Robert Capa: A tetten ért halál – könyvbemutató – videó

2021. június 2-án a Capa Központ és a Park Kiadó mutatta be Robert Capa A tetten ért halál című könyvét.
A kötetről Korniss Péter fotográfus és Rochlitz András, a Park Könyvkiadó alapítója beszélgetett, a moderátor Gyárfás Dorka volt.

Death in the Making címmel 1938-ban jelent meg André Kertész szerkesztésében egy, a spanyol polgárháborút bemutató monográfia Robert Capa és Gerda Taro képeivel. A bemutatón ennek a kötetnek az új reprint kiadás alapján készült magyar változatával ismerkedhetnek meg, amely a Park Kiadó gondozásában, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ szakmai támogatásával jött létre.

A tetten ért halál fényképeken keresztül követi nyomon a spanyol polgárháború első évének eseményeit. A fotók és az azokat kísérő szövegek egy rendkívüli időszakban ragadják meg a diadalmas pillanatokat, és rajzolják meg a háborús borzalmak krónikáját: a demokratikusan megválasztott spanyol kormány védelmében a köztársasági erők összefognak, hogy leverjék a Francisco Franco tábornok vezette nacionalista felkelést. Képi rekviem ez, megrendítő tisztelgés, amely emléket állít a kezükben fegyverrel elesett harcolók ezreiről, a civil nők és férfiak áldozatvállalásáról, és tanúsítja az akkor még csupán 25 éves Capa – valamint fotográfus társai – szenvedélyes hitét és elköteleződését a demokrácia egyik legnemesebb ügye mellett.

A tetten ért halál új kiadásához a szerkesztők az eredeti papírképek és negatívok alapján készített új másolatokat használtak fel, jelentősen javítva ezzel az első kiadás képminőségén, de meghagyva André Kertész képszerkesztői megoldásait. Fotótörténeti szempontból fontos felfedezés, hogy a fotók szerzősége kapcsán kiderült, Gerda Taro és Robert Capa mellett néhány felvétel barátjuknak és alkotótársuknak, a szintén fotográfus David „Chim” Seymournak a munkája. A kötet szöveges tartalma, Robert Capa eredeti képaláírásai, Jay Allen író előszava mellett, kiegészült az International Center of Photography által gondozott Capa-archívum vezetőjének, Cynthia Youngnak történeti igényű esszéjével is.

A könyv kapható a Capa Központ pénztárában!

Tudj meg többet Robert Capáról!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük