Heti Fortepan (2022/1)

A Heti Fortepan cikksorozat a Fortepan digitális fotóarchívumhoz beérkező fényképeken megelevenedő történeteket dolgoz fel gazdagon illusztrált bejegyzésekben. A 2022. januárban és februárban megjelent cikkeket most összegyűjtöttük egy posztban.

2700 friss fotó –Válogatás a Fortepanra feltöltött legújabb képekből

Húsz adományozó negatívjaiból kerültek ki a Fortepanra most felkerülő fényképek. Jórészt családi, amatőr fotókon keresztül láthatjuk a drámai-megunhatatlan XX. századot: az első nyugati utazást, vagy az első albérletet, az első tekercs filmen. 2700 jelentős fotót a jelentéktelen pillanatokról. Tamási Miklós Fortepan szerkesztő gondolatai. Írta: Tamási Miklós, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

Ledöntött Lenin szobor a váci Posta parkban 1990-ben. #250447 © Fortepan / Vimola Károly

Nyolc megfejtés – Negyven éves újságcikk alapján ugrott be olvasónknak egy épület helyszíne

Arra kértük olvasóinkat, hogy segítsenek nekünk: 17 helyről mutattunk 19 olyan fényképet, amelynek nem ismertük a helyszínét vagy a történetét. Néhány hét után örömmel jelenthetjük, hogy mostantól nyolccal kevesebb az olyan Fortepan-fotók száma, amelyekről nem tudjuk hol készültek. De további háromhoz is érdekes pluszinformációkat kaptunk. Önöknek köszönhetően! Írta: Tamási Miklós, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

1960 körül. #31341 © Fortepan / Lechner Nonprofit Kft. Dokumentációs Központ / VÁTI

Budapesti por és sár – Korabeli kritikák mára ikonikussá érett fővárosi épületekről

Budapest a világ egyik legszebb fővárosa, állítják a budapesti útikönyvek. Mára feledésbe merült, hogy a magyar főváros mai arculatát és hangulatát meghatározó épületek, építmények, utcák és köztéri alkotások jelentős része a maga idejében egyáltalán nem aratott osztatlan sikert: Budapest (át)alakulása során – a tizenkilencedik század utolsó harmadában és a huszadik század elején – sokan gyengéd iróniával, maró gúnnyal vagy épp keserű humorral írtak a változásokról, a város új építészeti látványosságairól. Így lett az örök elégedetlenkedők és a hivatásos kritikusok szemében az Országház „a rossz ízlés műremeke”, a Szabadság híd „tengeri kígyónak szánt óriási ketrec”, az Andrássy út „céltalan sétahely”, a Millenniumi emlékmű pedig „eszme nélküli monstrum”. Írta: Gáspár Balázs, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

A Parlament a Bem (Margit) rakpartról nézve 1896 körül. #82634 © Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György | Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.109

A hazai mozgássérült-ellátás akadályai – Az integrációhoz előbb a fejekben kell akadálymentességnek lenni

A hazai mozgássérült-ellátás kezdetei százéves múltra tekintenek ugyan vissza, Magyarországon a mozgássérültek oktatásba és a munka világába való teljes integrálása a mai napig várat magára, aminek hátterében korántsem csak a fizikai akadálymentesség hiányosságai állnak. Írta: Balázs Zsuzsanna, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

Balatonszemes, 1984 #124321 © Fortepan / Urbán Tamás

Tetűpiac és leányvásár – Nyelvünkben és városainkon is mély nyomot hagytak a piacok

A piac sokak fejében amolyan falusi dolog. Pedig valójában évezredek óta a városokhoz kötődik a legtöbbjük. A városlakók itt juthattak hozzá ugyanis a vidéken megtermelt mezőgazdasági javakhoz, míg a falusiak itt vehették meg a munkához és a hétköznapi élethez szükséges iparcikkeket. A vásárok emellett a szórakozás, az információáramlás, sőt időnként a párválasztás helyszínei is voltak. Meglepő, hogy egy ilyen fontos funkciókat ellátó, több ezer éve létező intézmény sok helyen mind a mai napig ideiglenes építményekben működik, s képes egyik napról – vagy akár egyik óráról – a másikra nyomtalanul eltűnni. Írta: Zubreczki Dávid, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

Halas pult a fővárosi Központi Vásárcsarnokban 1976 körül. #84628 © Fortepan / Magyar Hírek folyóirat

Mozdulatlan kedvenceink – Szobor-állatok utcákon, tereken, házfalakon

Türelmes kőelefántok, amelyeket gyerek kezek milliói simogatnak, büszke lovas szobrok, amelyek sosem lehetnek biztosak a sorsukban és országszerte paloták százait védelmező bozontos kőoroszlánok. Vadállatok között járunk-kelünk, de nemhogy félnénk tőlük, ellenkezőleg, nyugtalanító, ha nincsenek mindannyian a helyükön. Írta: Lukács Zsolt, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

A fővárosi állatkert főbejárata az 1970-es évek közepén. #88463 © Fortepan / Urbán Tamás

Télvíz idején – Amikor még gyakrabban befagytak természetes vizeink

Sokan nem rajonganak a hidegért, mégis van valami, amit minden télen a legtöbben különösen várnak (azon kívül, hogy vége legyen): hogy befagyjon a Balaton, hogy lehessen csúszkálni rajta egyedül vagy társasággal, jégkorival vagy csak úgy, cipőben, Tihanyban vagy Almádiban. Ilyen szempontból a legutóbbi igazán emlékezetes tél 2017-ben volt, amikor az egész tó befagyott és át lehetett menni rajta, ahogy arról az Átcsúszás című kiállítás is megemlékezett. Az éghajlatváltozás azonban enyhébb teleket (is) hoz, nem esik méternyi hó egy éjszaka alatt, nincsenek heteken át tartó kemény fagyok, mint akár csak néhány évtizeddel ezelőtt – így a Balaton is ritkábban fagy be. Lehet, hogy a jövő generációinak – mint annyi mindenről – erről is csak dokumentumok, képek maradnak majd? Írta: Gáspár Balázs, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

Korcsolyázókat vontat egy Trabant 500-as Balatonfürednél 1967-ben, amely Balatonföldvárról a befagyott Balatonon érkezett a hajóállomáshoz. #179324 © Fortepan / Bojár Sándor

Farsangi karnevál – Húzzunk álarcot és felejtsük el a világ bajait egy estére

Népszerű téma a privát fotósok körében a tréfálkozás, a bohóckodás, a beöltözés, és szerencsére sokan exponáltak is, amint a barátjuk menyecskének öltözött, a feleségük tölcsért húzott a fejére, vagy apa és anya ruhát cserélt. Álarcok és maskarák egy évszázad fotóin farsang idején és azon túl. Írta: Lukács Zsolt, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

#95582 © Fortepan / Schermann Ákos / Schermann Szilárd

Kövesd a Heti Fortepan új cikkeit is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük