Emlékek és felfedezések – könyvek Thomaz Farkasról

Thomaz Farkas A fény ritmusa című kiállításához kapcsolódva két olyan könyv kapható a Capa Központban, amelyekből még többet lehet megtudni a magyar származású művészről és munkásságáról: a Fotográfiai tanulmányok az 1949-ben megrendezett, forradalminak számító Farkas-kiállítást reprodukálja könyv formájában, míg az Emlékek és felfedezések című katalógus alapos, reprezentatív áttekintést ad a brazil fotográfia és film egyik legfontosabb alkotójáról.

Fotográfiai tanulmányok, Thomaz Farkas

Fotográfiai tanulmányok, Thomaz Farkas © kikofarkas.com.br

A könyv Thomaz Farkas Fotográfiai tanulmányok című, 1949-ben a Museu de Arte Moderna de São Paulo [São Pauló-i Modern Művészetek Múzeuma] intézményében megrendezett kiállításának hetvenedik évfordulóját ünnepli. A kiadvány célja, hogy könyv formájában reprodukálja az akkor forradalminak számító kiállítást, így az alaprajzot, az elrendezést és a kiállított fényképeket az eredeti formájukban mutatja be. Ezen kívül Farkas egy korábban publikálatlan fotóesszéje és három tanulmány is megtalálható a könyvben.

A kiállítás a huszonöt éves, fiatal fotográfus már akkor rendkívül személyes, egyszerre kísérleti és meglepően érett esztétikai törekvéseit mutatta be. „A jelentős képeinek nagy része, amelyek a munkásságát jellemezték, ott volt. A kiállítás Thomaz személyiségének más aspektusaira is rámutattak: a nemzetközi kapcsolatokra, a modernitáshoz fűződő viszonyra, az építészet szeretetére, és a képességére, hogy fontos projektekhez tehetséges embereket gyűjtsön maga köré” – írta a könyv bevezetőjében João és Kiko Farkas (Thomaz Farkas fiai).

Fotográfiai tanulmányok, Thomaz Farkas © kikofarkas.com.br
Fotográfiai tanulmányok, Thomaz Farkas © kikofarkas.com.br

A könyvben olvasható tanulmányok:

-Sarah Meister, a MoMA Fotográfiai Osztályának kurátora: Farkas és a MoMA: Hetven év
-Helouise Costa, São Pauló-i Modern Művészetek Múzeumának professzora és kurátora: Thomaz Farkas Fotográfiai kísérletei: Egy páratlan kiállítás hetven éve
-Sergio Burgi, az Instituto Moreira Salles kurátora és fotográfiai koordinátora: Absztrakció és figurativitás Thomaz Farkas fotográfiai munkásságában

Kiadó: Instituto Olga Kos de Inclusão Cultural, São Paulo
Kiadás éve: 2019
Nyelv: Angol, portugál
Oldalszám: 160

Thomaz Farkas: Emlékek és felfedezések

Thomaz Farkas: Emlékek és felfedezések © kikofarkas.com.br

A könyv a 2014–2015-ben a São Pauló-i Luciana Brito Galériában megrendezett Emlékek és felfedezések című Thomaz Farkas-kiállítás katalógusa. A kötet Luciana Brito és João Farkas rövid bevezetőjét, két tanulmányt, egy Thomaz Farkassal készített életútinterjút és öt fejezetben (Színek, Brazília, Recortes, Balett, Családi gyűjtemény) bemutatott Farkas-képeket tartalmaz.

„Az Emlékek és felfedezések Thomaz Farkas munkásságának néhány jelentős aspektusát mutatja be. A Recortes sorozat formai kísérleteivel, a Brazíliaváros építéséről és felavatásáról készült felbecsülhetetlen értékű dokumentumaival, az orosz balett képeinek finom könnyedségével, és ezen kívül a brazil kultúrába behatoló dokumentumfilmjeivel egy alapos, mégis reprezentatív áttekintést adunk a brazil fotográfia és film egyik legfontosabb alkotójáról” – olvasható a könyv bevezőjében.

Thomaz Farkas: Emlékek és felfedezések © kikofarkas.com.br
Thomaz Farkas: Emlékek és felfedezések © kikofarkas.com.br

Kiadó: Luciana Brito Galeria, São Paulo
Kiadás éve: 2014
Nyelv: Angol, portugál
Oldalszám: 224

Thomaz Farkas A fény ritmusa című kiállítása 2020. április 5-ig látható a Capa Központban.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük