A hónap alkotója: Bartha Máté

A hónap alkotója rovatunkban különböző aspektusból – aktualitások mentén és személyes nézőpontból – mutatunk be egy kortárs fotográfust vagy vizualitással foglalkozó alkotót, szakembert. Mivel foglalkozott a közelmúltban? Milyen helyeken fordul meg, mi érdekli a hétköznapokban? Ki a legfontosabb fotográfus számára, melyik a kedvenc könyve, milyen zenét szokott hallgatni? Ilyen, és ehhez hasonló témákról kérdezzük a hónap alkotóját.

A hónap alkotója 2019 augusztusában Bartha Máté.

Bartha Máté mozgó- és állóképet használó művész. Társadalmi vonatkozású témákat jár körül munkáiban, szerkesztési elvének központi eleme a kétértelműség. Dokumentarista, megfigyelésből kiinduló munkamódszerrel dolgozva képi formanyelve gyakran a megrendezettség érzetét kelti. A valóság pontos látszatának megépítése helyett látványról-látványra bizonytalanít el vagy ad a vizsgált témához új értelmezési lehetőséget. Művészi és alkalmazott munkáiban egyaránt gyakran jelennek meg az ember és környezete viszonyával vagy konkrét embercsoportokkal kapcsolatos kérdések, melyeket ilyen módon helyez új megvilágításba.

Bartha Máté 1987-ben született Budapesten. 2011-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán, 2019-ben a Színház és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező művész szakán szerzett MA diplomát. 2007-től 2017-ig a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, 2013-tól a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja. 2013-ban a Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjat elnyerve adta ki Common Nature című fotókönyvét. 2014-ben a Winterthur PLAT(T)FORM meghívottja. 2017-ben Capa-nagydíj ösztöndíjas, majd 2018-ban a Capa-nagydíj nyertese lett. Bajnok című rövidfilmje 2018-ban elnyerte a Budapest International Documentary Festival különdíját. Kontakt című sorozatával 2019-ben a Recontres d’Arles Louis Roederer Discovery Award nyertese. Budapesten él és dolgozik, a TOBE Galéria képviseli.

Művészeti tevékenysége mellett szabadúszó fotós, operatőr, illetve szerkesztő-rendezőként dolgozik többek közt online hírportálok (2014–2015 Origo, 2015–2016 VS.hu), alapítványok (pl. Autonómia Alapítvány, Miskolci Autista Alapítvány, Transzplantációs Alapítvány), színtársulatok (pl. Szputnyik Hajózási Társaság/Mentőcsónak, STEREO AKT), magazinok (pl. PS Magazin, The Room) megbízásából.

http://www.barthamate.com

Bartha Máté képeit már a Capa Központban is láthattátok: a Külhon – Magyarok New Yorkban, a Pécsi 25. Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 1991–2016, a Hello from the Other Side, a THIRTYTHREE – A fotográfia új horizontjai a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Capa-nagydíj 2018 és a KÉP-ÉLMÉNY című kiállításokon. A Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj támogatásával készült Common Nature (Közös természet) című munkája megtalálható a Pécsi-ösztöndíj archívumában. 2018-ban elnyerte a Capa-nagydíjat.

Nézz meg egy válogatást a fotográfus képeiből és kövesd a blogunkat, hogy jobban megismerhesd Bartha Mátét és munkásságát!

© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté
© Bartha Máté

Leave A Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük