A hónap alkotója: Perneczky Géza

A hónap alkotója rovatunkban különböző aspektusból – aktualitások mentén és személyes nézőpontból – mutatunk be egy kortárs fotográfust vagy vizualitással foglalkozó alkotót, szakembert.

A hónap alkotója 2019 novemberében Perneczky Géza.

Perneczky Géza a magyar konceptuális művészet főhőse: korai konceptuális munkái és publikációi a magyar neoavantgárd katalizátoraként szolgáltak. 1970 óta Perneczky Géza Kölnben él és dolgozik, és fontos közvetítő a magyar és kelet-európai, valamint a nemzetközi művészeti világ között. A nemzetközi szcénában a Fluxust követő levélművészet egyik alapítójaként tartják számon, amely alapvetően meghatározta a konceptuális munkáinak természetét is.

Perneczky Géza munkái számos intézmény gyűjteményében megtalálhatók: ezek közé tartozik a New York-i Metropolitan és MoMA múzeum, a Getty Institute, a Centre Pompidou, a Walker Art Center, a Franklin Furnace Archive, a budapesti Ludwig Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Szépművészeti Múzeum és Artpool Művészetkutató Központ, valamint a Prágai Nemzeti Galéria.

Perneczky Géza munkái számos nemzetközi kiállításon (MoMA, Centre Pompidou, a bécsi Szecessziós ház, a kölni Kunsthalle, a frankfurti Kunstverein, a chicagói Kortárs Művészeti Múzeum, a San Fransiscó-i Konceptuális Művészeti Múzeum, az olmützi Művészeti Múzeum, az amszterdami In-Out Center és Stempelplaast) és magyar intézményekben is megjelentek (például a Vasarely Múzeum, Ludwig Múzeum, Szent István Király Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Budapest Galéria, Artpool Művészetkutató Központ).

2006-ban megkapta a Széchenyi-díjat (korábban Állami Díj), amelyet a magyar állam adományoz a magyarországi tudományos élet kiemelkedő képviselői számára.

Perneczky Géza munkáit már a Capa Központban is láthattátok, a LÁTKÉP – Az elmúlt fél évszázad magyar fotográfiája 1967–2017 kiállításon, jelenleg a Tükrök – Perneczky Géza konceptuális fotográfiája az 1970-es évekből című kiállításon tekinthetőek meg a művész alkotásai.

Nézz meg egy válogatást a művész munkáiból és róla készült képekről, és kövesd a blogunkat, hogy jobban megismerhesd Perneczky Gézát és munkásságát!

Perneczky Géza, Art bubble (No.1), 1972 | Courtesy of Géza Perneczky / Patrick Urwyler (Chimera-Project)
Perneczky Géza, Yes No Strategy, 1971 | Courtesy of Géza Perneczky / Patrick Urwyler (Chimera-Project)
Perneczky Géza, Mirror, 1972 | Courtesy of Géza Perneczky / Patrick Urwyler (Chimera-Project)
Perneczky Géza, Reflex, 1974 | Courtesy of Géza Perneczky / Patrick Urwyler (Chimera-Project)
Perneczky Géza és Jiří Valoch, 1981
Néhány magyar neoavantgárd alkotó, 1982
Perneczky Géza kölni műterme, 1997 © Perkins
Vendégségben Halász Károlynál Pakson, 2000
Perneczky Géza a 2016-os Art Cologne művészeti vásáron
A Getty Center Promote Tolerate Ban című kötete Perneczky Géza egy tanulmányával, 2018 © Perneczky Géza

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük