Fókusz és Távolság (2020)

A Capa Központ Fókusz és Távolság című beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhatunk meg tényeket és titkokat. Olyan sikeres alkotókat kérdezünk, akik számos kiállítást, hazai és külföldi elismerést, bizonyos esetekben oktatói gyakorlatot tudhatnak magukénak. A gyerekkortól indulunk, beszélünk a kezdeti motivációkról, nagy témákról, szakmai dilemmákról, kedvencekről, kudarcokról, sikerekről, végül pedig a fókusz a jelenlegi tevékenységre és a jövőbeli tervekre irányul. A szavakat képek kísérik és fordítva.

2020-ban Hajdú D. András, Robitz Anikó, Molnár Zoltán és Szabó Bernadett voltak a Fókusz és Távolság vendégei, Winkler Nóra, illetve Topor Tünde beszélgetett velük.

Hajdú D. András

„Főképp a dokumentarista fotográfia érdekel, elsősorban a magyar és kelet-európai valóság megörökítése. Sorozataim fókuszában törékeny élethelyzetek állnak. Munkáimban minél intimebb, bensőségesebb viszony kialakítására törekszem az alanyaimmal, hogy mély és emberközpontú sorozatok születhessenek. Gyakran használok multimédiás eszközöket is a komplexebb, érthetőbb megközelítés érdekében. Számos sorozatom éveken át ívelő, ami lehetőséget ad arra, hogy egyes folyamatok, tendenciák érzékletesebben kibontakozhassanak a befogadók számára.” (Hajdú D. András)

Robitz Anikó

Molnár Zoltán

Molnár Zoltán az emberi létezés vizuális lenyomatainak készítésével értelmezi korunk társadalmi, szociális rendjét és struktúráját. A fotográfia művészeti irányán belül leginkább a valóság ábrázolás, dokumentarista fotográfia érdekli. A valóság kutatásában az emberi esendőség, az emberi méltóság, a létezés mélységeinek bemutatása áll fotoesszéinek a középpontjában.

Szabó Bernadett

Szabó Bernadett fotóriporter az érettségit követően a Práter utcai fényképésziskolában tanult. 1999-től a Népszabadság, 2010-től a Reuters Hírügynökség fotóriportere. 2016-ban Pulitzer-díjat kapott a Reuters csapatával a menekültekről szóló riportsorozatért.

Nézd meg a Fókusz és Távolság többi évadját, részét is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük