Bede Kincső: Vizuális napló

A hónap alkotóját arról kérdeztük, hogy az utóbbi időben merre járt, mivel foglalkozott, min dolgozottBede Kincső az utóbbi egy hónap kiállítás- és utazásélményeiről mesélt.

Az első blogbejegyzésemben a csend és a nyugalom fontosságáról írtam, nos ehhez képest az utóbbi egy hónapomra, a novemberre minden elmondható, csak az nem, hogy csendes volt és nyugodt. Ez nem azt jelenti, hogy rossz volt, csak a megszokottnál intenzívebb – élményekben és érzelmekben is. Erről írok most picit.

A hónapom azzal indult, hogy felutaztam Kovásznáról Budapestre, ahonnan aztán másnap egyből Párizsba repültem. Tavaly kiállítottam a Paris Photo Curiosa szektorában a TOBE Galéria képviseletében és olyan sok jó érzéssel és energiával töltött fel az a pár nap és maga a város, amiből majdnem sikerült egy évig gazdálkodnom. Emiatt eldöntöttem, hogy idén is kiutazom arra a pár napra, mert szükségem volt azokra a szakmai impulzusokra és Párizsra. A Paris Photoval párhuzamosan zajlott a Polycopies fotókönyv vásár is, ahol idén a Hotpotato ír művészeti újság legújabb (negyedik) kiadásának a bemutatója is volt, amiben nekem is megjelent egy munkám, amit speciel az újság kérése csináltam. A Hotpotato egy évente egyszer megjelenő, független ír újság művészetről és társadalomról, aminek tematikája idén a türelem volt. Az újság ötletgazdája és főszerkesztője: Naoise O’Keeffe kérésére készítettem ezt a fotót Kovásznán, mínusz fokban a nyári konyhánkban és az is egy kérés volt, hogy az újságnak készített fotón szerepeljen maga az újság borítója is a Hotpotato főcímmel. Ajánlom az újságot mindenki számára, mert formailag és tartalmilag is nagyon izgalmas.

© Bede Kincső

Ezzel párhuzamosan pedig megjelent az orosz és független Grandmama’s print kortárs fotográfiáról szóló magazin nyomtatott „fekete” száma is, aminek címlapján a Három színt ismerek a világon című sorozatom egyik fotója van, illetve magáról a sorozatról is írtak a magazinban. Ennek a számnak a szerkesztése már tavaly ősszel elkezdődött, viszont a háború miatt halasztva lett a megjelenése.

Aztán Párizs után Milánóba utaztam. Milánóba kiállítottam az idei PhotoVogue divatfotó – fesztiválon, amelynek fókuszában az etika és az esztétika témája állt. A fesztiválnak több kiállítása volt, az én munkáim a The Next Great Fashion Image Makers című csoportos kiállításon voltak, ami a társadalmilag tudatos képalkotók következő generációját mutatja be. A kiállítás a BASE Milano épületében zajlott, 24 ország 40 művésze volt kiállítva, akiket a nemzetközi Condé Nast Global Network tagjai és a PhotoVogue fesztivál kurátorai választottak ki 3000 pályázó közül. Nem volt a kedvenc szakmai élményem azt bevallom, de elégedetlenségemet kompenzálta Richard Avedon életmű kiállítása az egykori királyi palota épületében, illete hát a finom olasz kaják…

Milánó után Budapesten voltam egy hetet, eközben nyitották meg a PHOTO ISRAEL Nemzetközi Fotó Fesztivált Tel-Avivban, ahol a Három színt ismerek a világon című sorozatom is helyet kapott. Tel-Avivba sajnos nem tudtam kiutazni, de a fotóim ott voltak, ami jó érzés. Majd legközelebb. Nem lehet mindenhol ott lenni.

A hónap végén hazautaztam Kovásznára, mert nemrég beiratkoztam a sofőriskolába (most csinálom a jogosítványt) és elkezdődtek az óráim. Nagyon izgatott vagyok most emiatt.

Ezek mellett pedig egy gyerekkori barátnőmmel, Kádár Katával, aki jelenleg a Transtelex újságírója elkezdtünk Romániába utazgatni és közösen készíteni egy nagyobb anyagot a romániai forradalom vizuális emlékezetéről és országos reprezentációiról múzeumokban. Bejárjuk az országban azokat az ikonikus helyszíneket, ahol lenyomatait találni a forradalomnak: Târgoviște (katonai bázis, ahol fogva tartották, majd kivégezték a diktátor házaspárt), Brassó, Bukarest (Román Televízió, Ceaușescuék palotája) stb. Erről készítünk egy átfogó, szövegben és fotókban is személyesebb hangvételű anyagot, ami szól szembesülésről, nosztalgiáról, test emlékezetről, stb.

© Bede Kincső

Ezen kívül elkezdtem portrékat készíteni nőkről Erdélyben. Ez most egy mellékprojektem. Ősz elején kitűztem magam elé azt a feladatot, hogy kezdjek el portrézni és ami fontos, hogy ne családtagokat. Ezt nekem nagyon nehéz volt meglépni, mert van bennem egy alapvető konfliktus a médiummal szemben, hogy mi az, amit fotósként megtehetek az alanyommal szemben (csakis egy fotóért), mi a visszaélés és hol húzódnak ennek a határai. Emiatt is van az, hogy a fotóimnak 98 százalékában hozzám közel álló személyek jelentek meg eddig: családtagok, barátnők, akik ismernek és szeretnek – fordítva ugyanez. Mostanában sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan lehetne úgy fotózni, hogy a fotózással, ne csak magamnak okozzak örömet, hanem az alany számára is – és elkezdtem most ezzel  kísérletezni, hogy a fotográfia lehete platformja annak, hogy nők (a projekt esetében leszűkítve) direkt módon kifejezhessék önmagukat, egy részüket azáltal, hogy fotózom őket. Itt egy kis izelítő belőle. Ő Anikó, a varrónőm, akit mindig is le szerettem volna fotózni, csak nem volt bátorságom felkérni őt, aztán egyszer csak ő bökte ki, hogy annyira kiváncsi lenne arra, hogy én milyen fotókat készítenék róla. A fotóval kapcsolatosan és róla csak annyit szeretnék elmondani, hogy minden fotón egy olyan ruhája szerepel, amit saját maga tervezett és varrt.

© Bede Kincső

Nézd meg Bede Kincső, 2022. novemberében hónap alkotójának többi bejegyzését is!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük