CAPA VISA: João Silva & Ron Haviv – videó

A CAPA VISA programsorozat keretében a szakmai vagy akár magáncélból Budapestre látogató külföldi szakemberek mutatkoznak be. A kortárs fotográfia meghatározó nemzetközi szereplői egy-egy alkalommal nyilvános előadások formájában ismertetik tevékenységüket, kutatási területüket, saját színterüket vagy tartanak portfólió konzultációt a Capa Központban. A rendezvénysorozat célja, hogy lehetőséget teremtsen a tudáscserére a nemzetközi fotós szcénában aktív fotográfusok, intézményvezetők, kurátorok, független szakemberek, szakírók, szerkesztők és a magyar szakemberek között.

2020. január 24-én João Silva és Ron Haviv fotóriporterek beszéltek munkásságukról, főként a háborúban, illetve konfliktuszónában történő fényképezésről. Mindkét fotóriporter a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat zsűrizésére érkezett Budapestre.

João Silva 2020. január 24-én a Capa Központban © Capa Központ

João Silva portugál születésű, a Dél-afrikai Köztársaságban élő, háborús fotóriporter. A Bang Bang Club egyetlen ma is aktív tagja. A Club formálisan nem létezett, a sajtó adta a nevet olyan fotográfusok csoportjának, akik nyomon követték a változásokat Nelson Mandela kiszabadulásától az 1994-es választásokig a Dél-afrikai Köztársaságban. João Silva pályafutása során főként Afrikában, a Balkánon, Oroszországban és a Közel-Keleten dolgozott. 2010-ben, Afganisztánban, az amerikai hadsereg egy akcióját követve taposóaknára lépett és mindkét lábát térdből elvesztette. Az Egyesült Államokban több műtéten esett át és ott történt a rehabilitációja is. 2011 decemberében visszatért Johannesburgba és azóta is a New York Times fotóriportereként dolgozik.

Ron Haviv 2020. január 24-én a Capa Központban © Capa Központ

Ron Haviv Emmy-díjra jelölt fotóriporter, a New York-i székhelyű VII Photo Agency alapító tagja, dokumentarista fotográfus. Az elmúlt harminc évben több mint huszonöt háborús övezetben fényképezett és több mint száz országban dolgozott. A háborús fotográfia mellett főként az emberi jogi témák feldolgozása jellemzi munkásságát. Képei a Louvre, az ENSZ, a Council on Foreign Relations, a The Houston Museum of Fine Arts és a George Eastman House mellett számos magángyűjteményben is megtalálhatók.

Nézd meg a blogunkon található többi videót is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük