Standovár Júlia: Vizuális napló

A hónap alkotóját arról kérdeztük, hogy az utóbbi időben merre járt, mivel foglalkozott, min dolgozott. Standovár Júlia az utóbbi időben látható kiállításairól és készülő munkáiról mesélt.

A tavalyi év elején lehetőségem volt Petah Coyne szobrászról portrét készíteni a stúdiójában New Jerseyben. Az élmény azt tette különlegessé, hogy egy olyan művész adta meg a bizalmat egy intim fotózásra, csak ő volt ott és én, akire felnézek. Nem is feltétlenül a munkássága fogott meg, hanem a művészet iránti alázat és a munka felé fordított tisztelete.

Petah Coyne in her studio, 2022, medium format negative film © Standovár Júlia

Bár Petah azt mondta, hogy minden lehetek, de szobrász ne, ennek ellenére egyre több új beton szobrom készül és bár a fotográfia még mindig dominálja a művészeti irányomat, egyre több objekt színesíti a munkásságomat. A Kinky Concrete (@kinky_concrete) projekt alá beton tárgyak és fotográfiák tartoznak, ennek a szobornak még nincs címe, de az inspirációt a bennünk lévő gondolati útvesztő és belső mentális világ adta. Az izgatott, hogy hogyan tud betonba szilárdulni valami, ami megfoghatatlan.

New Sculpture, 2022, concrete and acrylic print (Kinky Concrete) © Standovár Júlia

Júniusban két Kinky Concrete print bemutatásra került a Photo Basel International Art Fair-en a TOBE Gallery-nek köszönhetően.

Photo Basel, 2022 © TOBE Gallery

Ez a kép nem tartozik bele egyelőre egyik sorozatomba se, de sokszor visszatérek hozzá. Nem tudom, hogy veletek előfordul-e, hogy egy-egy kép folyamatosan előkerül, nekem ez egy ilyen fotó. A bennünk élő gyerek nyitottságára emlékeztet és arra sarkall, hogy ne öregedjek meg fejben. Nem könnyű!

Bear, 2022, 35mm color negative © Standovár Júlia

Ősszel egy videoklip forgatásán találtam magam, ahol olyan emberekkel dolgozhattam együtt, akikre borzasztóan felnézek, úgy tűnik ez visszatérő motívum. képen Gida látható, aki már hosszú évek óta a múzsám. A forgatás a fizikai tűréshatárát feszegette, a kép az egyik rövid szünetben készült.

Gida, 2022, medium format negative film © Standovár Júlia

A kép Budapesten készült és egy kapcsolat végének a kezdetét jelenti számomra. A tükörben látszódó Eiffel-torony a szerelem illúzióját szimbolizálja és bár fájdalmas emlékeket kavar fel, a cím könnyít a lelken. 

Almost Paris, Almost Love II, 2022, medium format negative film © Standovár Júlia

Mindennapi harc önmagammal, hogy jobban odafigyeljek az étkezésemre, vagy legalábbis kevesebb édességet fogyasszak, de amikor az étel az egyik legfontosabb forrása a mindennapi örömnek, nehéz megfosztani magad tőle, talán nem is kell. Az Everyday Dilemmas c. sorozatom a mindennapi döntéshozatalokkal és kudarc pszichológiájával foglalkozik. Az anyag májusban lesz látható majd a TOBE Gallery-ben.

Everyday Dilemmas sorozat, 2022-23, 35mm negative film © Standovár Júlia

December elején felmentem Woodstockba meglátogatni barátaimat és amikor kimentem sétálni, erre a gyönyörű kőre akadtam. Azon lamentáltam, hogy mennyire szép és arányos a festék folt és, hogy biztosan jelent vagy jelöl valamit. Kiderült, hogy nem, az égvilágon semmi tudatosság nem volt a jelenségben, így a fotó adott funkciót egy mindennapi semmiségnek. Az Everyday Dilemmas sorozatom többek között a diszfunkcionalitás szépségével is foglalkozik, a következő kép is erről mesél, valaminek a hiányáról.

Everyday Dilemmas sorozat, 2022-23, medium format color negative © Standovár Júlia

Egy egy helyben álló hinta, egy pillanatnyilag használhatatlan használati tárgy, aminek a gondolata nem is feltétlenül negatív. Megállítani, ami folyamatos mozgásban van, szünet a mindennapi menetelésből.

Everyday Dilemmas sorozat, 2022-23, medium format color negative © Standovár Júlia

Itt a mindennapi egyensúly és arányok megtalálásának kudarcáról van szó igazából. Hogyan reagáljunk jobban a hibákra?

Everyday Dilemmas series, 2022-23, 35mm negative film © Standovár Júlia

A bal oldali fotó, amin a zöld kanapé látható, a A Kék Melleken Túl című könyv projektet képviseli ezen a csoportos kiállításon, február 25-ig még látható, futás!

FCKN LOVE csoportos kiállítás, TOBE Gallery, 2023 © TOBE Gallery

Bár ez is csoportos megjelenés, de számomra fontos mérföldkő, hiszen a Kinky Concrete anyag itt debütált először önállóan és ilyen méretben. Március 26-ig ott lesznek még.

© Capa Központ

© Capa Központ

© Capa Központ

Művészként több projekt, gondolatmenet vagy vizuális probléma foglalkoztat egyszerre, számomra az alkotási folyamat nem lineáris, áthallások és kapcsolatok hálózata köti össze a különböző műtárgyaimat. Az élet különböző területein kedvelem és produktívnak tartom a struktúrát, munkáim sorozatok köré szerveződnek, de egyáltalán nem tartom fontosnak, hogy betartsam a saját szabályaimat.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük