektől, az I. világháborús frontszolgálat időszakán és az afrikai vagy alaszkai szafarikon át, egészen a páratlanul gazdag trófeagyűjtemény Budapest ostroma során bekövetkező megsemmisülésén keresztül, egészen a haláláig. A kötet „Zsiga gróf” magánéletébe szintén betekintést enged, nemcsak írásban, hanem jó néhány fényképfelvételen keresztül is. A kötet Széchenyi Zsigmond tisztelőinek, a vadászkönyvek szerelmeseinek, sőt, úgy hiszem, minden magyar puskaforgatónak ajánlott, azaz inkább kötelező olvasmány!” (Gyorgyevics Tamás)

Tekerj! – Fortepan

© fortebolt.hu

A Fortebolt és a Budapest Bike Maffia kiadványa képes album és kerékpártörténeti kalandozás is egyben: Poós Zoltán író a tőle megszokott múltidézéssel mutatja be a hazai bringázás történelmét az 1900-as évek legelejétől a ’80-as évekig. Mindamellett, hogy visszatekint, a mai biciklis szervezeteket is felsorakoztatja, amelyek hivatásként, hobbiként tekintenek a kerékpározásra, és társadalmat formáló akcióikkal nap mint nap erősítik a bringás közösségeket Budapesten.

Az év fotói 2020

© lira.hu

A 2020-as év legjobb magyar sajtófotói.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük