Project Room+ előadások (2018)

A Capa Központ a Project Room termében rendezett kiállításaihoz Project Room+ címmel indított előadás-sorozatot 2017-ben. A meghívott előadókat arra kérjük, hogy az aktuális kiállítások témáihoz, teoretikus felvetéseihez lazábban-szorosabban kapcsolódva, a saját kutatásaikról, diszciplínájukról tartsanak egy-egy, a fotográfusok számára is inspiráló és a praxisukba építhető előadást.

2018-ban Pfisztner Gábor és Gács Anna voltak a Project Room+ meghívott előadói.

A kiterjesztett mező, a Land Art és a fényképezés – Pfisztner Gábor előadása Koronczi Endre Paratusspiritus manuatum (Háztáji lélekkeltetős) – Széljegyzetek a Ploubuter Parkból című kiállításához kapcsolódva

Rosalind Krauss 1979-ben használta az expanded field kifejezést azért, hogy az azt megelőző évtized „plasztikai” munkáit a szobrászat műfajával valamiképp összefüggésbe hozza és rendszerezze. Ez az az időszak, amikor a „plasztikai” tevékenység olyan léptéket és olyan pozíciókat céloz, ami túlmutat minden addig ismerten — ha eltekintünk attól, hogy egy épület, egy emlékmű vagy egy szakrális építmény mennyiben avatkozik be, és formálja át a „tájat” maga körül.

Az ilyen típusú munkák bemutatására sok esetben már csak a fotográfia eszközével nyílt lehetőség, kivált, ha egyrészt az efemer folyamatok ellenében hatott a felvétel, illetve olyasmit tett láthatóvá egy összefüggésben, amit az emberi szem nem érzékelt. A fotográfia használata során viszont az is láthatóvá vált, mennyiben alakítja át vagy tovább a fényképezés az eredeti elképzelést, mennyiben nyer új dimenziót egy munka.

Az előadás főként arra fókuszál, hogy a fényképezés hogyan válik aktív ágenssé, túllépve a dokumentáló szándékon, és egyes művészek ezt hogyan használják fel saját munkájuknál, továbbá utólag hogyan biztosít egy szélesebb értelmezési horizontot, ha nem hagyjuk figyelmen kívül az eszközt, amelynek alkalmazása eredendően csak a rögzítést, a megörökítést és a felmutatást célozta. (Pfisztner Gábor)

A privát történet tündöklése – Gács Anna előadása Magócsi Márton Az én házam az én váram című kiállításához kapcsolódva

A 20. század utolsó harmadában a kultúra több területén párhuzamosan egyfajta „privát fordulat” játszódott le a nyugati világban. A szociológia a mindennapi élet felé fordul, az etnográfia auto-etnográfiai kutatásokat sürget, az irodalomtudomány, mely nemrég még a szerző kiűzését hirdette, szisztematikusan tanulmányozni kezdi a híresek és a civilek önéletrajzait. Miközben családok milliói rögzítik hétköznapjaikat a kirándulásoktól a szexuális életükig videóra, a humántudományok művelői arra ösztönzik egymást, hogy tárják fel korábban szigorúan objektívnek gondolt kutatásaik személyes motívumait. A 20. századi történelem megismerésében egyre nagyobb szerepet kapnak a tanúk, a televízióban vezető műfajjá válik a személyes vallomások színrevitele. A privát történetek tobzódása a nyilvánosságban a mai életünket még inkább meghatározza. Az előadás ennek a jelenségnek az értelmezéseiről és művészi reflexióiról szól. (Gács Anna)

Nézd meg a többi Project Room+ előadást is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük