Heti Fortepan (2021/6)

A Heti Fortepan cikksorozat a Fortepan digitális fotóarchívumhoz beérkező fényképeken megelevenedő történeteket dolgoz fel gazdagon illusztrált bejegyzésekben. A 2021. novemberben és decemberben megjelent cikkeket most összegyűjtöttük egy posztban.

Szoborállítások és -döntések – Kisfaludi Strobl Zsigmond politikailag vitatható munkássága

Kisfaludi Strobl Zsigmondról lassan lekopik a bélyeg. Persze nem azért, mert átment volna a köztudatba, hogy a budapesti Szabadság-szobor nem egy újrafelhasznált Horthy István-emlékmű (a Gellért-hegyi szoboregyüttesből csak a Sárkányölő mellékalak volt meg már korábban is), hanem mert a rendszereken átívelő karrierekre azóta már annyi újabb példát láttunk. Lassan tehát beköszönt az az idő, amikor Strobl életrajza e nélkül a legendaelem nélkül is érdekes lesz. Topor Tünde művészettörténész írása. Képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

A fák királya virágcserépben – Pálmaházi óriások és satnya szalonpálmák

Egy pálmának márpedig lennie kell a lakásban (a szalonban, az étteremben, az irodában). Különféle szobanövények szép számmal szerepelnek mind a Fortepan enteriőröket ábrázoló felvételein, mind az életmód tematikájú albumokban és lapokban, de a pálma az más. Annak jelentése, története van, az elegáns enteriőr nélkülözhetetlen kelléke. Pálma nélkül mintha nem is volna alkalmas a környezet az emberi tartózkodásra…Írta: Lukács Zsolt, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Nyugaton a színek is mások – A hanyatló kapitalizmus színes fényképeken

Hegyeshalom után valahogy megváltozik a színek tónusa. A KGST egyenszürkéje után a határt elhagyva megkönnyebülnek a pigmentek, behúznak az utcai neonok és életre kel a szájfény a nők ajkán, még ha másoknak nyílnak is, nem a csóró magyarnak. A hatvanas évektől egyre több magyar kapott útlevelet Nyugatra. Hetven dolláros valutakeret és kinti haverok címe a tárcában, a nyakban pedig az obligát fényképező: Kádár-kori színes képek a vágy titokzatos tárgyáról a Fortepanról. Írta: Kolozsi Ádám, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Keresd az eltérést egy képen belül – A titokzatos ikerportrék háttere

A világ egyik legdrágább felvételén egy testvérpár, két hétéves kislány látható, Diane Arbus felvételének még a parafrázisai is világhírűek. Az ikrek az ókortól napjainkig művészek, tudósok és laikusok fantáziáját egyaránt megmozgatták, az agyontanulmányozott ikerlét mégis a mai napig meglepetésekkel szolgál. Írta: Balázs Zsuzsanna, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Édenkerttől a szögesdrótig – Kerítéskörkép a huszadik századból

A kerítés az a világon mindenhol kerítés. Ez alapján akár azt is mondhatnánk, hogy a kerítés összeköt bennünket, ha nem épp az lenne a lényege, hogy elválasszon. Lehet persze kovácsoltvas, beton, sövény, deszka vagy szögesdrót, de bárhol és bármilyen formában is állja utunk, mindenhol tudjuk, azért van, hogy megakadályozza az áthaladást. Vagy legalábbis figyelmeztessen arra, hogy nem kéne. A mindennapjaink része több ezer éve, természetes, hogy állandó szereplője a fényképeknek is, akár egy puszta közepén álló tanyáról, akár egy nagyvárosi utcarészletről van szó. Írta: Zubreczki Dávid, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Szenvtelen érintések – Babarczy Eszter írása

A kortárs filozófia az elmúlt húsz évben fedezte fel a testet. Ez mindjárt felveti a kérdést, hogy lehet a testet felfedezni. Talán nem volt mindig velünk, a nehézkességeivel és könnyedségeivel, az éhségével és a fájdalmával, már évezredek óta? Éppenséggel velünk volt, de letagadtuk. Képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Fogadd szeretettel! – Ajándékozás mindig, minden körülmények között

Szívesen visszaugranánk a békeidők ünnepi fényekbe öltöztetett Belvárosába, hogy átélhessük egy karácsonyra készülődős késő délután hangulatát, arra viszont kevésbé vágyunk, hogy sajgó szívvel bámuljuk a Konsumturist kirakatának csábító, de elérhetetlen termékeit 1970 forró nyarán. Írta: Lukács Zsolt, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Kitalálja, hol járunk? – Nem költői a kérdés: mi sem tudjuk!

Minden év végén a Fortepan arra kéri olvasóit, hogy segítsenek megfejteni az oldalra frissen felkerült fényképek háttértörténetét. Most is olvasóinkhoz fordulunk és kérjük, segítsenek felfejteni az alábbi fotókon látható részletek alapján, hogy vajon hol készültek a képek, kit-mit ábrázolhatnak. Írta: Tamási Miklós, képszerkesztő: Virágvölgyi István. Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

2021 kedvencei – A 15 ezer idén feltöltött Fortepan képből a 30 legjobb

Képszerkesztő: Tamási Miklós és Virágvölgyi István. Olvass tovább!

© hetifortepan.capacenter.hu

Kövesd a Heti Fortepan új cikkeit is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük