Élet és Mű: Felvégi Andrea – videó

Az Élet és Mű című beszélgetéssorozatban a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiségek a vendégek. Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

Ha tudni akarják, kik fontosak a magyar zenei életben a ’80-as évek óta, nézzék meg, Felvéginek van-e fotója az illetőről. Ő ugyanis a muzsika, vagyis a Muzsika riportere és képszerkesztője volt 1986-tól a folyóirat tavalyi megszűnéséig. De a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Budapesti Őszi Fesztivál (ma Café Budapest) eseményeit is 25 éve örökíti meg. Vagyis, Felvégi=muzsika.

Felvégi Andreával Szarka Klára beszélget 2019. november 20-án a Capa Központban © Capa Központ

A Práterben végzett, aztán 1980-ban a MÚOSZ Iskola fotóriporteri szakán szerzett bizonyítványt. Dolgozott laboránsként az MTI-ben, majd 1978-tól a Lapkiadó Vállalatnál, ahol később fotóriporter-gyakornok lehetett az Új Tükör című hetilapnál. Majd jött a Muzsika. Közben készített szociófotókat, lírai sorozatot a vak és gyengén látó gyerekekről, divatfotókat Rio de Janeiróban, idegenforgalmi sorozatokat a katari emírségben, közreműködött Almási Tamás ózdi filmjének elkészítésében. A 34. Magyar Filmszemlén a Dokumentum Film kategóriában el is nyerte a fődíjat a Miénk itt a gyár című film operatőreként 1993-ban.

2019. november 20-án Felvégi Andrea volt a Capa Központ Élet és Mű című beszélgetéssorozatának a vendége, Szarka Klára kérdezte.

Válogatás Felvégi Andrea képeiből

Felvégi Andrea: Önarckép, 1980-as évek eleje © Felvégi Andrea
Felvégi Andrea: 8. ker, lakótlelep, 1980 © Felvégi Andrea
Felvégi Andrea: Rio, 1983 © Felvégi Andrea
Felvégi Andrea: Rio, Favella, 1983 © Felvégi Andrea
Felvégi Andrea: Kén utca 3., 1985 © Felvégi Andrea
Felvégi Andrea: Moszkva, 1985 © Felvégi Andrea
Felvégi Andrea: Ózd, fürdőzés, 1987 © Felvégi Andrea
Felvégi Andrea: Arab világ, Katar, 1989 © Felvégi Andrea
Felvégi Andrea: Ózd, fúvószenekar, 1990 © Felvégi Andrea
Felvégi Andrea: Kocsis Zoltán, 2015 © Felvégi Andrea
Felvégi Andrea: Kurtágék, 2015 © Felvégi Andrea

Nézd meg az Élet és Mű beszélgetéssorozat további részeit is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük