Élet és Mű: Kiss-Kuntler Árpád – videó

Az Élet és Mű című beszélgetéssorozatban a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiségek a vendégek. Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

A képhez tartozó alt jellemző üres; logoIR-1.jpg a fájlnév

Kiss-Kuntler Árpád a magyar fotográfia markáns alakja. Változó intenzitással veti bele magát a szakmai élet szervezésébe, majd időlegesen szinte eltűnik a nyüzsgő világ szeme elől. Egy dolog biztos vele kapcsolatban: alkotóként nagyon is egyéni utat járt be eddig.

Fényképész szakmunkás vizsgát tesz, majd Elvégzi a Magyar Televízió segédoperatőri tanfolyamát, illetve a MÚOSZ újságíró-iskola fotóriporter szakán diplomát szerez. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának vendéghallgatója (1979-tól), rendes tagja (1980-tól), majd egyik vezetője (1983–1986). A Népszava fotóriportereként kerül a sajtóba 1979–1989). Már jó ideje képszerkesztője az egyik meghatározó gazdasági hetilapunknak, a HVG-nek, de volt képszerkesztő több más kiadvány (EratoVideó MagazinFitness, Kis Újság, Napi Gazdaság, Vasárnapi Magazin, a Magyar Hírlap hétvégi melléklete, Elite Magazin) mellett a Világ című hetilapnál (1989–1991) is. Majd 1994-ben újraindítja a Fotó című legendás havilapot. Szintén főszerkesztőként jegyzi az első modern fotográfiai magazint, a Fotográfiát (1996–1999). Közben szakmai kiadványokat és albumokat szerkeszt, illetve tipográfusként lapokat és könyveket tervez. A Magyar Fotóriporterek Kamarájának egyik alapítója (1990–1998), majd a szervezet főtitkára (1995-ig), elnökhelyettese (1998-ig). Kezdetektől tagja a Szebeni András vezette alkotóműhelyeknek.

2019. december 18-án Kiss-Kuntler Árpád volt a Capa Központ Élet és Mű című beszélgetéssorozatának a vendége, Szarka Klára kérdezte.

Válogatás Kiss-Kuntler Árpád képeiből

Kiss-Kuntler Árpád: Berci, az első magyar űrhajós, részlet a sorozatból, 1980 © Kiss-Kuntler Árpád
Kiss-Kuntler Árpád: Disco, részlet a sorozatból, 1982–85 © Kiss-Kuntler Árpád
Kiss-Kuntler Árpád: Csillagok, csillagok, részlet a sorozatból, 1982–89 © Kiss-Kuntler Árpád
Kiss-Kuntler Árpád: Lakógép, részlet a sorozatból, Batha Lászlóval közösen, 1984 © Kiss-Kuntler Árpád
Kiss-Kuntler Árpád: Section, 2002 © Kiss-Kuntler Árpád
Kiss-Kuntler Árpád: Gólem, 2008 © Kiss-Kuntler Árpád
Kiss-Kuntler Árpád: Felföld, 2013 © Kiss-Kuntler Árpád
Kiss-Kuntler Árpád: Hommage á Gera Mihály, 2014 © Kiss-Kuntler Árpád
Kiss-Kuntler Árpád: Bálvány, 2018 © Kiss-Kuntler Árpád
Kiss-Kuntler Árpád: Gyula – Szebeni műhely, 2019 © Kiss-Kuntler Árpád

Nézd meg az Élet és Mű beszélgetéssorozat további részeit is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük