A Capa Központ 2020-as Futures-tehetségei: Vékony Dorottya

A tizenegy európai ország tizenegy fotográfiai intézménye együttműködéseként megvalósuló European Photography Platform Futures projektjének egyik fő célja feltörekvő tehetségek felfedezése és a nemzetközi fotográfiai életbe, különös tekintettel a műtárgypiacra való bevezetése. Az öt kiválasztott fiatal alkotó részt vehet és bemutatkozhat az idei Unseen Amsterdamon. Ismerd meg a Capa Központ idei Futures-tehetségeit, akiket a fotográfiához fűződő viszonyukról, munkájukról, jövőbeli terveikről kérdeztünk!

Vékony Dorottya

Vékony Dorottya (1985) interdiszciplináris művész, aki Budapesten él és dolgozik. Vizuális vizsgálódásainak tárgya évek óta a közösség, ahol azt kutatja, hogy az egyén és az általa létrehozott csoportosulási formák hogyan hatják át egymást és képeznek megbonthatatlan egységeket, tulajdonképpen a társadalmunk alapjait. Az elmúlt években vélt és valós közösségek vizsgálatával illetve létrehozásával igyekszik közelebb kerülni ahhoz a kérdéshez, hogy melyek az ember legmélyebb és legalapvetőbb vágyai. Sajátos hálózati modellek és struktúrák alapján határozza meg egy-egy csoport összetételét, céljait és formáját. Munkái folyamatosan szerepelnek hazai és nemzetközi kiállításokon. Háromszor nyerte el a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat. Munkáit publikálta már a The Room Magazine, Der Greif, Calvert Journal, 10×10 Photobooks New York.

© Vékony Dorottya

Mikor és hogyan találkoztál először a fotográfiával? Miért és hogyan vált fontossá számodra?

Először egy családi nyaraláson kértem el apukám filmes gépét és a szokásos családi képek mellett valahogy arra lettem figyelmes, hogy kompozíciókat vagy valamiféle „témát” keresek. Mindenesetre azon a nyaraláson akkor azt fogalmaztam meg magamnak, hogy nem akarok olyan képeket csinálni, amit aztán soha nem nézek vissza.

Később aztán a film sokkal jobban érdekelt, a mozgókép sokkal nagyobb hatással volt rám. El is mentem egy filmes suliba tanulni, majd arra jöttem rá, ahhoz, hogy megértsem a mozgóképet, először az állóképet kell megismernem. Aztán végül ebben az irányban folytattam tovább a tanulmányaimat.

Miként látod a fotográfiához fűződő viszonyodat, hogyan használod ezt a médiumot?

A viszonyunk a fotográfiával változó. Néha közelebb érzem magamhoz, néha távolabb. Mindenképpen megvannak a maga határai, viszont sok más médiummal kompatibilis, és könnyen átjárhatóak ezek a határok, ezt mondjuk kifejezetten szeretem benne. Mostanában azzal kísérletezem, hogyan tud a kép kilépni a harmadik dimenzióba, hogyan tud plasztikussá válni, „megmozdulni” a térben. Projektjeimben a fotográfia mint legfőbb eszköz mellett gyakran készítek videókat, audiovizuális anyagokat, fotóalapú installációkat, könyveket. Alkotói módszeremet alapvetően a téma határozza meg, de szeretek élni a reprezentációs lehetőségek sokféleségével, kísérletezni, és másokkal együtt alkotni, gondolkodni.

Milyen kérdések foglalkoztatnak leginkább általában, és hogyan reflektálsz ezekre a munkáidban?

Egy ideje már foglalkozom azzal, hogy mik a női test aktív cselekvési lehetőségei, és hogy hogyan lehet ezt reprezentálni egy megváltozott, saját jogán kivívott új társadalmi rendben. Mindezt egyéni és tágabb kontextusban is vizsgálom, illetve közösségekkel foglalkozom, amelyek vagy már létező csoportosulási formák vagy általam létrehozottak. Munkáimban sokszor sajátos hálózati modellek és struktúrák alapján határozom meg egy-egy csoport összetételét, céljait és formáját. Tulajdonképpen az a kérdés foglalkoztat, hogy modellezhető-e a közösségek működése, a művészet, vagy akár más tudományterületek bevonásával.

Hogyan látod a fotográfia jelenlegi helyzetét, illetve jövőjét?

Nehéz megmondani, de jósoltam egy internetes számmisztikai kalkulátorral és nagyon érdekes eredmény jött ki. A FOTOGRÁFIA névszámértéke 8. Ami ezt jelenti a jövőre nézve: „Hihetetlen energiákat, hatalmas sikereket, óriási lehetőségeket jelent a sorsában, akinek a névszáma 8-ast ad. Zseniális szervezőkészsége, üzleti érzéke, a pénzcsinálás képessége a biztos karriert hozhatja, és magas társadalmi pozíció, elismertség lehet a jutalma. Szinte magnetikusan vonzza magához – és meg is kapja – az anyagi lehetőségeket, amelyek által könnyen érvényesülhet, és a pénz által hatalma lehet sok ember felett. Az már csak az ő emberi, erkölcsi hozzáállásától függ, hogy él vagy visszaél ezzel a hatalommal. Természetesen nagyon erős benne a pénz és a hatalom iránti vágy, ami persze a sikerhez is repíti, de ha még akkor is csak ez a fanatikus vágy határozza meg a szándékait, amikor már mindent elért és megkapott, ez esetben sajnos inkább abban leli az örömét, hogy kéjes hatalmi mámorában másokat megalázzon, visszaéljen a kiszolgáltatottságukkal. Ebben az esetben a sok negatív, romboló energia súlyos betegségekben hamar visszatalál hozzá. Pozitív esetben, ha megbecsüli és értékeli azt, hogy ő tulajdonképpen a Sors kegyeltje, akkor eljuthat oda, hogy hatalmas vagyonából képes lesz visszaadni, meghálálni a társadalomnak, hogy ilyen szinten teljesíthette ki a tehetségét.”

Kedves fotográfia, a pénzzel és hatalommal tehát csak óvatosan!

Min dolgozol most, mik a terveid a közeljövőben?

Folytatom a legutóbb elkezdett munkámat, ami a termékenység témakörével foglalkozik. A téma aktualitását a személyes aspektus mellett többek között az is adta, hogy Magyarországon az elmúlt években a médiában, a politikában és a közbeszédben is egyre többet foglalkoznak a reproduktív jogokkal. A női szerepekre és a női testre vonatkozó elvárásokat, annak cselekvési lehetőségeit, a női test helyzetét és reprezentációját vizsgálom.

Válogatás Vékony Dorottya alkotásaiból

Vékony Dorottya: Átlagos eltérés / Average Deviation, 2019 © Vékony Dorottya
Vékony Dorottya: Invarebest, 2015 © Vékony Dorottya
Vékony Dorottya: Részlet a Szájterpesz című sorozatból / from series Mouth Spreader, 2018 © Vékony Dorottya
Vékony Dorottya: Would you be…, 2013–2016 © Vékony Dorottya
Vékony Dorottya: Átlagos eltérés / Average Deviation, 2019 © Wéber Áron

Ismerd meg a Capa Központ többi Futures-tehetséget is!

2019 októberében Vékony Dorottya volt a hónap alkotója a Capa blogon – tudj meg róla többet!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük