Identitás – Zeitgeist kiállítás

A Parallel Intersection Budapest 2019 című nemzetközi csoportos kiállítás a négyéves PARALLEL Európai Fotográfiai Platform projekt második ciklusának záróprogramja a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A két részből álló tárlaton a tavalyi, második ciklusban résztvevő fotográfusok munkái négy nagyobb egységbe rendezve láthatóak a Zeitgeist című kiállításon. Ismerd meg az Identitás című szekciót!

A Zeitgiest kiállítás Identitás című szekciója © Capa Központ
A Zeitgiest kiállítás Identitás című szekciója © Capa Központ
A Zeitgiest kiállítás Identitás című szekciója © Capa Központ
A Zeitgiest kiállítás Identitás című szekciója © Capa Központ
A Zeitgiest kiállítás Identitás című szekciója © Capa Központ

„A különböző élethelyzetekben, életesemények idején fontos feltenni a kérdést: mi az ember helye, szerepe, feladata a világban? A fiatal alkotók pályakezdésekor a művészeti pozíciójuk megválasztásához szinte nélkülözhetetlen lépés a saját lelkialkatuk fel- és megismerése. Az Identitás témakörébe választott alkotások az egyéni és kollektív identitással, önismerettel és önreflexióval, személyes történetekkel foglalkoznak.

A teremben látható művek között van olyan, mely a maszkokat mint az arcot, a testet elfedő és átalakító jelmezt (Agata Wieczorek) hívja segítségül ahhoz, hogy az azokat magukra öltők más személyiségként mutatkozzanak meg, és van olyan projekt, mely e jelenséget a fotó tükörként való használatával, a szelfi jelenségére adott reflexióval mutatja be (Jessica Wolfelsperger). Míg egyes művek tágabb perspektívából – akár globálisan, akár a nemzeti identitás (Federico Ciamei), akár a háborús részvételt követő poszttraumás stressz szindróma vizsgálatának szintjén (Christel Thomsen) –, a technológiai változásokra is reflektálva keresik a válaszokat az önmeghatározáshoz, a legtöbb mű esetében az alkotók abba az intim térbe és időbe, azokba a folyamatokba engednek betekintést, melyek meghatározóak az életükben (Matthew Thompson). Felidézik múltjukat, feltárják traumáikat, fájdalmaikat (Ela Polkowska). Bemutatják közvetlen környezetüket: a házat, amelyben felnőttek, a szüleiket és a gyermekeiket, családjukat és barátaikat, összetett kapcsolatrendszereiket, sokrétű helyzeteiket (Hannamari Shakya, Inês Marinho). A kitárulkozások ezekben az esetekben nem pusztán (ön)vallomások.

Az identitás mint önmeghatározás, a valamilyen elvhez, elvrendszerhez való tartozás egyfajta folyamatosan újraszerkesztett élettörténetként is felfogható. Akár a múltat feldolgozó, akár a jelent kutató sorozatokat vizsgáljuk, a felismeréseket felmutató művek egyszerre keresnek, rejtenek és kínálnak azonosulási lehetőségeket.” (Gellér Judit kurátor)

Kiállító alkotók: Agata Wieczorek (PL), Christel Thomsen (DK/UK), Ela Polkowska (PL), Federico Ciamei (IT), Hannamari Shakya (FI), Ines Marinho (PT), Jessica Wolfelsperger (CH/DE), Matthew Thompson (IE)

Agata Wieczorek: Duplaportré, részlet A kép fétise című sorozatból, 2018 © Agata Wieczorek
Christel Pilkaer Thomsen: A heg, részlet az Entitások nyomában – A háború utóhatása című sorozatból, 2019. május © Christel Pilkaer Thomsen
Ela Polkowska: Cím nélkül, részlet a Határozott mozdulattal csípje össze a bőrt című sorozatból, 2019 © Ela Polkowska
Federico Ciamei: Capriccio 3., 2018 © Federico Ciamei
Hannamari Shakya: Felszabadulás, 2018 © Hannamari Shakya
Ines Marinho: Anya az esküvői ruháját hordja a gyerekkori házának kertjében, 2019 © Ines Marinho
Jessica Wolfelsperger: Tudod-e, ki vagyok, 2019 © Jessica Wolfelsperger
Matthew Thompson: Cím nélkül, részlet a Fent című sorozatból, 2019 © Matthew Thompson

A Parallel Intersection Budapest 2019 kiállítás október 6-ig ingyenesen megtekinthető a Capa Központban.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük