Fókusz és Távolság: Illés Barna – videó

A Capa Központ Fókusz és Távolság című beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhatunk meg tényeket és titkokat. Olyan sikeres alkotókat kérdezünk, akik számos kiállítást, hazai és külföldi elismerést, bizonyos esetekben oktatói gyakorlatot tudhatnak magukénak. A gyerekkortól indulunk, beszélünk a kezdeti motivációkról, nagy témákról, szakmai dilemmákról, kedvencekről, kudarcokról, sikerekről, végül pedig a fókusz a jelenlegi tevékenységre és a jövőbeli tervekre irányul. A szavakat képek kísérik és fordítva.

Illés Barna fotográfus, vizuális művész több mint húsz éve van jelen a magyar művészeti életben. 1996 óta rendszeresen állít ki egyénileg és csoportos tárlatokon. A fotográfiák mellett munkái közt találhatók videók, installációk, animáció, hang installáció és festmény is.

Illés Barna a Capa Központban, 2019. február 20-án © Capa Központ

Illés Barna tanulmányait a Szegedi Tanárképző Főiskola rajz-matematika szakán kezdte és 1990-ben szerzett diplomát. A fotográfia felé 1993-ban fordult. A Szellemkép Szabadiskolában olyan oktatóktól tanulta a médiatudatos alkotói attitűdöt, mint Gulyás Miklós, Zátonyi Tibor, Miltényi Tibor és Szaladják István. Ez a három év döntő fordulatot hozott az életében. 2005-ben a Magyar Iparművészeti Egyetemen szerzett tanári diplomát Vizuális Kommunikáció szakirányban. 2015 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA doktori képzésében vesz részt média-művészet szakon. Húsz éve tanít fotográfiai tervezést és gyakorlatot. Tanított a Szellemkép Szabadiskolában, az Óbudai Képzőművészeti Szakképző Iskolában, A Krea Design Iskolában, a Fotografus.hu Alapítványi Iskolában, a Számalkban és a Kisképzőben. 2012 óta oktató a Budapesti Metropolitan Egyetem Fotográfia szakán és 2013-tól a Budai Rajziskola tanára, ahol jelenleg a Művészeti és média fotográfus OKJ-s képzésben vesz részt. Opponensként, kurátorként, rezidencia program (Kortárs Művészeti Rezidencia Program, Szeged 2010-11) és számos workshop (Krapanj Workshop 2005-2013, Gyenis Tiborral) szervezője és vezetőjeként is aktívan részt vett az elmúlt húsz év fotográfiai közéletében.

2019. február 20-án Illés Barna volt a Capa Központ Fókusz és Távolság című beszélgetéssorozatának a vendége, Winkler Nóra kérdezte.

Válogatás Illés Barna képeiből

A képhez tartozó alt jellemző üres; 02.20.03-1024x819.png a fájlnév
© Illés Barna
© Illés Barna
© Illés Barna
© Illés Barna
© Illés Barna
© Illés Barna
© Illés Barna
© Illés Barna
© Illés Barna
© Illés Barna
© Illés Barna
© Illés Barna
© Illés Barna

2018-ban Móricz-Sabján Simon, Erdei Krisztina, Esterházy Marcell, Ajpek Orsi, Fazekas István, Hossala Tamás és Szatmári Gergely voltak a Fókusz és Távolság vendégei. A velük való beszélgetések itt találhatóak:

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük