A 2024-ES FOTÓRIPORTERI ÉLETMŰDÍJAS: Balogh László

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ – a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Fotóriporteri Szakosztályának szakmai partnerségével – 2018-ban alapította meg a Fotóriporteri Életműdíjat. A díjat 2024-ben Balogh László kapta – ennek alkalmából mutatunk be egy válogatást a fotográfus képeiből.

© Balogh Dávid

Balogh László 1990-től a világ egyik legjelentősebb fotóügynökségének, a Reuters Hírügynökségnek a fotóriportere.  A Reutersnél eltöltött idő alatt nyolc olimpiáról tudósított, közel egy évet töltött háborús övezetekben. Képei a világ vezető lapjaiban jelentek meg. Sportfotósként nemzetközi tekintélyre tett szert, vízilabdát senki nem fényképez nála jobban. Ott volt a magyar válogatott vízilabdacsapat minden egyes olimpiai győzelmén. 

Professzionális mentalitásának köszönhetően mindig a legjobb teljesítményre törekszik.  Óriási technikai tudás és rutin, irigylésre méltó fizikai állóképesség, gyors gondolkodás és döntési képesség, roppant magas szakmai intelligencia, állandó kíváncsiság, határozott fellépés jellemzi. 

Így vall magáról és a szakmájáról és a legendás munkamoráljáról egy interjúban – szabadon idézve: „A jó fotó az, amire azt mondod, hogy „elmondta neked a történetet”. Elmondta, hogy miről szól. Tulajdonképpen a fotóriporterek nem is fotóriporterek. Újságírók, akik a képeikkel mondják el a történetet, amit látnak.  Nekem nem az a menő fotós, aki életében egyszer csinál egy jó képet, hanem az, aki mindennap megküzd azért, hogy jó képeket készítsen. Annak a médiumnak, amelynek dolgozik, abban a stílusban, amely rá jellemző, és amire szükség van épp ahhoz a munkához. És hogy mi kell ahhoz, hogy valaki jó fotóriporter legyen? A válasz: kell, hogy legyen egy jó látásmódja, műveltsége és borzasztó nagy alázata. Ha ez a három dolog a helyére kerül, akkor van meg az esélye annak, hogy valakiből jó szakember lesz.”

Balogh László

Balogh László 1958-ban született, Budapesten. Fényképész szakmunkás iskolát végzett, 1975-ben, 17 évesen kezdett dolgozni fotográfusként a Népszavánál.  A Népszavától került 1990-ben a Reutershez.  Több évtizeden keresztül állt helyt a Reuters nagyon magas színvonalú fotóriporteri csapatában. Pályafutása alatt bejárta a világot, fotózott nyári olimpiákon (2000, Sydney; 2004, Athén; 2008, Peking; 2012, London) és téli sportjátékokon (1998, Nagano; 2006, Torino; 2014, Szocsi). Végig fényképezte a délszláv háborút, 2000–2004 között Irakban és Izraelben dolgozott. 2007-ben Táncsics Mihály-díjat kapott. Két alkalommal nagydíjat és több kategóriában első díjat nyert a Magyar Sajtófotó Pályázaton. Szakmai sikereinek csúcsa volt, amikor 2015-ben a Reuters csapatával a migrációt ábrázoló fotósorozatukért – magyarokként először – Pulitzer-díjat nyertek Szabó Bernadettel. Szabadúszóként most is aktívan fotózik.

Válogatás Balogh László képeiből

Balogh László: birkózó világbajnokság 2018

Balogh László: Bányász, Márkushegy, 2013

Balogh László: Böllérverseny, Kakucs, 2018

Balogh László: Állórajt, 1985

Balogh László: Csikósok, Hortobágy, 2019

Balogh László: Eszéki reptér, 1991 (A Yugoslav Federal Air Force jet flies over a holed up Croatian soldier at Osijek airport on August 5, 1991. The airport and the whole of Osijek at the time was in Croatian hands but surrounded by Serbian forces.)

Balogh László: Csobbanás, 2018

Balogh László: Egyiptom, 2007

Balogh László: Katinka, 2015 (Hungarian swimmer Katinka Hosszu exhales underwater at a training session in Budapest,Hungary on July 15,2015. Hosszu was the first person to earn $1 million in prize money last year as swimming, once ultimately focused on Olympic success, slowly transforms into a more professional spectator sport. )

Balogh László: Orbán Viktor focizik, 2010

Balogh László: Küzdelem, FINA Vizes Világbajnokság, 2022

Balogh László: Lóvásár, 1988

Balogh László: Manchester City, 2022

Balogh László: Pekingi olimpia, 2008

Balogh László: Menekültek, 2015

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük