Ádám Anna: Vizuális napló

A hónap alkotóját arról kérdeztük, hogy az utóbbi időben merre járt, mivel foglalkozott, min dolgozott. Ádám Anna ingyenes szakmai képzéseiről és foglalkozásairól, közösségi programjairól mesél.

Nem nekem fújták le előadásaimat, hanem nekünk. Nem csak nekem hiúsultak meg projektjeim, de alkotótársaimnak is. Nem csak én estem el bevételtől, de gyakorlatilag az egész szakma. Vagyis ez az időszak most nem rólam szól, hanem rólunk.

Azt látom magam körül, hogy az emberek ebben az elmúlt egy évben elfáradtak, a korlátozásoktól sokan elszigetelődek, a bezártságtól elmagányosodtak, a folyamatos óvakodástól és kötelező távolságtartástól befelé fordultak. És nem vagyok biztos abban, hogy ebben a kontextusban a közönségnek most pont Ádám Anna új sorozatára vagy előadására volna leginkább szüksége, hanem, passzív befogadás helyett, talán sokkal inkább az aktív részvételre. A mindenféle korosztállyal folytatott beszélgetéseimből számomra az derül ki, hogy az embereknek leginkább a társasági élet hiányzik, és mintha nem egy újabb kiállításra lennének kiéhezve, hanem az egymással való érintkezésre, kapcsolódásra, a közös élményekre. Nem összetett elméleteket boncolgató analitikus művészetre, hanem társaságra, közösségre, arra, hogy együtt. Nem is olyan lényeges, hogy mit, de együtt.

Amin dolgozom tehát, az talán abban a két szóban foglalható össze leginkább, hogy szolidaritás és közösség.

Januárban két és fél hetes ingyenes szakmai tréninget tartottam a ZéroPlusz tánciskolában, az Engedetlenség Leányiskolája keretében pedig egy összesen kilenc alkalomból álló ingyenes performansz művészeti képzést fogok tartani 2021 márciusa és májusa között. Az UTOPIA/DYSTOPIA című készülő előadásom köré is fogok szervezni egy mindenki számára nyitott, ingyenesen látogatható mozgásos foglalkozást, ezekre már jelentkezni is lehet. A Happiness Clinic pedig egy nemzetközi kezdeményezésem, amiben, ha minden jól, megy huszonhét másik alkotótársamnak fogok tudni munkát adni normális fizetéssel. Szerintem nagyon fontos, hogy most figyeljünk és vigyázzunk egymásra, kezdeményezzünk és bevonjunk sokakat, segítsünk ott, ahol, és akinek csak tudunk, figyelemmel, törődéssel, munkával.

UTOPIA/DYSTOPIA. Kreáció, próbafolyamat (A képen Kiss Rebeka Petra táncművész), 2021 © Ádám Anna
UTOPIA/DYSTOPIA. Kreáció, próbafolyamat (A képen Komjáthy Boldizsár, zene), 2021 © Ádám Anna

Ami a közösséget illeti, jelenleg egy nemzetközi táncos és koreográfus találkozón dolgozom egy európai szakmai csapattal, valamint kritikai klubot, olvasókört tartok havi rendszerességgel fiataloknak.
Amúgy ez mind egyáltalán nem egyedi, sokan vagyunk ezzel így, okos emberek ezt experience design-nak meg community art-nak hívják. Nálam ez nem fut ilyen elméleti síkon, én egyszerűen csak reagálni szeretnék arra, ami körülvesz és arra, amit látok, meg érzek magam körül, ami úgy gondolom, hogy a közönséget most érdekelné, amitől az emberek jobban éreznék magukat, amitől egy kicsit boldogabbak, felszabadultabbak lennének ebben a bizonytalan időszakban.

Kritikai Klub, Olvasókör, 2021 © Ádám Anna
Kritikai Klub, Olvasókör, 2021 © Ádám Anna
Performansz workshop, 2021 © Kalmár Bálint
Performansz workshop, 2021 © Kalmár Bálint
Performansz workshop, 2021 © Kalmár Bálint
Performansz workshop, 2021 © Kalmár Bálint
Performansz workshop, 2021 © Kalmár Bálint
Performansz workshop, 2021 © Kalmár Bálint

Anna ingyenes, mindenki számára nyitott tematikus performansz képzései:

“Bevezetés a Performanszművészetbe” (Online) 
Február 20., 10–12h
Február 27., 10–12h 
Március 14., 10–12h

“Ki a főnök?” (ZéroPlusz Táncstúdió, Budapest)
Hívószavak: elnyomás, uralom, hatalom, kontroll, hierarchia
Március 20., 14-20h
Március 21., 10-15h

“UTOPIA/DYSTOPIA” (ZéroPlusz Táncstúdió, Budapest) 
Hívószavak: klíma, környzet, természet, ember-állat-növény
Március 27., 14-20h
Március 28., 10-15h

​”Rituálé és tánc” (ZéroPlusz Táncstúdió, Budapest) 
Hívószavak: szertartás, ünneplés, rituálé, mítosz, hiedelmek, boszorkányság, gyógyítás
Május 22., 14-20h
Május 23., 10-15h

Nézd meg Ádám Anna, 2021. február hónap alkotójának többi posztját is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük