A GYÓGYÍR című kiállítás alkotói – interjúfilmek

Bemutatjuk a GYÓGYÍR című kiállítás alkotóival – Bartha Máté, Csontó Lajos, Fátyol Viola, Gyenis Tibor, Hodosy Enikő, Szatmári Gergely, Szász Lilla, Szombat Éva – és a kurátorral – Gellér Judit – készült interjúfilmeket.

„A huszonegyedik században az emberek lelki válságba kerülése globálisan érzékelhető problémává vált. Milyen apró lépések segíthetnek az egyéneknek a mentális egészség megőrzésében és melyek az elképzelhető megoldások a kisebb-nagyobb közösségek, illetve a társadalom számára a krízis, a szorongás, a kiégés problémáiból való gyógyuláshoz? Röviden megfogalmazva a kérdést: hogyan legyünk jól? És milyen szerepe lehet mindebben a fotónak? A GYÓGYÍR című kiállítás a válságból való kiutak egyéni és társadalmi lehetőségeivel, a gyógyulás témakörével foglalkozik.” (Gellér Judit kurátor)

Interjúfilm a GYÓGYÍR című kiállítás alkotóival

Fátyol Viola

„A kisfiam januárban született, egy hirtelen fellépő terhességi betegség miatt két hónappal a vártnál korábban. […] Az anya-gyermek kötődést kis üvegekbe töltve tapasztaltuk meg először. A tejesüvegek rendszeres fényképezése a legmélyebb szakaszokban is nyújtott némi vigaszt azáltal, hogy egy pillanatra kívül helyezett a nyomasztó kórházi helyzet valóságán.” (Fátyol Viola)

Csontó Lajos

„A kiállítás anyaga a műtétemből való felgyógyulásnak egyféle lírai dokumentációja, ami a felépülés három hónapja alatt írt saját szövegek és az ez idő során készített mobiltelefonos emlékképek felhasználásával készült. A szövegek a vallásosságból ismert fohász, kérés, és a hálaadást kifejező imagyakorlatból alakultak ki.” (Csontó Lajos)

Hodosy Enikő

„Nagyjából egy éve kezdtem el rendszeresen meditálni, ami alapvetően alakította át a világképemet. A saját gondolataimban és pszichémben való elmerülés segített felszínre hozni és megfogalmazni mélyen gyökerező problémákat és sokat segített a lelkem újrarendezésében.” (Hodosy Enikő)

Szatmári Gergely

„A sorozat képei egy szűkebb közösség sorsfordító eseményeit, kataklizmáit mutatják be. A képek az ölelések, érintések, tekintetek és mozdulatok hangsúlyozásával reflektálnak a történések ciklikusságára. A gyász, az öröm és az elfogadás édes-keserű ábrázolásai ambivalens érzéseket keltenek bennünk.” (Szatmári Gergely)

Szombat Éva

„Elmúltam már harminc és a gyerekkorom újra divatba jött. Ismét kaphatóak a tamagocsik, a Buffalót már nem a diszkósok hordják, a 3310 az új 3210. Jönnek a fiatalok, és nem emlékeznek Friderikusz zakóira. A sorozatomban a ’80-as és ’90-es évek itt ragadt tárgyait kutattam.” (Szombat Éva)

Szász Lilla

„Olyan helyzeteket keresek, ahol emberek együtt vagy egyedül, rövid vagy hosszú ideig, de boldogok. Szinte utópisztikusnak tűnnek ezek a képek, mégis, ami gyönyörű bennük, az az, hogy igazak. Azt mutatják meg nekem, hogy bármikor képesek lehetünk a mosolyra, a boldogságra.” (Szász Lilla)

Bartha Máté

„Fotósorozatommal az elmúlt évtizedek közbeszédében egyre inkább tematizált, vallási, kulturális és politikai ideológiák szükségszerű váltakozásán-versengésén túlmutató globális bizonytalanság érzelmi vetületét kutatom.” (Bartha Máté)

Gyenis Tibor

„A munkám célja a tágan értelmezhető, mégis fontos folyamatokra mutató, releváns, szimbolikus gesztusok kutatása. Illetve, egyáltalán mit mondhat hitelesen egy művész? A fotográfia nyelvén megfogalmazott állapotfelmérésen túl lehet-e a művészetnek konkrét javaslata? Ebben segít, hogy a kép metaforikus működésmódja és intuitív hivatkozásai szuggesztívek, többféleképpen értelmezhetőek.” (Gyenis Tibor)

Gellér Judit

„2019 decemberében nyolc alkotót kértem fel arra, hogy válaszokat keressünk és új, elsősorban a fotográfia médiumával létrehozott alkotásokon keresztül vizsgáljuk és mutassuk be a gyógyírt jelentő utakat, lehetőségeket napjainkban. A felkérést követően pár héttel egy világjárvány tette még inkább aktuálissá kérdéseinket és a lehetséges megoldási módokat.” (Gellér Judit)

A GYÓGYÍR című kiállítás virtuális bemutatója:

A GYÓGYÍR című kiállítás 2021. augusztus 7-ig látható a Capa Központban.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük