A hónap alkotója: Gőbölyös Luca

A hónap alkotója rovatunkban különböző aspektusból – aktualitások mentén és személyes nézőpontból – mutatunk be egy kortárs fotográfust vagy vizualitással foglalkozó alkotót, szakembert. Mivel foglalkozott a közelmúltban? Milyen helyeken fordul meg, mi érdekli a hétköznapokban? Ki a legfontosabb fotográfus számára, melyik a kedvenc könyve, milyen zenét szokott hallgatni? Ilyen, és ehhez hasonló témákról kérdezzük a hónap alkotóját.

A hónap alkotója 2019 márciusában Gőbölyös Luca.

Gőbölyös Luca DLA habil a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanult, ahol 1994-ben diplomázott a fotográfia mesterképzésen (MA). 1997-ben elnyerte a British Council ösztöndíját, melynek köszönhetően 1998-ban képzőművészeti mesterdiplomát szerzett a (MFA) a Brightoni Egyetemen (University of Brighton). 2009-ben doktorált, 2016-ban pedig habilitált a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Számos nemzeti és nemzetközi pályázaton szerepelt sikeresen, munkáit a világon szinte mindenhol kiállították már – Anglia, Ausztria, Egyesült Államok, Észtország, Finnország, Franciaország, India, Lengyelország, Németország, Románia, Szlovénia, olyan helyeken, mint az Expo Chicago, Ludwig Museum (Budapest), Isztambuli Biennálé, National Gallery of Modern Art (New Delhi), Vienna Art Fair, Walter Bischoff Galerie (Berlin). 2009-től főiskolai docens, szakvezetőként részt vett a Budapesti Metropolitan Egyetem fotográfia szakának megalapításában. A Knoll Galéria képviseli (Bécs-Budapest). Jelenleg Budapesten és Kölnben él és dolgozik.

Gőbölyös Luca a Garry Winogrand: Women Are Beautiful című kiállítás megnyitóján a Capa Központban, 2018. július 16-án © Capa Központ

Gőbölyös Luca képeit már a Capa Központban is láthattátok: a Bőrödön viseled – Társadalmi konstrukciók vizuális kódjai kiállításon és a LÁTKÉP – Az elmúlt félévszázad magyar fotográfiája 1967–2017 tárlaton. Továbbá 2018-ban ő nyitotta meg a Garry Winogrand: Women Are Beautiful című kiállítást, 2019-ben pedig a Budapest Portfolio Review egyik konzulense lesz. A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj támogatásával készült Személyes című sorozata megtalálható a Pécsi-ösztöndíj archívumában.

Gőbölyös Luca egy képe, amely szerepelt a Bőrödön viseled – Társadalmi konstrukciók vizuális kódjai kiállításon a Capa Központban © Gőbölyös Luca
Gőbölyös Luca: Ruhapróba 1. (a Személyes című sorozatból, 2001) © Gőbölyös Luca

Kövessétek a blogunkat, hogy jobban megismerhessétek Gőbölyös Lucát és munkásságát!

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük