Ruprech Judit: Fotográfiai inspircáiók

A hónap alkotóját arra kértük, hogy mutasson be néhány, a számára fontos vagy az utóbbi időben a figyelmét felkeltő fotográfust, illetve képeket, akik nagy hatással voltak rá.

Többszörösen is nehéz feladat a kedvenceimről írni. Egyrészt nem könnyű válogatni közülük, mert sok műfaj számos alkotója áll közel a szívemhez, másrészt többeket már bemutattak előttem a blog hasábjain. A kedvenc klasszikusok helyett/mellett most olyan alkotókat és projekteket hozok, akikre-amelyekre néhányan talán örömmel csodálkoznak majd rá.

 Az inspiráció kimeríthetetlen forrásai számomra a Magnum és VII fotóügynökségek képválogatásai, cikkei, videó, beszélgetései. A Magnumos fotós, Jonas Bendiksen vizuális nyelve és a folyamatos megújulásra való képessége mindig lenyűgözött. Engem is nagyon foglalkoztat a közösségek élete és dinamikája, amely Bendiksen fotósorozatainak állandó témája. Évekig fényképezte a volt Szovjetunió területét, majd magukat messiásnak valló személyeket követve vizsgálta a vallás mechanizmusát, mint társadalomformáló erőt. Legutóbbi könyvében, a Book of Velesben pedig meghökkentő módon reflektált a média, újságírás jelenlegi helyzetére és közeli jövőjére – különös tekintettel az álhírterjesztésre, a képi manipulációra. A kb. 55 000-es lakosú Észak-Macedón Veles a 2016-os amerikai választások idején egy jelentős fake-news központ volt, ahol több száz álhírterjesztő weboldal készült, ezeken keresztül tulajdonképpen kreatív tinédzserek szóltak bele az amerikai elnökválasztásba. Erről a helyről készített 2020-ban fotóesszét Jonas Bendiksen. Látszólag. Valójában pedig a téma és a kivitel rendkívüli módon kapcsolódott össze: bár ténylegesen fotózott a településen, üres telkeket, irodákat, tájképeket örökített meg, ezeken szereplő portréalanyai pedig az interneten vásárolt és alakítgatott 3D-s avatarok voltak. Várta, mikor „bukik le”, de megkérdőjelezhetetlen hitelessége miatt az olvasók és szerkesztők nem gyanakodtak, és végül magát kellett lelepleznie. A komplex, humoros, ám ijesztő jövőképet felvázoló teljes történetről érdemes meghallgatni magát a szerzőt, akár az alábbi podcasten.

 Jonas Bendiksen: Satellites ©Jonas Bendiksen

 Jonas Bendiksen: Satellites ©Jonas Bendiksen

005 Jonas Bendiksen: The Book of Veles ©Jonas Bendiksen

A finn Arja Hyytiäinenre egy utazás alkalmával akadtam egy szlovén könyvesboltban tallózva. Véletlenül emeltem le a polcról a szétesőben lévő, tenyérnyi méretű Marseille 2006-2008 könyvet. Nagyívű történések helyett mindennapi, banális momentumokat találtam az albumban, elképesztő formai asszociációkkal és olyan tiszta tekintetekkel, hogy nehezen hiszem el nézőként, valóban jelen volt egy fotós a kamerájával. Nagyon vágyom rá, hogy egyszer ilyen intimitást sugárzó képeket készítsek. Hyytiäinen egyébként a L’Atelier De Visu rezidencia program keretében töltött időt Marseilleben, de a Vu fotós Európában sokfelé megfordult a kétezres évek elején, és hasonló személyes hangú képekkel tért haza.

Arja Hyytiäinen: Marseille 2006-2008 ©Arja Hyytiäinen

©Arja Hyytiäinen

©Arja Hyytiäinen

Harmadiknak lokálpatriótaként egy pécsi fotográfustól mutatnék képeket. Dr. Szász János (1925–2005) jogi egyetemet végzett, majd grafikusként és dekoratőrként dolgozott, 1960 és 1980 között pedig a Pécsi Tervező Vállalatnál helyezkedett el, ahol lakótelepi házakat és építkezéseket dokumentált. Az építészeti felvételek mellett tájat és embereket is fényképezett – minden témáját erősen absztrahálva, vakító feketékkel és fehérekkel, őrületes formai játékokkal örökítette meg. Magam is szeretem a szigorú, pontos kompozíciókat, és Szász János grafikus, konstruktivista, formalista világát mindig jól esik nézegetni. Emellett pécsiként jó dolog rácsodálkozni a városom több tíz évvel korábbi életére is.

Szász János: Fehér és fekete fotóalbum. ©Dr. Szász János

Dr. Szász János: Panel (Panelszerelés), 1967 ©Dr. Szász János

Dr. Szász János: Bontás, 1969 ©Dr. Szász János

Ilvy Njiokiktjien holland fotós 2009 és 2019 között, tíz éven keresztül fotografálta, írta és videózta Born Free Generation című projektjét. 1994-ben Dél-Afrika felszámolta apartheid rezsimjét, Nelson Mandela lett az ország első demokratikusan megválasztott elnöke. Több évtizedes fehér kisebbségi uralom után az új alkotmány minden dél-afrikainak egyenlő jogokat biztosított, bőrszíntől, kultúrától, vallástól vagy szexuális irányultságtól függetlenül. Az 1994 után született generáció a Born Free, azaz Szabadnak Született, velük dolgozott a VII-ös Njiokiktjien, azt vizsgálva, hogy mi a helyzet a papíron létező egyenlőséggel a valóságban. Borzasztóan izgalmasnak tartom az ennyire nagy ívű, a témát minden lehetséges irányból feltáró komplex projekteket, vágyam, hogy egyszer én is dolgozzam valami hasonlón. Az alábbi vizuális élmény a multimédiás publikálásban rejlő lehetőségekre is jó példa.

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük