Fókusz és Távolság: Hangay Enikő – videó

A Capa Központ Fókusz és Távolság című beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhatunk meg tényeket és titkokat. Olyan sikeres alkotókat kérdezünk, akik számos kiállítást, hazai és külföldi elismerést, bizonyos esetekben oktatói gyakorlatot tudhatnak magukénak. A gyerekkortól indulunk, beszélünk a kezdeti motivációkról, nagy témákról, szakmai dilemmákról, kedvencekről, kudarcokról, sikerekről, végül pedig a fókusz a jelenlegi tevékenységre és a jövőbeli tervekre irányul. A szavakat képek kísérik és fordítva.

A képhez tartozó alt jellemző üres; logoszovegFOCUS.jpg a fájlnév

Hangay Enikő: Tíz mondat a munkámról

Egyetemistaként kezdtem fotózással foglalkozni, eredetileg szobrásznak készültem. 1998-ban végeztem ösztöndíjasként a New York állambeli Cornell Universityn fotó és szobrászat szakokon, majd 2001-ben mesterdiplomát szereztem fotóművészetből a Cranbrook Academy of Arton Michiganben. Általában sok összetevős és bővíthető, színes fotósorozatokban gondolkodom, amelyeket a kiállítótér sajátosságait figyelembe véve installálok, címük, például: AnyahajóCsendes napokFelöltőHét szekrény.

Hangay Enikő a Capa Központban, 2019. április 9-én © Capa Központ

Mióta kézbe kaptam először édesapám, majd a fotóprofesszorom, végül pedig az első keresetemből vett használt fényképezőgépet, naponta fotózom a mindennapi élet elérhető és ezerarcú jelenségeit, így természetes volt számomra a napi közreműködés 2006 és 2014 között a 1day1photo.com blogon. Számos kiállításon vettem részt az Egyesült Államokban, idehaza, Lengyelországban, Belgiumban és máshol.  A legutóbbi egyéni kiállításaim: Contretype, Brüsszel – 2014, Karinthy SzalonBudapest – 2013, Mai Manó Ház – 2012, Raiffeisen Galéria – 2012, Spiritusz Galéria – 2011. Szemléletmódomat tükrözi a 2004-ben a Mai Manó Ház gondozásában megjelent, többféleképpen hajtogatható, kézi kötésű és akár kisgyermekek kezébe is adható könyvem, a Csendes napok. 2010-ben és 2011-ben a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj segítette a munkámat. 2013-ban a brüsszeli Contretype rezidens művészeként, az egyetem óta először, osztatlan figyelemmel összpontosíthattam a Városrajz című sorozatomra.  Ezt a vonalat követem majd a továbbiakban, mert szeretném a rajzaimat is beleszőni az installációimba.

2019. április 9-én Hangay Enikő volt a Capa Központ Fókusz és Távolság című beszélgetéssorozatának a vendége, Winkler Nóra kérdezte.

Válogatás Hangay Enikő képeiből

Hangay Enikő: Légüres tér, 2009 © Hangay Enikő
Hangay Enikő: Kék kakas, 2009 © Hangay Enikő
Hangay Enikő: Fodrozódás, 2011 © Hangay Enikő
Hangay Enikő: Csomag az égből, 2012 © Hangay Enikő
Hangay Enikő: Csúszda, 2012 © Hangay Enikő
Hangay Enikő: Ajtó a folyosóra, 2016 © Hangay Enikő
Hangay Enikő: Evezőcsapás, 2018 © Hangay Enikő
Hangay Enikő: Kobak, 2008 © Hangay Enikő
Hangay Enikő: Szaltó, 2018 © Hangay Enikő
Hangay Enikő: Zöldhullám, 2018 © Hangay Enikő

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük