Fókusz és Távolság: Szalontai Ábel – videó

A Capa Központ Fókusz és Távolság című beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhatunk meg tényeket és titkokat. Olyan sikeres alkotókat kérdezünk, akik számos kiállítást, hazai és külföldi elismerést, bizonyos esetekben oktatói gyakorlatot tudhatnak magukénak. A gyerekkortól indulunk, beszélünk a kezdeti motivációkról, nagy témákról, szakmai dilemmákról, kedvencekről, kudarcokról, sikerekről, végül pedig a fókusz a jelenlegi tevékenységre és a jövőbeli tervekre irányul. A szavakat képek kísérik és fordítva.

Szalontai Ábel DLA, habil Balogh Rudolf-díjas fotográfus 1972-ben született Budapesten. Tanulmányait 1998-ban a Magyar Iparművészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán végezte. Az egyetemi éveket követően, öt év szabadúszó fotográfusi munka után, 2003-tól az egyetem fotográfia szakán műteremvezető, 2004-től tervezőtanár, 2006-tól a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia szakának vezetője, 2014-től a Média Intézet vezetője. 2013-ban szerzett doktori fokozatot, 2019-ben habilitált, jelenleg egyetemi docens. Tagja volt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, a Fiatal Iparművészek Stúdiójának és a Magyar Fotóművészek Szövetségének. Munkáját ösztöndíjakkal – többek között Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj (1997, 1998), Andre Malraux-ösztöndíj, Nancy (2004) – támogatták és díjazták, 2015-ben Balogh Rudolf-díjjal ismerték el. Számos nemzetközi szimpózium, workshop, kiállítás résztvevője és szervezője. Munkáit 1998 óta rendszeresen mutatja be egyéni és csoportos kiállításokon. Alkotói és oktatói munkájában a különböző jelenségek látványon keresztül történő feltárása foglalkoztatja, az együttműködésre épülő szabad gondolkodás képi és narratív összefüggéseit vizsgálja. 2021-ben a Capa Központ Project Room termében volt egyéni kiállítása Csillagöböl címmel.

Szalontai Ábel 2022. február 22-én a Capa Központban © Capa Központ

2022. február 22-én Szalontai Ábel volt a Capa Központ Fókusz és Távolság című beszélgetéssorozatának a vendége, Topor Tünde kérdezte.

Válogatás Szalontai Ábel képeiből

© Szalontai Ábel
© Szalontai Ábel
© Szalontai Ábel
© Szalontai Ábel
© Szalontai Ábel
© Szalontai Ábel
© Szalontai Ábel
© Szalontai Ábel

Nézd meg a Fókusz és Távolság beszélgetéssorozat többi részét is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük