A hónap alkotója: Erdei Krisztina

A hónap alkotója rovatunkban különböző aspektusból – aktualitások mentén és személyes nézőpontból – mutatunk be egy kortárs fotográfust vagy vizualitással foglalkozó alkotót, szakembert. Mivel foglalkozott a közelmúltban? Milyen helyeken fordul meg, mi érdekli a hétköznapokban? Ki a legfontosabb fotográfus számára, melyik a kedvenc könyve, milyen zenét szokott hallgatni? Ilyen, és ehhez hasonló témákról kérdezzük a hónap alkotóját.

A hónap alkotója 2019 januárjában Erdei Krisztina.

Erdei Krisztina Szegeden született, jelenleg Budapesten él. 2001-ben diplomázott a Szegedi  Tudományegyetem filozófia és politikaelmélet szakán, és áthallgatott a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem mozgóképelmélet és vizuális pedagógia speciális képzésének óráira is. 2002-ben néhány barátjával megalapította a Lumen Fotóművészeti Alapítványt (www.photolumen.hu), amely fontos fórumot teremtett a képzőművészet és a fotó határán alkotó fiatal generációnak. Az alapítvány 2004 és 2012 között nemzetközi kiállítóteret működtetett Budapesten, 2012-től pedig a havonta cserélődő, egyéni kiállításokat felváltotta a Lumen-fiók program, mely tematikus kiadványokat jelentetett meg. 2007-ben jelent meg első fotóalbuma. Alapító tagja és önkéntese a Bagázs Közhasznú Egyesületnek, amely egy elfogadó társadalomért küzd, ahol a roma embereknek is van esélye céljaik elérésére. Dolgozott a Nők Lapja képszerkesztőjeként, az ország legnagyobb fotólaborjának gyártásvezetőjeként, a Shutterstock képügynökség content researchereként. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatója, a KREA Kortárs Művészeti Iskola tanára és az artportal.hu képszerkesztője, számos kreatív oktatási program résztvevője.

Erdei Krisztina képeit már a Capa Központban is láthattátok: a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 1991–2016 kiállításon – a Pécsi József ösztöndíj támogatásával készült Formaságok című anyagát a kiállításhoz készült archívumban is megnézhetitek – és a LÁTKÉP – Az elmúlt félévszázad magyar fotográfiája 1967–2017 tárlaton. A külső helyszínen, a Valyo kikötőben megrendezett Hello from the Other Side című kiállításunkon is szerepelt képe.

Erdei Krisztina, Keresztek hegye, Litvánia [Antiglamour 64 (sorozat)], 2011 © Erdei Krisztina


2017-ben Erdei Krisztina nyerte el a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat, nyertes szinopszisának címe A Dzsumbuj hűlt helyén volt. A Dzsumbujról készített anyagából Vénusz születése és más történetek címmel nyílik kiállítás a Capa Központban 2019. január 22-én.

Erdei Krisztina: Vénusz születése és más történetek (részlet a sorozatból, 2018) © Erdei Krisztina

Kövessétek a blogunkat, hogy jobban megismerhessétek Erdei Krisztinát!

Nyitóvideó: 2018. március 13-án Erdei Krisztina volt a Capa Központ Fókusz és Távolság című beszélgetéssorozatának a vendége. A beszélgetőtárs Winkler Nóra.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük