A hónap alkotója: Szilágyi Lenke

A hónap alkotója rovatunkban különböző aspektusból – aktualitások mentén és személyes nézőpontból – mutatunk be egy kortárs fotográfust vagy vizualitással foglalkozó alkotót, szakembert. Mivel foglalkozott a közelmúltban? Milyen helyeken fordul meg, mi érdekli a hétköznapokban? Ki a legfontosabb fotográfus számára, melyik a kedvenc könyve, milyen zenét szokott hallgatni? Ilyen, és ehhez hasonló témákról kérdezzük a hónap alkotóját.

A hónap alkotója 2019 decemberében Szilágyi Lenke.

„Szilágyi Lenke stand- és színházi fotós, hegymászó és a magyar fotóművészet megkerülhetetlen alakja. A ’80-as évek második felétől rögzítette a hazai művészeti élet egyik meghatározó szegmensét sajátos, iskolateremtő stílussal, majd a világ számos országát és honi tájakat, városokat bejárva született meg oeuvre-je talán legmarkánsabb része: szubjektív, lírai dokumentum felvételei. Az ezredforduló táján az addig rá szinte kizárólagosan jellemző fekete-fehér helyett/mellett érdeklődése a színes fotó felé fordult. Újabb témákat és megformálási módokat talált a kortárs irodalom reprezentánsainak portrégalériájával vagy beszédes tájképeivel. Számos hazai és nemzetközi díj és ösztöndíj birtokosa, több önálló kötetben publikálta életműve fontosabb szegmenseit.” (Szarka Klára)

Szilágyi Lenke © Szilágyi Lenke

Szilágyi Lenke képeit már a Capa Központben is láthattátok, a Pécsi 25. Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 1991–2016, a LÁTKÉP – Az elmúlt fél évszázad magyar fotográfiája 1967–2017 és a Hello From the Other Side című kiállításokon. A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj támogatásával készült Szíria című munkája megtalálható a Pécsi-ösztöndíj archívumában. 2019. május 16-án az Élet és Mű beszélgetéssorozat vendégeként Szarka Klára kérdezte.

Nézz meg egy válogatást Szilágyi Lenke képeiből és kövesd a blogunkat, hogy jobban megismerhesd a fotóművészt és munkásságát!

Szilágyi Lenke: Asztrahán, 1991 © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Lupény © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Rózsika © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Szellemek háza © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Devecser © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Egyszarvú az ipari tájban © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Vitatott terület (Pakisztán) © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Vízi túra © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Vidámpark © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Vidámpark © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Vidámpark © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Vidámpark © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Angyal a bárban © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Komplementer © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Matyi © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: Nyári este © Szilágyi Lenke
Szilágyi Lenke: A jövő ígérete © Szilágyi Lenke

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük