André Kertész-hírek 2021-ből

André Kertész halála óta három és fél évtized telt el, de a képei még mindig frissen hatnak és elvarázsolják a nézőit. 2021-ben is több könyv, kiállítás, előadás és cikk foglalkozott vele. Ezekből mutatunk be néhányat.

1163 André Kertész-fénykép került a Magyar Nemzeti Múzeumba

2021. október 6-án 1163 darab André Kertész-fénykép érkezett Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának gyűjteményébe. A fotók egy része már szerepelt kiállításon, de sok olyan felvételt is sikerült megszerezni, mely még soha nem került a nagyközönség elé. A képekből hamarosan kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Kiállítás nyílt André Kertész képeiből Budapesten

André Kertész – saját bevallása szerint – mindent, ami művészetét, látásmódját, személyiségét megalapozta, meghatározta, amiből majd nyolc évtized alkotásai táplálkoztak, azt Szigetbecsén és a környező becsei tájban szerezte. A Kertész által válogatott képekből hetven darabot lehet látni a Capa Központban a Szigetbecsei Önkormányzattal kötött megállapodás alapján.

Képeslapok Párizsból – kiállítás és album

A The Art Institute of Chicago André Kertész: Postcards from Paris címmel rendezett kiállítást 2021. október 2. és 2022. január 17. között. A tárlat betekintést nyújtott a kezdeti, kísérletező évekbe, amelyek Kertész látásmódját formálták, és megmutatta annak a rá jellemző sajátos vizuális nyelvnek az alapjait, amely számtalan őt követő híres fotográfusra hatással volt. Az azonos című, Yale University Press által kiadott album Kertész összes ismert képeslevelezőlap-nyomatát – a portrékat, a párizsi látképeket, a gondosan kitalált műterem-jeleneteket és a tökéletesen egyszerű csendéleteket – tartalmazza. A kötetben található esszék új megvilágításba helyezik a művész legelismertebb képeit, a száműzetését, illusztris és bohém társadalmi körét, és a művészi fotográfia változó identitását. „A játékos, mégis kifinomult könyv dizájnja az 1920-as évek Párizsának szellemiségét tükrözi, miközben kiemeli a katalógus több mint 250 illusztrált művének modernségét” – olvasható a kiadványról.

Interjú Kertésszel, előadás és beszélgetés Kertészről

A The Art Institute of Chicago a kiállításhoz kapcsolódva egy Kertésszel készült 1984-es interjút is közzétett, illetve Liz Siegel kurátor arról tartott előadást, hogy hogyan alakította ki Kertész a rá jellemző modern fényképészeti gyakorlatot és hogyan tanult a nemzetközi művészköröktől az 1920-as évek Párizsában.

André Kertész-kiállítás Belgiumban

A Liszt Intézet, a brüsszeli Magyar Kulturális Központ támogatásával megvalósult tárlat André Kertész 1929 és 1936 között készült fényképeiből mutatott be válogatást.

Kertész mint inspiráció kortárs fotográfusok számára

2021 márciusában Geibl Kata fotográfus volt a hónap alkotója a Capa blogon. Arra kértük, mutassa be, mely fotográfusok voltak rá nagy hatással. Kertész volt az egyik, akiről írt: „Akkora lelkesedést éreztem a [Kertész] fotók kapcsán, amit ritkán érzek kortárs alkotók munkáinál. Egy új, friss hang volt számomra, amelyhez azóta is visszatérek, ha ki vagyok ábrándulva a médiumból. Aztán évekkel később egy kiállításon életemben először láttam egy kontakt nagyítást Jenőről, a testvéréről a víz alatt. Talán soha annyit nem időztem el egyetlen képnél se, mint akkor”.

Egy párizsi kávézó magyarok szemén keresztül és magyar nyelvű cikkek Kertészről

A Capa blogon más, Kertésszel kapcsolatos poszt is megjelent. A párizsi Café du Dôme-ról – a hely, ahová Brassaï, Kertész és Capa is járt – szóló cikkben, 1926 és 1939 között magyarországi újságokban megjelent tudósításokból válogattunk. Az Ország-Világ című képes hetilap 1970. augusztus 26-i számában Bajomi Lázár Endre író, irodalomtörténész írt rövid cikket André Kertészről, annak érdekében, hogy Magyarországon is ismertebbé tegye a nevét. André Kertész és Szelényi Károly fotóművészek 1985-ben találkoztak New Yorkban. Beszélgetésük néhány részletét Kertész halála után Szelényi tette közzé.

Nézd meg a Robert Capáról szóló 2021-es híreket is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük