Zoltai András: Vizuális napló

A hónap alkotóját arról kérdeztük, hogy az utóbbi időben merre járt, mivel foglalkozott, min dolgozott. Zoltai András Blue Memoir című sorozatának létrejöttéről és az ahhoz kapcsolódó kiállításról mesélt.

Augusztus 23.-án nyílt meg első önálló kiállításom az East of Eden Galériában. A ‘Blue Memoir’ címre hallgató anyagomat másfél éve fotózom kisebb-nagyobb intenzitással. A kiállításig vezető útról írnék röviden, az elmúlt 1-2 hónap ennek az intenzív szervezésével telt.

A projekt narratíváján még az indiai fotóprojektem (‘You can Flood Me, I’ll be Here, 2020–)  közben kezdtem el gondolkodni, egész pontosan akkor amikor két férfit fotóztam, ahogy vizet pumpálnak a rizsföldjükre az elmaradt esőzések (monszun) következtében. Az ugrott be erről a jelenetről, hogy ez a kép akár Magyarországon is történhetett volna az Alföldön, ahol hasonlóan küzdenek az emberek az aszállyal.

© Zoltai András | You can Flood me I’ll be here, részlet a sorozatból, Majuli, India, 2020

A konklúzióm az lett, hogy nem feltétlen kell elutazni több ezer kilométert egy fotóprojektért valamint régóta szerettem volna itthon is dolgozni valamilyen hasonló környezeti témában. A Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjasaként szerettem volna fejlődni és kihívások elé állítani a saját fotográfiai gyakorlatomat, ezért is kezdtem el 2022  januárjában a ‘Blue Memoirt’, ami hasonlóan az ember és víz kapcsolatát vizsgálja kis hazánkban. Szentesi gyökereimnek köszönhetően sokat kapcsolódtam gyerekkoromban a Tiszával és azon szerencsések közé tartozom, akik termálvízben tanultak meg úszni. A vízzel való kapcsolatom tehát nem újkeletű, ezt szerettem volna átemelni egy fotográfiai projektbe, és még jobban elmélyedni az itthoni viszonyokban.

© Zoltai András | A szentesi melegfürdő női szobra a medence partján, ahol úszni tanultam. Részlet a Blue Memoir című sorozatból, 2022

Szerencsémre ( vagy épp szerencsétlenségünkre) a tavalyi nyár extrém vízhiányt hozott, így a projekt is új lendületet kapott és még többet kezdtem járni a magyar vidéket, hogy olyan metaforikus képeket találjak, amiken keresztül jobban tudom érzékeltetni, hogy milyen a kapcsolatunk a vízzel, hogyan távolodtunk el attól, és mik a következményei, ha nem figyelünk rá eléggé. Ahogy egyre jobban belemélyedtem a témában nyilvánvalóvá vált számomra, hogy itt is rendszerszintű problémák vannak, amelyek felerősítik a klímaváltozás egyébként sem túl kellemes hatásait. A projekt gombamód növekedett a lelkesedésemmell együtt.

© Zoltai András | Egy elhagyatott dohányszárító Rákóczifalva közelében a kiszáradt szántón. Részlet a Blue Memoir című sorozatból, 2022
© Mohai Balázs | Képek után kutatva egy tiszaföldvár melletti kiszáradt tó medrében

A munkamódszerem ugyanaz volt, mint az eddigi projektjeimnél: hetekig bóklászok egy területen, beszélgetek az emberekkel, megismerkedek velük és megpróbálom megérteni, hogy mit gondolnak és éreznek a témáról. Személyes bevonódásra törekszem minden esetben, napokat töltök velük, részévé válok a mindennapjaiknak egy kis időre, majd később kézről-kézre adnak, bemutatnak új embereknek, és egyre érdekesebb témákba csöppenek. Az emberek értékelik, ha valaki őszíntén kíváncsi az életükre, és megnyílnak, ilyenkor születnek azok a képek, amiket igazán keresek. Ezt a részét szeretem a legjobban a fotózás folyamatának, ilyenkor történnek velem ezek a mikro ‘csodák’: egy-egy leexponált kocka, amiről tudom, hogy ez most az, amit elképzeltem. Sokszor napok, akár hetek is eltelnek egy jó kép elkészültéig, de minden perce megéri a folyamatnak. Végső soron ez az én emberi tapasztalásom, amiket fotókon keresztül tudok átadni. Számomra valami ilyesmi a kvintesszenciája a fotózásnak: hosszasan megérkezni a képig teljes figyelemmel és türelemmel.

© Zoltai András | Erdőtűz Kiskunhalas határában. Részlet a Blue Memoir című sorozatból, 2022
© Zoltai András | Csengelén egy fóliasátorban ért a reggel egy biogazdaság kertjében.
© Zoltai András | Ugyanott Csengelén öntözés a biogazdaságban. Részlet a Blue Memoir című sorozatból, 2022
© Laki Eszter | Vizet gyűjtök a hévizi kifolyóból.

Idén januárban kezdtem el azon gondolkozni, hogy jó lenne összefoglalni, hogy hol tartok ezzel a projekttel. A Pécsi ösztöndíjasoknak szóló kiállításra kezdtem el összerakni egy koncepciót, ami aztán Csizek Gabi kurátor biztatására kinőtte magát egy önálló tárlattá. A téma fontossága és aktualitása miatt olyan formát szerettem volna választani, ami kicsit kizökkenti, de egyben be is vonja a nézőt, így a megszokott falakon lógó képek mellett valahogy jobban kiemelkednek és terjeszthetővé válhatnak a digitális zajban. Még 2018-ban kaptam egy szófiai mesterkurzuson Kadir von Lohuizentől egy újságot, ami a Washington Post különszámaként jelent meg a világ szemét telepeiről fotózott dokumentarista anyagáról. Emlékszem, hogy mennyire le voltam nyűgözve ettől a formai megjelenéstől, pedig ‘csak’ egy újság volt. Azóta is őrzöm ezt a példányt.

© Zoltai András | Kadir inspiráló újság kiadványa: A world of waste / Washington Post

Ezért döntöttem úgy, hogy én is szeretném beemelni egy saját publikálású újság gesztusát egy kiállítás terébe installálva, ezzel is kihangsúlyozva a probléma jelentőségét, azt remélve, hogy épp a nézők fogják tovább terjeszteni az üzenetet. Az alapötlet eszkalálódott mivel kiderült, hogy ezzel a klasszikus technológiával 5000 a minimum példány, ami nyomtatható. Ez beindította a kiállításszervezői fantáziámat. Ehhez viszont már szükségem volt támogatókra is. Az újság végül közösségi finanszírozásból készült el, amit ezúttal is szeretnék megköszönni a barátaimnak és családomnak, akik támogatták ezt a fontos ügyet.

© Zoltai András | Blue Memoir újság installáció, East of Eden Galéria, Budapest

100 példányt vittem ki az arles-i fotófesziválra. Szerettem volna bemutatni a szakmának, képszerkesztőknek, fotós kollégáimnak és barátoknak mielőtt debütál. A visszajelzések és a fesztiválon látott kiállítások inspiráltak, hogy még jobban tökéletesítsem a koncepciót. Az ilyen fesztiválokon mindig nagyon sok kreatív energiát kapok a soron következő projektjeimhez

© Devadeep Gupta | Tanvi Mishrával, a Louis Roederer Discovery Award 2023 kurátorával mutatjuk saját publikálású újságjainkat.

Július végén találkoztam Erdész Barna galeristával, az East of Eden Galéria vezetőjével, aki nyitott volt, hogy extra rövid időn belül befogadja ezt az anyagot a galéria falai közé és támogatott minden ötletemben. A kiállításon bemutatásra került a vízgyűjteményem is, amit egyfajta mementónak szántam a közönség számára. A víz hiánya süt a képekről, és könnyen lehet, hogy utolsó vizeink pedig az üvegekből. Az újság installáció és annak tömege gátként (!) zárja el az utat a galéria közepén, amelyet a közönség hivatott lebontani. Az újság korlátlan számban terjeszthető és elvihető a galériából.

© Erdész Barna | Blue Memoir — Vernissage | East of Eden Galéria, Budapest
© Erdész Barna | Blue Memoir — Vernissage | East of Eden Galéria, Budapest

A kiállítás szeptember 12-ig látogatható, keddtől szombatig 14:00-18:00 óra között.
Különböző aktivitások, tárlatvezetések várhatóak még, amiket a közösségi média felületeimen fogok megosztani.

Helyszín: East of Eden Galéria |  Budapest, Paulay Ede utca 63.

A kiállítás kurátora: Csizek Gabriella, Capa Központ
Az újság arculatát Laki Eszter és a Studio NUR készítette.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük