A hónap alkotója: Rédling Hanna

A hónap alkotója rovatunkban különböző aspektusból – aktualitások mentén és személyes nézőpontból – mutatunk be egy kortárs fotográfust vagy vizualitással foglalkozó alkotót, szakembert. Mivel foglalkozott a közelmúltban? Milyen helyeken fordul meg, mi érdekli a hétköznapokban? Ki a legfontosabb fotográfus számára, melyik a kedvenc könyve, milyen zenét szokott hallgatni? Ilyen, és ehhez hasonló témákról kérdezzük a hónap alkotóját.

A hónap alkotója 2023 decemberében Rédling Hanna.

© Rédling Hanna

Rédling Hanna 1993-ban született Pécsen. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen szerzett BA és MA diplomát fotográfia szakon, valamint a Willem de Kooning Academie fotográfiai szakán tanult Rotterdamban.  

Művei alapvetően a jelen létbizonytalanságára és az egyéni és kollektív nosztalgia megértésére összpontosítanak. A kontrollvesztés feszültsége, illetve a kontroll tudatos elengedésében rejlő szabadságérzés képi megfogalmazása szintén központi dilemmaként jelenik meg munkáiban. Képein gyermeki kíváncsiság és optimizmus találkozik a jövő világának kiszámíthatatlanságában gyökerező szorongással. A fotográfia klasszikus műfajait 3D-s és manuális képalkotó módszerekkel ötvözve kérdez rá a médium határaira, miközben experimentális hozzáállásával egy térben és időben összefolyó alternatív világot hív elő. Fő célja azoknak az életünk során megtapasztalt lelki és fizikai ’köztes állapotoknak’ az ábrázolása, melyek megélésekor már elindultunk valahonnan, de még nem értünk oda, ahová tartunk.

A Magyar Fotóművészek Szövetségének ösztöndíját 2020-ban kapta meg, 2021-ben és 2022-ben pedig elnyerte a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat. A  Futures European Photography Platform tehetsége volt 2022-ben. Ugyanebben az évben nyílt  Moon Motel című első önálló kiállítása a Deák Erika galériában. Munkái bemutatásra kerültek többek közt az Unseen Photography Fair-en, Amszterdamban, a Photo IsRael-en, Tel Avivban, a Capa Központban és  Mai Manó Házban, Budapesten. 2023 őszétől a MOME BA fotográfia szak óraadója.

2021 áprilisától a Deák Erika Galéria képviseli.

Rédling Hanna: 10th of april, 2022 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: 15.00PM, 2022 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: Cherry, 2022 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: Color Tv, Queen Beds, Exotik dreams, 2020 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: Color Tv, Queen Beds, Exotik dreams, 2020 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: Fan, 2022 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: Moon motel, 2021 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: Color Tv, Queen Beds, Exotik dreams, 2020 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: Color Tv, Queen Beds, Exotik dreams, 2020 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: scrying, 2021© Rédling Hanna

Rédling Hanna: Self portrait 2023 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: Selves, 2021 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: Slide, 2021 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: The fountain, 2021 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: The nook of my mother, 2020 © Rédling Hanna

Rédling Hanna: When the water is stirred, 2021 © Rédling Hanna

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük