Csak képek: Escher Károly és Móricz-Sabján Simon – könyvbemutató – videó

2022. május 19-én a Városháza Kiadó Csak Képek sorozatának két legújabb kötetét Szarka Klára kurátor, fotótörténész és Dr. Zacher Gábor oxyológus főorvos, címzetes egyetemi docens mutatta be. A köteteket Escher Károly és Móricz-Sabján Simon képeiből Kincses Károly szerkesztette.

© Capa Központ
© Capa Központ

A Városháza Kiadó egyik legrégebbi, máig töretlen sikerű sorozata, amelynek alapító szerkesztője Gera Mihály volt, a Csak Képek. Az idén megjelent két kötetben Escher Károly szociofotográfiai munkáit és a 2022-es, 40. Magyar Sajtófotó Pályázaton Munkácsi Márton- és Escher Károly-díjjal kitüntetett Móricz-Sabján Simon fotográfus anyagát mutattuk be, Kincses Károly válogatásában.

A koncepció nem a témák hasonlósága volt, bár az életművükből könnyen ki lehetett volna emelni azonos témákat, helyszíneket, hasonló megközelítési módokat, de a szerkesztőt jobban érdekelte a két különböző személyiség azonossága, az, hogy eltérő társadalmi-politikai viszonyok között, nagyon különböző technikai feltételekkel miképp lehet mégis koherens életműveket létrehozni, amelyek kizárólag csak a kíváncsiság, őszinteség, hitelesség hármasában jöhetnek létre.

Escher Károly: Bankigazgató fürdik, 1938 © Escher Károly/Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára
Móricz-Sabján Simon: Moszkva tér, részlet a sorozatból © Móricz-Sabján Simon

Nézd meg a blogunkon található többi videót is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük