Urbán Ádám: Az Aszódi Javítóintézet lakói – videó

„Az Aszódi Javítóintézet különleges hely: az ideiglenesen itt élőknek az ittlét egyszerre büntetés és nélkülözhetetlen segítség. Aki már járt ott, biztosan nem fogja elfelejteni – ezt tapasztalatból tudom. Fotográfusként az elmúlt évben hosszabb időt töltöttem együtt a bent lakó srácokkal, akik többnyire lopásért, rablásért vagy más bűncselekményért kerültek be. Sikerült jobban megismernem, hogyan működik a kívülállókat zsigerből elutasító, zárt közösségük. Eleinte engem sem fogadtak el, később aztán megszoktak, megkedveltek és maguk közé engedtek. Sokat elmond, hogy az első képeimet így is közel egy hónap után tudtam csak elkészíteni, addig fényképezőgép nélkül voltam köztük. Az ott dolgozó szakemberek hamar felismerték a közeledő, jó szándékomat, minden zárat nyitó kulcsot kaptam, szabadon mozoghattam az intézetben. Míg bent jártam, találkoztam kiélezett helyzetekkel, akadt olyan is, amit a fényképezőgépemmel sikerült megoldanom. Több pozitív élmény is ért, sok ajándékot kaptam tőlük, melyet saját kezűleg készítettek. Mindeközben olyan dolgokat is megtudtam róluk, amit a külvilág nem ismerhet. A bent lakó fiatalok között számos tehetség akad, van, aki verseket ír, kiválóan énekel vagy táncol. Ezek az élmények, ismeretek, tapasztalatok nem csupán az elkészült fotókon maradtak meg, de bennem is kitörölhetetlen nyomot hagytak” – írta Urbán Ádám fotográfus az Aszódi Javítóintézetben szerzett tapasztalatairól.

Urbán Ádám Esély című kiállításának megnyitója 2018. december 10-én a Capa Központban © Capa Központ

A sorozat külön érdekessége, hogy Urbán Ádám negyven évvel az apja, Urbán Tamás után ment el fényképezni az intézménybe. Ugyanakkor „nem apját utánozta, nem a meglévő képeket rimékelte, hanem beleállt a helyzetbe mint Urbán Ádám, és lefényképezte, milyennek látja egy mai fotográfus az évszázados intézmény mai lakóit. És a külön-külön is figyelemre méltó képek mellett éppen ez adja a két anyag érdekes átjárásait, azt a párbeszédet, mely negyven évet kiált át. Az azonos téma két generáció eltérő formanyelvén megmutatva, a változó emberek és mégis azonos helyzetek, szituációk… a két Urbán más és mégis sok szempontból hasonló előadásában” – írta Kincses Károly fotómuzeológus.

Urbán Ádám Esély című kiállítása a Capa Központban © Capa Központ

Urbán Ádám Esély című kiállítása – az Aszódi Javítóintézetben készített képek – 2019. január 28-ig látható a Capa Központban. A kiállításhoz kapcsolódóan 2019. január 21-én Urbán Ádám tart tárlatvezetést, 2019. január 28-án pedig Fiáth Titanilla börtönpszichológus előadását lehet majd hallani a tárlat finisszázsán.

Urbán Ádám: Az Aszódi Javítóintézet (részlet a sorozatból) © Urbán Ádám

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük