Ádám Anna: Fotográfiai inspirációk

A hónap alkotóját arra kértük, hogy mutasson be néhány, a számára fontos vagy az utóbbi időben a figyelmét felkeltő fotográfust, illetve sorozatot, akik/amik nagy hatással voltak rá.

Az Instagram egy csodálatos platform fotográfiai és fotóval kapcsolatos projektek bemutatására. Rengeteg művészt itt fedezek fel, nemzetközi kiállításokat tudok megnézni szerte a világban, olyan helyszínekre sikerül virtuálisan eljutnom, ahová az Instagram nélkül ilyen mennyiségben szinte lehetetlen lenne. Demokratikus, hozzáférhető, ingyenes, az egyik legszínesebb és legkevésbé kirekesztő fotográfiai „múzeum”, amit ismerek. Így arra gondoltam, hogy ebben a posztban számomra érdekes, ám többnyire kevéssé ismert művészek és kollektívák fotográfiával kapcsolatos Instagram-oldalait osztanám meg veletek.

Három fiatal (@hubert.crabieres, @eomdododo és @drownedboys) 2016-ban végett képzőművészeti egyetemen, a diplomájukban mind a hárman a fotó tárgyi mivoltát kutatták. 2017-ben összeálltak, és közösen létrehozták a ces éditions független kiadót, amelyben jelenleg olyan projekteket publikálnak, amelyek meghaladják a könyv formáját, és szinte műtárgyként, könyv-szoborként értelmezhetők.

Fotó-objekt kategóriából érdemes még ellátogatni Monica Mansur (@monicamansur) vagy Sophie Appel (@appleappel) oldalára, ha pedig fotóból készült immerzív térinstallációk érdekelnek, akkor javaslom Jaklin Romine (@jakioeoeo) projektjeit.

Elsa Leydier-t (@elsaleydier) azért hozom fel példának, mert tipikusan sokkal izgalmasabb és őszintébb az Instagramja, mint a zsargonokkal feldíszített honlapja, ahol az ökofeminizmustól kezdve az antikolonializmusig nagyjából minden fel van sorolva. Azért követem az oldalát, mert szépek a fotói és inspirálóak a kompozíciói, és szerintem ez néha elég. Én azt szeretem, amikor egy alkotás nem akar többnek tűnni, mint ami, amikor a művész nem próbál meg kényszeresen valamilyen elméleti hátteret költeni a projektje köré, hanem adott esetben felvállalja, hogy hé, srácok, ez a munka személyes, belülről jön, rólam szól és ennyi. Mondjuk, ahogy Francesca Clementi (@francescanuria) csinálja, nem állít többet annál, minthogy szeret kísérletezni és hogy csupán egy érzékeny belső világot akar megjeleníteni. Azt hiszem, bármilyen munkánál is jobban, engem ez a fajta őszinteség inspirál a leginkább. Mert ettől lesz egy alkotás igaz és hiteles.

Nézd meg Ádám Anna, 2021. február hónap alkotójának többi posztját is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük