Élet és Mű: Frankl Aliona – videó

Az Élet és Mű című beszélgetéssorozatban a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiségek a vendégek. Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

Fűzőkészítő műhely, az eszpresszók világa, neonreklámok a főváros fölött. A jelen villanásszerűen múlttá enyészik. Sokat emlegetik a fotográfia és az elmúlás, az emlékek és a múlt megőrzésének eredendő kapcsolatát a fényképészettel kapcsolatosan. Frankl Aliona tudatosan szentelte szinte egész eddigi alkotói pályáját ennek a lényegi mozzanatnak. S van-e valami sorsszerű abban, hogy Budapest talán legavatottabb fotográfus krónikása Novocserkasszkban, a doni kozákok fővárosában született? S abban, hogy a bölcsészként végzett Aliona a képek világában találta meg a szenvedélyét. Jó ideig Lugosi Lugo Lászlóval – akit a mesterének tekint – alkotó- és életpárosként, de önállóan is folyton mást és mást csinált, mégis mindig ugyanazt. Szelíd ember, de úgy tetszik, nagyon is eltökélt.

Frankl Alionával Szarka Klára beszélget 2020. március 11-én a Capa Központban © Capa Központ

Frankl Aliona (Novocserkasszk, 1954) 1980-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar angol-orosz szakán. 1987 óta állít ki fotográfusként, 1990-től a MÚOSZ, 1998 óta a Magyar Fotóművészek Szövetségének, 2011 óta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja. Fotográfusi munkájáért 2007-ben Pro Cultura Urbis-díjat kapott. Az elmúlt évtizedekben számos egyéni kiállítása volt, csoportos tárlatokon vett részt, képei albumokban is megtalálhatóak.

2020. március 11-én Frankl Aliona volt a Capa Központ Élet és Mű című beszélgetéssorozatának a vendége, Szarka Klára kérdezte.

Válogatás Frankl Aliona képeiből

Frankl Aliona: Tupír, 1994 © Frankl Aliona
Frankl Aliona: El Kazovszkij, 1995 © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Oázis Presszó, Kispest, 1996 © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Angel, 1998 © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Fűzőkészítő, 1998 © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Romkocsma, 2004 © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Tévészerelő, 2005 © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Babafejek, 2007 © Frankl Aliona
Frankl Aliona: A Nijubashi hídnál, 2009 © Frankl Aliona
Frankl Aliona: Dr. Máriás Béla, 2010 © Frankl Aliona

Nézd meg az Élet és Mű beszélgetéssorozat többi részét is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük