A hónap alkotója: Standovár Júlia

A hónap alkotója rovatunkban különböző aspektusból – aktualitások mentén és személyes nézőpontból – mutatunk be egy kortárs fotográfust vagy vizualitással foglalkozó alkotót, szakembert. Mivel foglalkozott a közelmúltban? Milyen helyeken fordul meg, mi érdekli a hétköznapokban? Ki a legfontosabb fotográfus számára, melyik a kedvenc könyve, milyen zenét szokott hallgatni? Ilyen, és ehhez hasonló témákról kérdezzük a hónap alkotóját.

A hónap alkotója 2023 februárjában Standovár Júlia.

© Galambos Eszter

Standovár Júlia Budapesten született, de lassan tíz éve New Yorkban élő Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjas alkotóművész. Fotóművészeti pályáját a Fajó János vezette szerencsi alkotótáborban kezdte, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem BA fotográfia szakán folytatta, ahol 2013-ban végzett. A MOME után tanulmányait New Yorkban folytatta, ahol 2015-ben szerezte meg mester diplomáját a School of Visual Arts egyetem MFA Photography, Video and Related Media szakán. Csoportos kiállításon megjelentek munkái többek között a Ludwig Múzeumban, a Photo Basel International Art Fair-en, a MoMa PS1 Book Fair-en és a new yorki The Hole galériában.

Júlia alkalmazott fotósként helyezkedett el Chelseaben egy fotó stúdióban, ahol művészeti alkotások dokumentációjára specializálódott, főállás mellett dolgozik művészeti projektjein. 2021-ben adta ki második fotókönyvét, ami a A Kék Melleken Túl címmel jelent meg, a kötetet szexuálpszichológus édesanyjával készítették 5 éven keresztül. 2021 óta a TOBE Gallery reprezentálja Budapesten, ahol a könyvbemutató mellett kiállítás is készült az anyagból. 

Jelenleg a fotográfia mellett betonból készült szobrok és fotó objektek készítései izgatják, a Kinky Concrete név alatt futó alkotások a szexualitás, nőiség, belső mozzanatok köré csoportosulnak, amelyeknek aktuális politikai és társadalmi problémák adnak kontextust. Munkáira jellemző, hogy humorosan vezeti rá a figyelmet mély kérdésekre, amiknek játékos kifejtésére invitálja a nézőt. Újabb munkái sorozatban és önállóan is értelmezhetőek, alkotásai a fotó- és képzőművészet határán, Brooklyn és Budapest tengelyén mozognak valahol.

Standovár Júlia képeit már a Capa Központban is láthattátok: a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj 2018 és Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíj 2019 kiállításokon, valamint munkái jelenleg megtekinthetőek a Capa Központban a Szabadság, egyenlőség, testvériség, érzékiség című tárlaton.

Nézz meg egy válogatást Standovár Júlia munkáiból és kövesd a blogunkat, hogy jobban megismerhesd a fotográfust és munkásságát!

A Kék Melleken Túl (könyv), 2021 © Standovár Júlia

Almost Paris, Almost Love, vegyes technika, 2018 (A Kék Melleken Túl) © Standovár Júlia

Binder, analóg fotográfia, 2021 (Kinky Concrete) © Standovár Júlia

Hidden Jewel, beton és acrylic print, 2022 (Kinky Concrete) © Standovár Júlia

Hidden Jewel Dark, beton és acrylic print, 2022 (Kinky Concrete) © Standovár Júlia

Hidden Jewel, beton és acrylic print, 2022 (Kinky Concrete) © Standovár Júlia

Kiss Under Water, analóg fotográfia, 2019 (Kinky Concrete) © Standovár Júlia

Lanzarote X., analóg fotográfia, 2019 (Kinky Concrete) © Standovár Júlia

Lanzarote III., analóg fotográfia, 2019 (Kinky Concrete) © Standovár Júlia

Lay, lay, lay on me, digitális fotográfia, 2019 (Kinky Concrete) © Standovár Júlia

Moving Constantly, beton és acrylic print, 2022 (Kinky Concrete) © Standovár Júlia

Somewhere in Between, beton és acrylic print, 2021 (Kinky Concrete) © Standovár Júlia

SQUEEZER, digitális fotográfia, 2018 (A Kék Melleken Túl) © Standovár Júlia

TIP, digitális fotográfia, 2019 (Kinky Concrete) © Standovár Júlia

Untitled, analóg fotográfia, 2019 (A Kék Melleken Túl) © Standovár Júlia

Wet and Blue III, analóg fotográfia, 2019 (Kinky Concrete) © Standovár Júlia

You Can’t Have It All, analóg fotográfia, 2019 (A Kék Melleken Túl) © Standovár Júlia

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük