A hónap alkotója: Bede Kincső

A hónap alkotója rovatunkban különböző aspektusból – aktualitások mentén és személyes nézőpontból – mutatunk be egy kortárs fotográfust vagy vizualitással foglalkozó alkotót, szakembert. Mivel foglalkozott a közelmúltban? Milyen helyeken fordul meg, mi érdekli a hétköznapokban? Ki a legfontosabb fotográfus számára, melyik a kedvenc könyve, milyen zenét szokott hallgatni? Ilyen, és ehhez hasonló témákról kérdezzük a hónap alkotóját.

A hónap alkotója 2022 novemberében Bede Kincső.

Bede Kincső © Máli Fanni

BEDE KINCSŐ 1995-ben Romániában, Kovásznán született. 2021-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia mesterszakán, korábban a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen tanult filmvágónak. Munkáinak fő konfliktusa és örök dilemmája az, hogy hogyan tudnak a különböző történelmi tapasztalatokkal rendelkező generációk együtt élni, együttműködni a családi, illetve a tágabb közösségekben. Másik témája a kelet-európai társadalmakat feszítő, ki nem beszélt történelmi múlt, a szocializmus örökségének feldolgozása. Bár képeinek kiindulópotja mindig valami nagyon személyes élményhez, érzéshez köthető, képei  túlmutatnak azon, hogy pusztán családi dimenzióban mutassák be a posztszocializmus életérzéseit. Kincső munkái a radikális szembefordulás manifesztumai is, melyek a szembenézés erőteljes igényével lépnek fel, amely egyetlen módja lehet annak, hogy a hatalmi strukturák által megtört, kihasznált testek, személyiségek, terek begyógyulhassanak és valamelyest betömődhessenek azok a szakadékok, amelyek generációk közt húzódnak.

Bede Kincső 2020-ban a világ legrangosabb fotóművészeti vására, a Paris Photo által fiatal fotográfusok számára meghirdetett Carte Blanche pályázatán a négy nyertes alkotó egyike volt. A döntősök alkotásaiból nagyszabású kiállítást szerveztek a párizsi Gare du Nord állomáson. A Három színt ismerek a világon című diplomamunkáját a BredaPhoto kurátorai is beválasztották a 10 New Talent 2020 tehetségprogramjába, így a sorozat képei Hollandiában is kiállításra kerültek. A külföldi sajtóban rendszeresen elismeréssel írnak munkásságáról, továbbá képei szerepelnek a Blurring the Lines 2020-as kiadványában is. 2021-ben a GUP Magazin beválogatta európa legtehetségesebb feltörekvő fotográfusai közé, ugyanabban az évben pedig a budapesti Capa Központ és a londoni Calvert Journal jelölte őt az Európai Unió által finanszírozott FUTURES PHOTOGRAPHY tehetséggondozó programjára is. Ezzel egy időben a budapesti TOBE Galéria képviseletében képei ki voltak állítva Amszterdamban, az UNSEEN fotográfiai vásáron, ugyanakkor a Három színt ismerek a világon című sorozatával meghívták őt és a galériát a Paris Photo Curiosa szekciójába, amelynek kurátora Shoair Mavlian volt. 2022-ben a PhMuseum Photography Grant harminc év alatti kategóriájában a zsűri dícséretében részesült, illetve a PhotoVogue kuratóriuma beválogatta őt a jövő 40 legigéretesebb divatfotó készítői közé, így fotóit 2022 novemberében Milánóban is kiállítáják a PhotoVogue Fesztiválon, ezt követően pedig Tel-Avivban is kiállít, a Photo Israel Nemzetközi Fotófesztivál ACTION című kiállításán.

2020 szeptemberétől a budapesti TOBE Gallery képviseli.

Bede Kincső képeit már a Capa Központban is láthattátok: a MOME fotó MA diploma 2020–2021–2022 című kiállításon, továbbá 2021-ben az egyike volt az öt feltörekvő magyar fotográfusnak, akik képviselték a Capa Központot a FUTURES – Európai Fotográfiai Platformon.

Nézz meg egy válogatást Bede Kincső munkáiból és kövesd a blogunkat, hogy jobban megismerhesd a fotográfust és munkásságát!

Bede Kincső: Három színt ismerek a világon, részlet a sorozatból (2019-2021) © Bede Kincső
Bede Kincső: Három színt ismerek a világon, részlet a sorozatból (2019-2021) © Bede Kincső
Bede Kincső: Három színt ismerek a világon, részlet a sorozatból (2019-2021) © Bede Kincső
Bede Kincső: Három színt ismerek a világon, részlet a sorozatból (2019-2021) © Bede Kincső
Bede Kincső: Három színt ismerek a világon, részlet a sorozatból (2019-2021) © Bede Kincső
Bede Kincső: Három színt ismerek a világon, részlet a sorozatból (2019-2021) © Bede Kincső

Bede Kincső: Hazaút, részlet a Pista művészete sorozatból (2017) © Bede Kincső
Bede Kincső: Mama szíve, részlet a Pista művészete sorozatból (2021) © Bede Kincső
Bede Kincső: Unokák, részlet a Pista művészete sorozatból (2021) © Bede Kincső
Bede Kincső: Unoka 1, részlet a Pista művészete sorozatból (2022) © Bede Kincső

Önarckép otthon, részlet a Y című minisorozatból © Bede Kincső

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük